Entreepaviljoen
Copyright: 2by4-architects
Entreepaviljoen
Copyright: 2by4-architects
Centrumpaviljoen
Copyright: 2by4-architects
Centrumpaviljoen
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje Adventure
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje Family 1
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje Royal 1
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje Royal 2
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje XL
Copyright: 2by4-architects
Masterplan
Copyright: 2by4-architects
luchtfoto
Copyright: Google Earth / 2by4-architects
Entreepaviljoen
Copyright: 2by4-architects
Entreepaviljoen
Copyright: 2by4-architects
Centrumpaviljoen
Copyright: 2by4-architects
Centrumpaviljoen
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje Adventure
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje Family 1
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje Royal 1
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje Royal 2
Copyright: 2by4-architects
Axonometrie huisje XL
Copyright: 2by4-architects
Masterplan
Copyright: 2by4-architects
luchtfoto
Copyright: Google Earth / 2by4-architects

Gevarieerd recreatiepark tussen strand en circuit

4 september, 9:24
Tussen het strand van Zandvoort en het Formule 1-circuit ligt een nieuw recreatiepark, dat in juli 2019 is geopend. De diversiteit van doelgroepen heeft 2by4-architects vertaald naar een verscheidenheid in architectuur van de huisjes, terwijl het park tegelijkertijd een eenheid vormt en rust uitstraalt.

De ligging van het recreatiepark Qurios Zandvoort – nabij het strand, het nationale park Kennemerland, de steden Haarlem en Amsterdam en het Formule 1-circuit – trekt naar verwachting uiteenlopende bezoekers. Die diversiteit vraagt niet om het veelal gebruikte ‘one size fits all’-concept, stelt 2by4-architects uit Rotterdam.

Het park omvat 100 huisjes, zogenoemde cottages. De materiaalkeuze voor de cottages is robuust en sober. De moderne, minimalistische vormgeving kenmerkt zich door een grote aandacht voor details, overstekken en schaduwwerking.

Verschillende identiteiten

De verschillende identiteiten heeft 2by4-architects tot uitdrukking willen brengen in de architectuur. Het architectenbureau de vakantiehuisjes in vijf verschillende uitvoeringen ontworpen. Per type cottage zijn bovendien in het interieur enkele varianten gemaakt op basis van thema’s (Coffee, Clear Nature, Race, Denim), leggen de architecten uit.

Zo is de Adventure cottage compact, speels en ingetogen, terwijl de Family cottage is ontworpen op het samenzijn als gezin, met veel ruimte in de woonkamer en rondom zicht op de buitenruimte. In de Royal cottages ligt de nadruk op comfort, luxe en uitstraling.

Voor grotere groepen zijn er de XL cottages, voorzien van een transparante plint met keuken en woonkamer en een geslotener verdieping voor de slaapkamer. Naast de basisaccommodaties zijn er bijvoorbeeld ook huisjes voor minder validen en zogenoemde ‘ specials’.
 
Het park is ontworpen als een duinlandschap; het zand loopt tot aan de gebouwen. De cottages staan op verschillende hoogtes, wat zowel zorgt voor de herkenbaarheid als voor privacy. De huisjes hebben een verschillende oriëntatie.

Entreepaviljoen
Naast de huisjes beschikt het recreatiepark over twee paviljoens met een publiek programma. Bij aankomst – vanaf de boulevard van Zandvoort – ziet de bezoeker meteen het entreepaviljoen. Het gebouw kenmerkt zich door een groot dakoverstek met open balkenstructuur.

Het entreepaviljoen is een heldere, eenduidige vorm. De robuuste, zwarte gevel is voorzien van verticale planken, die voor een subtiele ornamentale schaduwwerking zorgen. Vanaf het balkon bij de entree en vanuit de winkel en receptie heeft de bezoeker een panoramisch beeld van het park.

Achterin het gebouw bevindt zich een patio, waarin de fietsenverhuur is ondergebracht. De kelderverdieping bestaat uit een terugspringend volume van zichtbeton. Hier bevinden zich de personeelsruimtes.

Centrumpaviljoen
Vanaf het entreepaviljoen daalt de bezoeker af naar het centrumpaviljoen: de ontmoetings- en activiteitenplek van het park. Hier bevinden zich op begane grond programma’s als restaurant en animatieruimte en op de verdieping de beheerderwoning.

Wat betreft de architectuur heeft dit paviljoen een sterke connectie met het entreepaviljoen. Een uitzondering hierop is de beheerderswoning, die als gesloten volume van CorTen-staal op het dak is geplaatst. CorTen-staal is gekozen als materiaal dat zichtbaar verweert onder invloed van de zee.

Aan de zeezijde in het gesloten volume voorzien van een grote loggia. Verder verkrijgt de woning haar daglicht via de grote patio in het midden. De loggia geeft toegang tot het dakterras, dat rondom loopt en zicht biedt op de zee, de duinen, het gehele park en het F1-circuit.

Op de begane grond bestaat een sterke relatie tussen interieur en exterieur, doordat de glazen gevel op veel plekken compleet open kan worden gezet, leggen de architecten. In de detaillering hebben ze veel aandacht besteed aan een naadloze overgang. “Zo worden terras en restaurant als één ruimte ervaren”, legt 2by4-architects uit, “en de animatieruimte en de speeltuin net zo.”

Natuur
Het park is als geheel opgezet met aandacht voor een intieme sfeer en de natuur. Parkeren is centraal gesitueerd en auto’s mogen dan ook niet in het park staan. Dit moet de natuurlijke beleving verhogen en kinderen een aangename speelruimte bieden.

Alle gebouwen zijn met vooral natuurlijke materialen gerealiseerd, maar contrasteren door hun strakke vormgeving met het glooiende duinlandschap. “Ondanks de enorme diversiteit straalt het park rust en eenvoud uit en zijn alle gebouwen duidelijk onderdeel van één groot geheel”, aldus 2by4-architects.

Andere nieuwsberichten

Manifest van de Scheggen overhandigd aan wethouder

Gisteren, 17:30

Terrassengebouw markeert entree Leidsche Rijn

Gisteren, 11:38

Winnaars De Prijzen Amsterdam 2019 bekend

Gisteren, 10:08

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

12 december, 5:17

Museum De Lakenhal gedocumenteerd in boek

Gisteren, 14:20

Kijktip: Jongens van de Bouw

Gisteren, 12:24

Planbureau: kijk niet alleen naar minder stikstof

Gisteren, 09:25

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

12 december, 5:03

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

12 december, 2:04

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

12 december, 10:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan