Erasmus MC – EGM architecten
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Erasmus MC – EGM architecten
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
KJC Heliomare – Architectenbureau Marlies Rohmer
Copyright: Thea van den Heuvel
KJC Heliomare – Architectenbureau Marlies Rohmer
Copyright: Mike Bink
Woonzorgcentrum Scheldehof – atelier PRO
Copyright: Ronald Tilleman
Woonzorgcentrum Scheldehof – atelier PRO
Copyright: Ronald Tilleman
Prinses Máxima Centrum – LIAG
Copyright: Ronald Tilleman
Prinses Máxima Centrum – LIAG
Copyright: Ronald Tilleman
Erasmus MC – EGM architecten
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Erasmus MC – EGM architecten
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
KJC Heliomare – Architectenbureau Marlies Rohmer
Copyright: Thea van den Heuvel
KJC Heliomare – Architectenbureau Marlies Rohmer
Copyright: Mike Bink
Woonzorgcentrum Scheldehof – atelier PRO
Copyright: Ronald Tilleman
Woonzorgcentrum Scheldehof – atelier PRO
Copyright: Ronald Tilleman
Prinses Máxima Centrum – LIAG
Copyright: Ronald Tilleman
Prinses Máxima Centrum – LIAG
Copyright: Ronald Tilleman

Nominaties ‘Zorggebouw van het Jaar’ bekend

11 oktober, 9:05
Als onderdeel van de Architectenweb Awards wordt begin november de prijs voor ‘Zorggebouw van het Jaar’ uitgereikt. Uit de dertien inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury drie nominaties geselecteerd plus een eervolle vermelding.

Alle inzendingen voor de prijs van ‘Zorggebouw van het Jaar’ zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestaat uit architect Renske van der Stoep (ROFFAA, voorzitter), architect Femke Feenstra (G.A.F. Architects), architect Willem Heyligers (Heyligers d+p), architect Elma van Boxel (ZUS) en onderzoeker/schrijver Vincent Kompier (o.a. zelfstandige).

De nominaties voor de prijs van Zorggebouw van het Jaar 2018 zijn:

Eervolle vermelding:

Voor de prijs van Zorggebouw van het Jaar zijn dertien projecten ingezonden. Dat zijn een stuk minder projecten dan voor de andere prijzen binnen de Architectenweb Awards zijn ingestuurd. Om die reden heeft de jury besloten om voor deze prijs geen vijf maar drie projecten te nomineren.

De winnaar van de prijs voor Zorggebouw van het Jaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 8 november 2018, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.

Schrijf je nu gratis in voor de prijsuitreiking (Eventbrite)

Naast de prijs voor Architect van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

De genoemde zes prijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met haar partners Gira, Desko, Cerriva en Broeinest.

Erasmus MC – EGM architecten
Ondanks zijn compacte locatie, aan de rand van de Rotterdamse binnenstad, heeft EGM architecten bij het sterk uitgebreide Erasmus MC alles in het werk gesteld om tot een ‘healing environment’ te komen. Daarom zijn ruime passages, verschillende atria, grote glaspartijen, verdiepte patio’s en parkzones gerealiseerd.

Een brede passage, uitgevoerd als ‘straat’ met een glazen dak, vormt de ruggengraat van het complex en ritst bestaande en nieuwe gebouwen aaneen. Aan deze ‘straat’ liggen atria, met de omvang van een plein, die de schaal van het ziekenhuis terugbrengen en een zorgcluster ontsluiten. Deze publieke verblijfsgebieden hebben, passend binnen het healing environment-concept, een hoog afwerkingsniveau met een houten binnengevel, bamboe zitelementen, verlichting tussen het groen en een glazen overkapping.

Eveneens ter bevordering van het herstel beschikken alle patiënten over eenpersoonskamers, met eigen sanitair. Zo heeft elke patiënt een eigen plek waar hij of zij in alle beslotenheid bezoekers en artsen kan ontvangen. Dankzij het zicht naar buiten en directe daglichtinval in de kamers ervaren de patiënten bovendien het dagritme.

Het vernieuwde Erasmus MC biedt een fijne zorgomgeving, vindt de jury, die op alle schaalniveaus – van de onderverdeling in verschillende gebouwen via de straat en de pleinen tot aan de kamers – goed is uitgewerkt. Door een flexibel casco te ontwerpen met een tijdloze architectuur is de lange ontstaansgeschiedenis van het gebouwencomplex er niet aan af te zien en kon de indeling tot op het laatste moment nieuwe zorgprocessen en nieuwe technieken ingepast worden.

KJC Heliomare – Architectenbureau Marlies Rohmer
In een zeer ruim opgezette wederopbouwwijk aan de rand van Heemskerk brengt het Kind- en Jeugdcentrum Heliomare een nieuwe dynamiek. In het centrum zijn alle diensten gecombineerd voor kinderen en jongeren met een beperking. Daarvoor is het onder meer voorzien van vier sportzalen en een klein zwembad.

Spil in het gebouw is het dubbelhoge restaurant. Daarnaast liggen aan de ene kant de sportzalen en het zwembad, en liggen aan de andere kant alle groepsruimtes rond een patio. De ruimtes voor de middelbare school liggen op de begane grond, waarbij lange luifels de overgang tussen binnen en buiten begeleiden. De ruimtes voor de basisschool liggen op de eerste verdieping, aan een eigen opgetilde binnentuin. Als zonwering zijn hier uitstaande luiken toegepast.

Architectenbureau Marlies Rohmer wilde een krachtig kader neerzetten, met een uitgesproken architectuur, en daarbinnen met een flexibel casco op basis van kolommen en grote overspanningen ruimte voor verandering laten. Om de grotendeels gesloten gevel van het sportcentrum wat te verluchtigen heeft het architectenbureau een baksteenpatroon ontworpen waarin een donkere plint – tegen de vervuiling – gradueel overgaat in een lichtere bovenzijde – gerelateerd aan de lichte steen uit de buurt.

Het is een gebouw dat vrolijke elementen combineert met een zeer rationele ordening van het programma, vindt de jury. Een gebouw dat energie geeft.

Woonzorgcentrum Scheldehof – atelier PRO
De oude binnenstad van Vlissingen lag voorheen ingeklemd door een grote insteekhaven waar in grote hallen schepen werden gebouwd. Met het vertrek van de maritieme industrie in 2013 kwam dit havengebied vrij voor herontwikkeling. Een van de drie grote loodsen hier is naar ontwerp van atelier PRO herontwikkeld tot woonzorgcentrum. In de nieuwbouw ernaast zijn nog extra (aanleun)zorgwoningen ondergebracht.

Het architectenbureau heeft de deuren van de industriële hal letterlijk opengezet. Op de begane grond zijn nu allerlei functies te vinden: restaurant, kapsalon, winkel, fysiotherapieruimte, theaterzaal, opleidings- en atelierruimtes. Al die functies zijn ook te gebruiken door buurtbewoners. Hierboven liggen in drie lagen de zorgwoningen. De (aanleun)zorgwoningen in het gebouw ernaast liggen rond een wintertuin en zijn via een passage met de industriële hal verbonden.

De ruimtelijke en prikkelende omgeving die bewoners geboden wordt is totaal anders dan je bij een woonzorgcentrum verwacht, stelt de jury enthousiast. De situering van het gebouw, met al deze functies in de plint, ondersteunt ook de verbinding met de buurt en de stad. Deze ouderen zijn niet weggestopt in het groen, maar onderdeel van het stedelijke leven. Daarbij heeft de jury ook waardering voor de slimme detaillering van de kamers. De installaties zijn bijvoorbeeld verborgen in de lambrisering van de gangen en kunnen daardoor bereikt worden zonder de bewoners te hoeven storen. Ook zijn de tilliften in de kamers zorgvuldig weggewerkt.

Prinses Máxima Centrum – LIAG (eervolle vermelding)
Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is niet gefinancierd met overheidsgeld, zoals gebruikelijk is bij ziekenhuizen, maar door een groep van particulieren. Dat deze groep mensen niet is blijven hangen in een klaagzang over de staat van de zorg aan kinderen met kanker in ons land, maar met elkaar de handen uit de mouwen heeft gestoken en hun vermogen hierin geïnvesteerd heeft – dat vindt de jury zo bijzonder dat het dit project een eervolle vermelding heeft gegeven. Het is een verhaal dat verteld moet worden vindt de jury.

In de komende weken worden ook nog de genomineerden voor de prijzen voor Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar bekend gemaakt.

Andere nieuwsberichten

Video: winnaars Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2018

14 december, 4:25

Woningensemble Atelier Kempe Thill in Arnhem klaar

14 december, 2:16

Amsterdam: recordaantal woningen in aanbouw genomen

14 december, 11:04

BNA & PEP gaan samen verder met Professional Experience Programme

13 december, 4:57

Opdracht voor BAM in centrum Londen

4 uur geleden

Programmareeks over antropoceen in Pakhuis de Zwijger

14 december, 4:01

Maastricht bouwt vijfhonderd tijdelijke woningen

14 december, 2:29

Opening nieuw speelplein met waterberging in Rotterdam

13 december, 12:29

Energietransitie vereist snelheid en draagvlak

13 december, 10:34

Zeventien miljoen zonnepanelen voor asbestdaken

13 december, 9:29
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan