Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: Peter Cuypers
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten

Een woonhuis als origami met hout

29 mei 2019, 11:23
De Scheperschuur in Hollandsche Rading is een opvallende woning met grote schuine dakvlakken en gevels in hout. Al vouwend heeft MONK architecten binnen het budget en binnen de regelgeving een woonhuis gerealiseerd volgens de wens van de particuliere opdrachtgever.

Het is een bijzonder woonhuis, dat MONK architecten heeft ontworpen. De opvallende vorm was niet het doel van de architecten, maar is de uitkomst van een zoektocht binnen de kaders van woonwensen, regelgeving en situatie.

Veel voorkomende voorschriften, zoals een maximale goothoogte op 3 meter en nokhoogte op 10 meter, zijn niet realistisch, stelt MONK. “Alsof we nog steeds alleen gebouwen met een schuine kap bouwen.” Daarbij laten dergelijke voorschriften zich bovendien regelmatig slecht combineren met nieuwe regelgeving rond duurzaam en energieneutraal bouwen.

“Een gevel- en dakvorm veranderen wat betreft opbouw al door de dikte van de isolatie in de buitengevel enorm”, stelt MONK. Bij de opdracht voor het woonhuis in het bos bij Hollandsche Rading had het architectenbureau verder te maken met een smalle kavel en de wens van hoge leefruimten.

Vouwen en knikken
Met schetsen en vele maquettes heeft MONK bruikbare plattegronden gezocht; “al vouwend hebben we de optimale vorm ontdekt”, vertellen de architecten. Op elke gevel ligt de gootlijn op 3 meter en vervolgens vouwt het dak naar 10 meter. In de nok heeft MONK een extra kamer gerealiseerd, van waaruit de bewoners door de omringende bomen kijken.

Elke gevelopening is ontworpen met oog voor binnen en buiten: welke functie ligt achter het raam en wat is er in het bos te zien. De grote puien – voorzien van taatsdeuren – knikken ten opzichte van de hoofdgevel, waardoor de begane grond deels terug ligt en de verdieping als overstek schaduw biedt.

Hout
MONK heeft voor het ontwerp de bescheidenheid van een schuur, volledig gemaakt van hout en opgenomen in het bos, in gedachten genomen. De woning, Scheperschuur genoemd, bestaat volledig uit hout – op het glas in de gevels en de gepolijste betonvloer na.

De buitengevels zijn geheel in verduurzaamd hout uitgevoerd. Het interieur is afgewerkt met planken van Douglas-hout, die op locatie zijn gezaagd en gedroogd. Dankzij het vakmanschap van de aannemer en zijn medewerkers is het huis “bijna als een meubel” en met oog voor detail gebouwd, vertellen de architecten. “Soms beter dan wij zelf hadden getekend.”

Betrokken
De Scheperschuur is duurzaam, circulair en energieneutraal, meldt MONK. Een luchtwarmtepomp verwarmt het huis en PV-panelen verzorgen de energie. De elektrische auto fungeert als batterij voor de woning.

Vanaf het begin heeft het architectenbureau intensief overleg gehad met de familie voor wie het huis bestemd was. Tot het laatste moment heeft het bureau kunnen meedenken; ook het interieur, inclusief keuken, is door MONK architecten ontworpen.

De Scheperschuur was een van de nominaties voor  de prijs BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. 

Andere nieuwsberichten

Voormalige basisschool in Echt getransformeerd tot tandartspraktijk

Gisteren, 12:24

MIX architectuur ontwerpt eerste woongebouwen zorglandgoed Middelharnis

Gisteren, 10:52

Ontwikkelovereenkomst voor project Diepeveen in Rotterdam getekend

Gisteren, 09:09

Saskia van Stein benoemd tot nieuwe directeur IABR

26 juli, 2:15

Paleis Het Loo pas medio 2022 weer open

Gisteren, 13:39

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Drentse Kolonieën toegevoegd aan werelderfgoedlijst

26 juli, 3:42

Minister: half miljard per jaar voor maatregelen extreem weer

26 juli, 10:38

Limburgse Staten boos over provinciaal geld voor verhuizing DSM

26 juli, 9:20

Video: Code Groen - De stad als biotoop

23 juli, 2:54

Uitbreiding spoorknooppunt Zwolle is na twee jaar klaar

23 juli, 11:38
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan