LocHal – Civic Architects, Braaksma & Roos, InsideOutside en Mecanoo
Copyright: Stijn Bollaert
LocHal – Civic Architects, Braaksma & Roos, InsideOutside en Mecanoo
Copyright: Stijn Bollaert
Restauratie en uitbreiding Museum De Lakenhal, Leiden - Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Karin Borghouts
Restauratie en uitbreiding Museum De Lakenhal, Leiden - Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Karin Borghouts
Noord-Zuidlijn – Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
Noord-Zuidlijn – Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
Stationsrenovatie Oostlijn, Amsterdam - Group A
Copyright: Digidaan
Stationsrenovatie Oostlijn, Amsterdam - Group A
Copyright: Digidaan
Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe - De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: Stijn Bollaert
Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe - De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: Stijn Bollaert
LocHal – Civic Architects, Braaksma & Roos, InsideOutside en Mecanoo
Copyright: Stijn Bollaert
LocHal – Civic Architects, Braaksma & Roos, InsideOutside en Mecanoo
Copyright: Stijn Bollaert
Restauratie en uitbreiding Museum De Lakenhal, Leiden - Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Karin Borghouts
Restauratie en uitbreiding Museum De Lakenhal, Leiden - Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Karin Borghouts
Noord-Zuidlijn – Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
Noord-Zuidlijn – Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
Stationsrenovatie Oostlijn, Amsterdam - Group A
Copyright: Digidaan
Stationsrenovatie Oostlijn, Amsterdam - Group A
Copyright: Digidaan
Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe - De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: Stijn Bollaert
Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe - De Zwarte Hond en Monadnock
Copyright: Stijn Bollaert

Nominaties Publiek gebouw van het Jaar bekend

9 oktober, 10:30
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2019 wordt eind oktober de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar uitgereikt. Voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury vijf van de ingezonden projecten genomineerd.

Alle inzendingen voor Publiek gebouw van het Jaar heeft de jury beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp.

De jury bestaat uit architect Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio), architect Nanne de Ru (Powerhouse Company, voorzitter), architect Ellen van der Wal (Vakwerk Architecten), architect Marnix van der Meer (Zecc Architecten), ontwikkelaar Eric-Jan de Rooij (Lingotto) en architectuurhistoricus Marieke Berkers.

De nominaties voor de prijs van Publiek gebouw van het Jaar 2019 zijn:

- LocHal – Civic Architects, Braaksma & Roos, Inside Outside en Mecanoo
- Museum De Lakenhal – Happel Cornelisse Verhoeven Architecten
- Noord-Zuidlijn – Benthem Crouwel Architects
- Oostlijn – Group A
- Park Paviljoen De Hoge Veluwe – De Zwarte Hond en Monadnock

LocHal – Civic Architects, Braaksma & Roos, Inside Outside en Mecanoo
De voormalige locomotiefwerkplaats in de Tilburgse spoorzone is in een geïntegreerde aanpak getransformeerd tot een publieke stadshal. De bestaande constructie en de nieuwe architectuur vormen samen het decor voor een nieuw bibliotheekconcept. Het brengt de bibliotheek samen met werk- en vergaderruimten, een café, twee kunstinstellingen en ruimte voor evenementen, exposities en debatten. In de hal is een getrapt volume geplaatst als een stadslandschap van pleinen, terrassen, straten en trappen, die de diverse ruimten en functies ontsluiten.

De Lochal toont een geslaagde integratie van disciplines, meent de jury. Het industriële erfgoed is ervaarbaar gebleven, alsook de ruimtelijkheid van het gebouw; tegelijkertijd is door de indeling via verticale schijven, gordijnen en verschillende zones maat gegeven aan de enorme ruimte. Het multifunctionele trappenlandschap is een plek voor ontspannen, leren en ontmoeten. De jury constateert dat de Lochal een echt publieke, werkende plek is geworden.

Museum De Lakenhal – Happel Cornelisse Verhoeven Architecten
Het Leidse Museum De Lakenhal is een ensemble van karakteristieke gebouwdelen uit verschillende tijden. De opgave betrof zowel renovatie, restauratie als uitbreiding, waarbij de architecten hebben gestreefd naar ruimtelijke verbetering van de oriëntatie en kunstbeleving. Een nieuw bouwvolume herbergt extra zalen, een museumcafé en kantoren. Publieksvoorzieningen zijn uitgebreid en verbeterd.

De jury heeft onder meer veel waardering voor de verplaatsing van de Joristrap, waarmee ruimte is gecreëerd voor een ruim binnenplein, dat nu werkt als oriëntatiepunt. De oorspronkelijke raamindeling van het trappenhuis kon daarmee bovendien worden hersteld. Ook vindt de jury de eigentijdse uitbreidingen geslaagd. Van de achtergevel waardeert ze het gevarieerde metselwerk en de aan een huizenprofiel refererende erkers.

Noord-Zuidlijn – Benthem Crouwel Architects
Aan de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, een tien kilometer lange route door de stad, liggen zeven overzichtelijke, ingetogen en functionele stations. De stations, twee boven en vijf onder de grond, hebben elk met een eigen gezicht, maar zijn door eendere vormentaal en ontwerpprincipes duidelijk familie van elkaar. Zowel binnen als buiten de stations staat de architectuur in dienst van een snelle en aangename reis.

De jury waardeert dat de stations ruim en luchtig zijn opgezet. De terughoudendheid in het ontwerp zorgt er daarbij voor dat er een tijdloos beeld is gecreëerd. De jury vindt de stations zorgvuldig in de stad ingepast, waarbij ze een voortzetting zijn van de openbare ruimte. In de Ferdinand Bolstraat, die te smal is voor parallelle sporen, is de diepe ligging van de lijn slim gebruikt voor het stapelen van de sporen en perrons. Waardering krijgt ook hoe kunst is gebruikt voor het eigen karakter van elk station. “Knap dat een twintig jaar durend project zo tijdloos en functioneel is voltooid.”

Oostlijn – Group A
De Oostlijn van het Amsterdamse metronetwerk verbindt 5 ondergrondse en 11 bovengrondse stations, die in de jaren zeventig zijn gebouwd in een brutalistische stijl. Voor de verouderde stations is een ontwerpvisie ontwikkeld, gebaseerd op het verbeteren van sociale veiligheid, comfort en identiteit. Zo zorgen grote vides voor licht en transparantie, zijn de vloeren leeg gehouden en benadrukt het lichtplan de ruimtelijkheid van het oorspronkelijke ontwerp, terwijl die elementen ook bijdragen aan overzichtelijkheid en het gevoel van veiligheid.

De stations zijn opgeruimd en vanuit het oorspronkelijke ontwerp opnieuw benaderd met huidige wensen en eisen; daarbij is goed overwogen wat behouden moest blijven en wat niet, meent de jury. De goede elementen van de oorspronkelijke architectuur zijn helemaal opgehaald. De jury waardeert het herstel van het kale beton in combinatie met beperkte en vooral strategische toevoeging van kleur en materialen. Het resultaat is verrassend helder en prettig.

Park Paviljoen De Hoge Veluwe – De Zwarte Hond en Monadnock
In het hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt het nieuwe Park Paviljoen. Een gebogen volume met een dubbele kap brengt een restaurant, een winkel en educatie- en ontvangstruimten samen onder een dak. Een glazen gevel over de hele lengte biedt zicht op de natuurlijke omgeving. Aan de geslotener boszijde geeft het grote balkon uitzicht op de bosrand. In het interieur reflecteren vloer, meubels en verlichting in hun ontwerp de omringende natuur. Het paviljoen is flexibel indeelbaar, duurzaam en onderhoudsarm.

De jury prijst de slimme puzzel met de ruimte en het overal aanwezige zicht op de natuur. Door de kromming in het gebouw lijkt het interieur opgedeeld in verschillende ruimten, wat bijdraagt aan een prettige maat. De logistiek is daarbij uit het zicht gebracht. De jury waardeert de ingetogenheid van het interieur en de verzorgde detaillering. Vanuit het bos gezien heeft het paviljoen een herkenbaar silhouet. Het paviljoen is een extravert gebouw, dat tegelijk intimiteit biedt, aldus de jury.

Bij meerdere van de genomineerde projecten geeft de jury ook een pluim aan de architecten voor hun lange adem en hun vasthoudendheid. Die volharding heeft geresulteerd in geslaagde en boeiende publieke bouwwerken.

Prijsuitreking
De winnaar van de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar 2019 wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 31 oktober 2019, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.

Naast de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar en Architect van het Jaar. Deze prijzen worden door Architectenweb uitgereikt in samenwerking met hoofdpartner Kawneer en partners AGCQbiqCerriva en Broeinest.

Reserveer nu jouw gratis toegangskaart(en) voor de prijsuitreiking (Eventbrite)

Genomineerd? Meld je dan aan via de toegestuurde link.

Andere nieuwsberichten

Tinfabriek Naarden verbouwd tot autoshowroom en ontmoetingsplek

1 uur geleden

Tinfabriek Naarden verbouwd tot autoshowroom en ontmoetingsplek

1 uur geleden

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

18 oktober, 2:56

Bouw sluitstuk Newport Nesselande van start

18 oktober, 11:24

Workthere: fun-factor werkplek minder belangrijk

4 uur geleden

'Centrum Veilig Wonen kwam afspraken niet na'

Vandaag, 10:08

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

Vandaag, 09:39

Renovatie Binnenhof mogelijk nog langer vertraagd

18 oktober, 3:27

Mobiliteitsplan Formule 1: op de fiets naar Zandvoort

18 oktober, 9:45

Renovatie voor beeldbepalende kas Hortus Botanicus Amsterdam

17 oktober, 2:58
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt