Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Oude situatie
Copyright: Studio Kabbes
Oude situatie
Copyright: Studio Kabbes
Oude situatie
Copyright: Studio Kabbes
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Oude situatie
Copyright: Studio Kabbes
Oude situatie
Copyright: Studio Kabbes
Oude situatie
Copyright: Studio Kabbes

Nieuw leven voor kantoorgebouw naast station Haarlem

5 juli 2018, 10:12
Het nog niet zo oude rijkskantoor aan de noordzijde van station Haarlem, destijds ontworpen door architect Rudy Uytenhaak, is herontwikkeld met een uitnodigend kantoorconcept. De nieuwe entreehal, ontworpen door Studio Kabbes, opent het gebouw naar het eveneens nieuwe plein hier.

Een leegstaand kantoorgebouw, tegen de sporen aangebouwd, en een zee van fietsen. Dat was pakweg vijf jaar geleden de situatie aan de noordzijde van het oudste station van Nederland. Enkele jaren geleden zijn de fietsen ondergebracht in een drielaagse fietsparkeergarage, ontworpen door wUrck, waardoor er ruimte ontstond voor een plein. Maar het kantoorgebouw stond nog altijd leeg.

Door de stichting ‘Het Nieuwe Dromen’ werd de Haarlemse architect Wouter Kabbes in 2016 gevraagd zijn droom voor Haarlem te verbeelden in een schetsboekje. Hij koos het kantoorgebouw aan de noordzijde van het station en bedacht dat er naast kantoren ook oefenruimtes konden komen voor een muziekschool, er een ‘monkeytown’ voor kinderen in kon worden ondergebracht, en dat er rond een nieuwe entree zowel concept stores als een café/restaurant kon komen. “Zodat het in één keer een stuk stad zou worden”, aldus Kabbes.

Van droom naar realiteit
Het schetsboekje leidde tot een tentoonstelling in ABC Haarlem en tot het idee om in het leegstaande kantoorgebouw – om te beginnen – een keer op zondagmiddag een jazz-brunch te houden. Kabbes ging hierover in gesprek met de nieuwe eigenaren van het pand. “Die hadden de tentoonstelling al gezien”, vertelt Kabbes. “En in de geformuleerde ambitie herkenden ze zich.” De jazz-brunch kwam er en Kabbes werd gevraagd om zijn plan verder uit te werken.

De sleutel tot de herontwikkeling van het kantoorgebouw kwam met de overeenkomst die de nieuwe eigenaren sloten met Frame Offices, dat op twee lagen in het 7.000 m2 grote kantoorgebouw kleinere ruimtes wilde gaan verhuren, en dat wilde combineren met een hotelachtige lobby met een goed café/restaurant. Als partner daarvoor werd uiteindelijk Vooges gevonden.

De kantoorruimtes binnen Frame Offices, net als de twee kantoorlagen erboven, waren snel verhuurd en het café/restaurant werd een succes: van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zitten er mensen te werken, te overleggen of wat te eten. Of vieren ze er een feestje. Van een vergeten plek in Haarlem is het getransformeerd tot een levendig stuk stad. Ook weer niet heel verwonderlijk als je bedenkt dat iedere dag 20.000 mensen station Haarlem gebruiken. Maar er gebeurde jaren helemaal niets.

Nieuwe entreehal
Het kantoorgebouw stamt trouwens uit 1996 en was ontworpen door architect Rudy Uytenhaak als een van de eerste echte flexkantoren voor de rijksoverheid. Het gebouw was georganiseerd rond vijf lichthoven, waardoor het een diepte kon hebben van dertig meter. “Ideaal voor een grote organisatie, maar niet zo eenvoudig in delen te verhuren”, analyseert Kabbes. Toen het Rijk zijn kantoren concentreerde kwam het langdurig leeg te staan.

De kleinere entree van het gebouw aan de straat is in het ontwerp van Kabbes een kwartslag gedraaid, zodat het gebouw zich nu op het nieuwe plein richt. Het gebouw eindigde aan deze zijde met een half lichthof, dat de architect kon gebruiken om een hoge entree te maken. Door een deel van de verdieping erachter te verwijderen en het bestaande noodtrappenhuis om te leiden naar de achterzijde van het gebouw, kon hij achter de entree ook een dubbelhoge ruimte maken. Het café/restaurant is rond deze majestueuze ruimte georganiseerd, de entree tot de kantoren ligt hiernaast. De bestaande getrapte vloer die er al was, is door Kabbes geprogrammeerd met overlegplekken, en leidt bezoekers nu geleidelijk omhoog het kantoorgebouw in.

De kantoorruimtes hoger in het gebouw zijn door Kabbes georganiseerd rond gemeenschappelijke ruimtes met kleine keukens, waar ze zich ook met glazen wanden naar openen. Toegevoegde koeling komt via nieuwe plafondeilanden de ruimtes in.

Nieuw terras
Om alle nieuwe activiteiten in het herontwikkelde kantoorgebouw zichtbaar te maken richting het plein koos Kabbes hier voor een volledige glazen gevel, die over de hoek doorloopt over het gesloten volume van de eigen fietsenstalling heen, om zo het plein te omarmen. Op de zo gedefinieerde hoek van het plein is nu een groot terras ingericht. “Vanaf de eerste dag dat Vooges zijn deuren opende, wordt het intensief gebruikt”, vertelt Kabbes enthousiast. “Het is echt een levendige plek in Haarlem geworden.” 

Andere nieuwsberichten

Compacte bouw en ruimte voor bewegen in Klaprozenbuurt

Gisteren, 14:35

Energieleverende woning heeft sterke relatie met tuin

Gisteren, 12:29

Studio Ard Hoksbergen ontwerpt huiselijke basisschool in Slotermeer

Gisteren, 11:00

Transformatie Meterhuiscomplex Haarlem van start

Gisteren, 10:52

Video: registratie avond over (iconische) hotels Amsterdam

Gisteren, 15:56

Woningen gasregio Groningen sneller versterkt

Gisteren, 09:26

Alternatieve reisgids voor 'treurplekken' in Nederland

23 januari, 1:30

'Verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen van de baan'

23 januari, 9:11

Architectuurcentrum Rondeel viert 25-jarig jubileum

22 januari, 4:10

EIB verwacht korte terugval in bouwsector

22 januari, 10:28
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan