Drijvende stad voor Dura geen utopie

15 maart 2005, 9:24
Omdat verstedelijking, zeespiegelstijging en bodemdaling onverminderd doorgaan moeten we stoppen met kletsen en actie ondernemen, zegt Chris Zevenbergen, directeur Dura Vermeer Business Development.

Over twintig tot dertig jaar heeft de ruimtelijke inrichting van de Deltametropool zijn beslag gekregen. Maatregelen om de negatieve effecten van klimaatverandering op te vangen zijn dan vrijwel niet meer of alleen tegen veel hogere kosten uitvoerbaar, vindt Zevenbergen. Daarom moet nu actie worden ondernomen teneinde te kunnen experimenteren en ervaring te kunnen op doen. Met als doel de eerste Nederlandse natte stad, voegt zijn bedrijf al geruime tijd de daad bij het woord.

Wonen in een stad die water vasthoudt en in voorkomende gevallen een te veel aan water van de omgeving kan opvangen, is voor Dura Vermeer een concrete uitdaging. Want vroeger of later komen die ‘drijvende’ steden er. Toch is Zevenbergen ook de eerste om te beamen, dat je als bedrijf een lange adem moet hebben bij denken over en ontwikkelen van dergelijke steden.

Kennis opbouwen in samenwerking met de stakeholders en vervolgens klein beginnen met de implementatie is dan ook het devies hetgeen betekent: een handjevol amfibische woningen in het rivierbed bij Maasbommel en de bouw van een demonstratiemodel van de drijvende kas.

Tegelijkertijd is het bedrijf, als penvoerend aanvrager bij het BSIK-programma Leven met Water, in een publiek-private samenwerking onlangs begonnen met het kennisproject Bouwen met Water. De komende vier jaar werken de betrokken partijen – de lijst is lang – samen aan de ontwikkeling van bouwstenen voor techniek en proces. Die samenwerking richt zich vooral op de bouw van een natte stad in de Haarlemmermeer.

Omdat je er alleen met grondposities in de toekomst niet meer komt in ons drassige land, heeft Dura Vermeer vijf jaar geleden water opgepakt als strategisch thema. “De reden is simpel”, aldus Zevenbergen, “er moeten voornamelijk in de Randstad nog honderdduizenden woningen worden gebouwd en de hoog- en drooggelegen mooie plekjes raken snel op. Zo wil de gemeente Gouda duizenden woningen bouwen op het laagste plekje van Europa, op de locatie Westergouwe in de Zuidplaspolder. Dat kan alleen als we dat gebied op een geheel andere manier inrichten. Eigenlijk is dat ons verhaal: de combinatie van wateroverlast/waterberging en oprukkende verstedelijking dwingt ons heel anders tegen de ruimtelijke inrichting van ons land aan te kijken.”
Na jaren vechten tegen water – maak hoger die dijken – is Nederland nu steeds vaker bezig water duurzaam te verankeren en te integreren, niet alleen in natuur- en agrarische gebieden, maar ook in de bebouwde omgeving. Het beheer en onderhoud en de veiligheid die samenhangen met het watersysteem – nu en op de langere termijn – zullen in de nabije toekomst belangrijke randvoorwaarden zijn bij gebiedsinrichting. Zevenbergen constateert dat de noodzakelijke ommezwaai traag maar gestaag plaatsvindt. Tegelijkertijd gaat het erom alle betrokken partijen te laten wennen aan deze nieuwe benadering. Daarin is uiteindelijke de gebiedsinrichting ondergeschikt aan het watersysteem.

Bron: cobouw

Andere nieuwsberichten

Nieuwe editie Stadmakerscongres in Rotterdam

4 uur geleden

Gevel als 'zonnewijzer' voor pand horlogemaker en juwelier

Vandaag, 15:59

Belgisch-Brits team ontwerpt nieuwe vleugel Design Museum Gent

Vandaag, 11:15

Opinie: Een Tweede Nota twee-punt-nul graag

Vandaag, 09:30

'Met man en macht gewerkt aan oplossing PFAS'

4 uur geleden

Ook hoofdtribune AZ-stadion krijgt nieuw dak

Vandaag, 09:44

13.000 nieuwe woningen in kantoren en scholen

Vandaag, 09:23

GGD: gezondheidsrisico's door klimaatregels

Gisteren, 09:06

Workthere: fun-factor werkplek minder belangrijk

21 oktober, 11:51

'Centrum Veilig Wonen kwam afspraken niet na'

21 oktober, 10:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt