Thuiswerken bij Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Een leeg kantoor bij Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Thuiswerken bij Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Een leeg kantoor bij Common Affairs
Copyright: Common Affairs

Architecten werken vanuit huis: Common Affairs

25 maart 2020, 15:46
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel 11 een gesprek met Jos van Eldonk, Berend Hoffman (beide architect en partner) en Jacklin Goverde (communicatie) over het thuiswerken bij Common Affairs. “Je kijkt dieper in ogen dan je ooit voor mogelijk hield.”

Nederland zit in zijn tweede thuiswerkweek. Het is de meeste bedrijven wel gelukt om voor hun medewerkers een thuiswerkplek te organiseren, van waaruit ze kunnen inloggen op een netwerk. Vorige week vertelde architecten vol goede moed over hoe zij het thuiswerken organiseren, maar we zijn toch wel benieuwd hoe het inmiddels gaat. Is iedereen nog steeds optimistisch of dringen de nadelen zich nu ook op?

Om met de onderlinge communicatie te beginnen, hoe gaat het nu?
“Het hele bureau werkt thuis en logt in op het netwerk. We hebben een scala aan nieuwe programma’s ontdekt om met elkaar en de buitenwereld te communiceren. We bellen, Skypen, Zoomen, WhatsAppen en Teamen wat af met elkaar. We hebben nog nooit zoveel geleerd als in de afgelopen week.

Ons team is heel hecht. We hadden net als directie een aantal sessies achter de rug waarin we met elkaar hebben gefilosofeerd over de toekomst van het bureau en ook in een teamsessie met de medewerkers over een nieuwe, meer open manier van werken. We waren in de afgelopen maanden gestart om die verschuiving stap voor stap te maken. Nu ondervinden we in sneltreinvaart met elkaar wat het effect is van een andere manier van werken. Juist in deze situatie wordt onze cultuur vanzelf nog beter zichtbaar en hebben we gezien hoe medewerkers veel meer dan voorheen zelf verantwoordelijkheid nemen.

Je merkt ook dat medewerkers juist nu behoefte hebben om met elkaar in contact te blijven. We organiseren elke ochtend een startoverleg om in te checken en kort te bespreken waar die dag aan gewerkt zal worden; tijdens de lunch staat het communicatiekanaal open en kan iedereen aan de virtuele lunchtafel aanschuiven; op woensdagmiddag praten we elkaar bij op het sociale vlak; hoe gaat het in deze situatie met iedereen?. Ook organiseren we, net als veel andere bedrijven op vrijdagmiddag de virtuele borrel.”

Hoe verloopt het communiceren met externe partijen als opdrachtgevers?
Buiten de deur heeft iedereen ineens ook meer tijd voor overleg en zijn mensen beter bereikbaar dan voorheen. Ineens blijkt dat je niet overal fysiek over hoeft te vergaderen; sommige zaken lenen zich prima om op afstand af te stemmen en dat scheelt dus tijd. Misschien dat de Nederlandse vergadercultuur hierdoor blijvend gaat veranderen.

Maar er kleven meteen ook weer nadelen aan, bijvoorbeeld als ik kijk naar het ontwerpen. Door minder of korte vergaderingen heb je eigenlijk meer tijd, maar het lijkt ook of je deze minder efficiënt kunt gebruiken. Je kunt veel minder volgens je eigen werkritme werken, omdat je over de stappen telkens digitaal moet blijven communiceren met je team. Dat verloopt wezenlijk anders dan fysiek bij elkaar aanschuiven. Het vraagt dus ook om een aanpassing van je persoonlijke werkstijl, wat enerzijds weer leidt tot ontwikkeling en innovatie, maar aan de andere kant dus wel van invloed is op het persoonlijke creatieve proces.
 
En als we eerlijk zijn, worden we natuurlijk ook na twee weken allemaal gek van die eindeloze stroom van informatie via alle kanalen die we nu gebruiken voor ons werk. De notificaties, berichtjes en bliepjes die we steeds ontvangen; je verlangt al bijna weer terug naar de momenten zonder prikkels. Het ritje op weg naar de vergadering, omdat juist dat de momenten zijn waarin je kunt nadenken, ideeën genereert en de beste oplossingen bedenkt.

Maar ook over dit soort zaken moet je met elkaar in gesprek en nieuwe afspraken met elkaar over maken, om elkaar hier ook bij te helpen. Zodat iedereen zo prettig mogelijk en met focus weer in staat is om zijn werk te doen. Want ons werk aan projecten loopt gewoon door.”

Gaan mensen inmiddels anders met elkaar om?
“Ja, dat is een van de grootste veranderingen van de afgelopen week. We zagen de afgelopen jaren al dat de scheiding tussen werk en privé vervaagden door het gebruik van smartphones. Maar de afgelopen week werden alle contacten vooral informeler en gemoedelijker. Opdrachtgevers zitten nu thuis, met een trui aan in hun werkkamer, met kat en kind op schoot. Het heeft bijna iets voyeuristisch. Je komt bij mensen in hun woonkamer en bij sommigen zelfs hun slaapkamer en je kunt, zonder dat ze het zien, alles bestuderen. Gezichten komen dichterbij dan ooit. Je kijkt dieper in ogen dan je ooit voor mogelijk hield.

Tegelijkertijd merk je dat iedereen zich kwetsbaarder durft op te stellen. We durven weer fouten te maken om van te leren. Je helpt elkaar als de verbinding weer eens hapert of je op zijn kop in beeld verschijnt. De hiërarchie lijkt wel te verdwijnen, waardoor mensen meer durven en meer verantwoordelijkheid nemen. Dat is ontwapenend. Er ontstaat een sterk saamhorigheidsgevoel. Om met Rutger Bregman te spreken: ‘De meeste mensen deugen’.”

Denken jullie dat de wereld zal veranderen na deze crisis? 
“Dat weet je nooit; de vorige crisis was iedereen na drie maanden alweer vergeten. Het is in onze ogen nog veel te vroeg om nu antwoorden te formuleren; het is wel een tijd om jezelf kritisch te bevragen. Voor ons staan begrippen als ontmoeting en verbinding centraal bij elke opgave. Het zijn kernwaarden van een maatschappij waar we graag aan bouwen. Een aantrekkelijke openbare ruimte, als hart van de samenleving is een andere pijler in ons denken.

Het is natuurlijk wrang om te constateren dat ontmoeten en verbinden op dit moment door de regering verboden is. Het is subversief gedrag, dat beboet wordt. De openbare ruimte is nu even van niemand. De wereld zal veranderen, maar we moeten er voor vechten om het samenkomen en verbinden als kernwaarden te behouden. Niet dat we teruggaan naar het rationele en strenge gedachtegoed van een nieuw soort modernisten. Je hoort nu alweer mensen pleiten dat er weer orde, rust en reinheid moet komen. Zulk paternalisme staat wel heel erg op gespannen voet met de verworvenheden van onze samenleving.”

Andere nieuwsberichten

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

Vandaag, 15:31

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

Vandaag, 14:59

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

Vandaag, 12:22

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

Vandaag, 10:54

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

3 uur geleden

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Vandaag, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan