Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten

Ingetogen en krachtig gebouw voor Tilburg University van KAAN Architecten

25 september 2018, 16:43
Op de campus van Tilburg University is het nieuwe gebouw CUBE in gebruik genomen. KAAN Architecten heeft een Onderwijs- en Zelfstudiecentrum ontworpen dat zich bescheiden inpast in zowel het groene omringende landschap als het grotere architectonische geheel van de campus. Tegelijkertijd is het gebouw prominent aanwezig.

Het compacte en tamelijk lage gebouw is 11.000 m2 meter groot. De CUBE is als Onderwijs- en Zelfstudiecentrum, meer dan andere gebouwen op de campus, een gebouw voor studenten, stelt KAAN Architecten. CUBE voorziet onder andere in circa 350 extra zelfstudieplekken, zalen voor digitale tentaminering en collegezalen.

Omgeving
CUBE ligt in de noordwestelijke hoek van de campus, die zich kenmerkt door een orthogonaal plan en meer dan twintig gebouwen telt. De locatie van het nieuwe gebouw is dicht bij het bosrijke gebied De Oude Warande, waarin de campus als het ware overloopt.

Het gebouw ligt verankerd in zijn omgeving door verharde paden die de gebruikers naar de entrees aan de zuidzijde leiden. De uitstraling van CUBE is aan alle zijden homogeen, zonder gesloten gevels of achterkanten. KAAN Architecten uit heeft een welhaast naadloze overgang van gevel naar groene omgeving willen realiseren.

Ruimtelijkheid
In het midden van het gebouw bevindt zich een ruim overdekt studieplein; de ruimte zorgt voor openheid en een vrije doorstroming, en voorkomt een gevoel van drukte, leggen de architecten uit. Aan het centrale studieplein grenzen een transparant auditorium en twee patio’s. De flinke verdiepingshoogte en het diep in CUBE doordringende daglicht versterken het gevoel van een echt publieke ruimte.

De begane grond biedt een aaneengesloten landschap van open studieplekken, loungeplekken, verkeersruimte en café elkaar af. Rondom de groene patio’s bevinden zich op insteekverdiepingen zelfstudieruimtes voor concentratie. Direct langs de west- noord- en oostgevel liggen de collegezalen, die zijn voorzien van de nieuwste onderwijsmiddelen.

Eenheid
Vier open trappen, symmetrisch over de plattegrond verspreid, verbinden het overdekte plein met de eerste verdieping. De hoofdtrap draagt met haar elegant wentelende vorm en lichte kleur bij aan het karakter van het gebouw. De overige drie trappen hebben een donkere kleur, die ook terugkomt bij de luifel, waardoor ze een eenheid in de publieke ruimte vormen.

De publieke ruimtes zijn verder voorzien van vlakke, gevlinderde betonvloeren en lichtgrijze strekmetalen plafonds. Het meubilair bestaat uit lange houten tafels om aan te studeren en comfortabele banken en fauteuils voor de pauzemomenten.

Het auditorium, door glazen wanden omgeven, heeft een uniform en warm interieur. De vloeren, wanden en plafonds zijn alle ton sur ton uitgevoerd in warme grijstonen, waardoor de ruimte als een geheel wordt ervaren, aldus KAAN Architecten.

Rustige achtergrond
Het ingetogen en heldere ontwerp resulteert in een open, ruimtelijk en tegelijkertijd krachtig gebouw. Het vormt een rustige achtergrond voor de kleur en levendigheid die de gebruikers bij CUBE zullen binnen brengen. Daarin heeft het nieuwste gebouw op de campus wel iets weg van heet eerste gebouw: Gebouw A of het Cobbenhagen Gebouw uit 1962, naar ontwerp van Jos. Bedaux.

Andere nieuwsberichten

AM wint tender voor woonblokken Vreeswijkpad Amsterdam

Vandaag, 15:49

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: we moeten moedige keuzes maken

Vandaag, 14:32

Dakwoning en Biopartner5 winnaars Rijnlandse Architectuur Prijs 2021

Vandaag, 10:20

Nieuwe naam en associate partners voor jvantspijker & partners

15 oktober, 2:36

BNO Piet Zwart Prijs 2021 voor Hella Jongerius

Vandaag, 16:39

Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande

Vandaag, 13:56

'Airbnb raakt driekwart van zijn adressen kwijt in Amsterdam'

Vandaag, 09:26

Einde dreigt voor Warmtebedrijf Rotterdam

15 oktober, 9:52

Coalitie van steden aan nieuw kabinet: los wooncrisis nu op

15 oktober, 9:21

TNO: ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst

14 oktober, 10:10
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan