Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Runner-up en winnaar van de publieksprijs 'Trellis'
Copyright: HappelCornelisseVerhoeven
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Het winnend ontwerp 'Grond'
Copyright: Enzo Valerio
Runner-up en winnaar van de publieksprijs 'Trellis'
Copyright: HappelCornelisseVerhoeven

Enzo Valerio wint prijsvraag Pinetum Blijdenstein

11 oktober, 9:17
Architect Enzo Valerio is de winnaar van de prijsvraag voor een multifunctioneel paviljoen voor Pinetum Blijdenstein in Hilversum. Het bouwwerk komt in de plaats van het huidige podium van de botanische tuin. Valerio’s ontwerp ‘Grond’ werd als beste gekozen uit vier genomineerde inzendingen.

Het paviljoen biedt ruimte voor onder andere muziekuitvoeringen, huwelijksvoltrekkingen, openluchtdiners, toneelvoorstellingen en schaaktoernooien. De opgave voor de prijsvraag was om een multifunctioneel, hoogwaardig en transparant paviljoen te ontwerpen dat recht doet aan de bijzondere kwaliteiten van de monumentale tuin en de collectie.  

Uit liefst 131 inzendingen werd Grond als winnend ontwerp aangewezen. Valerio omschrijft zijn ontwerp als volgt: "Twee in het werk gestorte betonnen platen liggen in de bosgrond, omringd door drie wanden die uit de bodem verrijzen. In etappes gestort gepigmenteerd beton, doet denken aan de zo kenmerkende geologie van deze plek, de stuwwal formaties.

Tussen de stenen wanden vloeit de tuin het paviljoen in. Het bouwwerk opent zich in drie richtingen met verschillende kwaliteiten. Zo ontstaat een plek voor opvoeringen en evenementen maar biedt het paviljoen in het dagelijks gebruik tevens een plek om tegen een muur aan te zitten en van de tuin te genieten met een kop koffie of een goed boek.

Gazon
Aan de westzijde opent het gebouw zich naar het gazon. Door het aanplanten van een nieuwe Pinus nigra ontstaat een mooi veld om stoelen op te plaatsen voor evenementen. De wanden van het paviljoen begeleiden het geluid van optredens richting het publiek en bieden een gekaderde doorkijk de tuin in. 

Aan de noordoostzijde nodigt het paviljoen de bezoekers van Klein Vogelenzang uit, om langs struik en boom het gebouw te betreden. Aan de zuidzijde vormt het gebouw een venster naar één van de mooiste delen van de tuin. De geur van naalden op de zachte bosgrond, de doffe akoestiek en het schaduwspel dat de in de wind bewegende naalden op de bodem vertonen, kan van onder het dak gade geslagen worden.

Van onder naar boven ontwikkelen de wanden zich van grof beton tot een steeds fijnere structuur. Een geprefabriceerd betonnen dak uit drie delen vormt de kroon van dit eenvoudige bouwwerk. De drie dakelementen liggen opgelegd op de drie wanden en benadrukken de oriëntatie richtingen van het paviljoen. Terugspringend aan de oost- en zuidzijde, maakt het dak plaats voor de omliggende beplanting. 

Het  bouwwerk lijkt gemaakt te zijn uit de grond waar de omringende planten uit groeien. Terughoudend maar tegelijkertijd onlosmakelijk verbonden met de flora die in deze tuin de hoofdrol speelt." 

Oordeel jury
“Het ontwerp intrigeert door de verschillende vormen van dak en plattegrond en door de staanders, die een relatie aangaan met de verticaliteit van de bomen en een variëteit aan doorzichten bieden. De contouren van het dak volgen die van de omringende boomkruinen en door de alzijdige oriëntatie is er veel aandacht voor de bijzondere plek in de tuin achter het bestaande podium”, meldt de jury.

“De jury waardeert het robuuste karakter van het plan en denkt dat het in contrast met de bestaande bebouwing een mooie toevoeging aan de tuin kan zijn. Met de voorgenomen kleuring in de beoogde combinatie van beton en cement, wordt naar verwachting een connectie met de kleuren van de boomstammen rondom gemaakt.”

Publieksprijs
De publieksprijs ging naar het ontwerp ‘Trellis’ van HappelCornelisseVerhoeven, dat bij de jury als tweede eindigde. In totaal hebben 580 mensen hun stem uitgebracht.

De prijsvraag was georganiseerd in samenwerking met Architectuur lokaal. De stichting Pinetum Blijdenstein gaat zich aan de hand van het winnend ontwerp inzetten om financiering voor het paviljoen te genereren, zo laat ze weten.

Andere nieuwsberichten

Alessandra Covini wint Prix de Rome Architectuur 2018

Gisteren, 16:35

Arcadis en Benthem Crouwel maken plan voor station San Jose

Gisteren, 12:10

Nominaties ‘Interieur van het Jaar’ bekend

Gisteren, 09:46

'Bouw leert te weinig van gemaakte fouten'

Gisteren, 09:25

Sagrada Familia krijgt bouwvergunning

Gisteren, 11:44

'Tekort aan technici bedreigt groene omslag stroomnet'

17 oktober, 10:04

Kamer wil fonds voor saneren asbestdaken

17 oktober, 9:35

Nieuwe vestiging Graafschap College geopend

16 oktober, 5:00

Kunstwerk van sloopmateriaal in raadhuis Heerlen

16 oktober, 11:53

Inschrijving Nederlandse Bouwprijs 2019 geopend

15 oktober, 9:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon / ROCKWOOL B.V.
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan