Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten

Nieuwe Architecten schept leefruimte op het dak

22 februari 2018, 15:37
Voor een gezin dat extra ruimte bij zijn appartement in de Amsterdamse binnenstad wilde, heeft Nieuwe Architecten een uitbreiding op het dak ontworpen. “Een binnenstedelijke uitbreiding met versterking van de kwaliteit van wonen binnen een beschermd stadsgezicht”, aldus het bureau.

De meest appartementen in de binnenstad van Amsterdam hebben niet meer dan twee of drie slaapkamers, weet bureau Nieuwe Architecten. Daardoor heeft in gezinnen met meer dan twee kinderen niet iedereen een eigen slaapkamer.

Voor een particuliere opdrachtgever heeft Nieuwe Architecten het dak van de woning benut om een extra slaapkamer te creëren, zodat het gezin in het betreffende appartement kon blijven wonen. Naast de slaapkamer biedt de opbouw plaats aan een badkamer en het trappenhuis.

Y
Centraal in de bestaande woning ligt een achthoekige hal, die toegang geeft tot alle kamers. Deze opzet van de onderliggende verdieping heeft het architectenbureau herhaald bij de opbouw: vanuit het hart sterkt de ruimte zich naar drie zijden uit. Tussen de armen van de Y-vormige uitbreiding liggen drie dakterrassen, elk met een eigen sfeer.

Op het pand was aan de voorzijde al een kleine opbouw aanwezig. Die is opgenomen in de uitbreiding en biedt nu plaats aan de nieuwe badkamer. Bij de Y-vorm van het toegevoegde volume heeft Nieuwe Architecten gebruik gemaakt van de hoekverdraaiing die het hoekpand – gesitueerd in een beschermd stadsgezicht – kenmerkt.

Uit het zicht
Het architectenbureau heeft de opbouw teruggelegd ten opzichte van de rooilijn, zodat hij vanaf de straat niet zichtbaar is. Balustraden zijn zo slank mogelijk ontworpen en worden door de verhoogde bestaande borstwering aan de straatzijde eveneens aan het zicht onttrokken.

In het verlangde van de aanwezige schoorstenen is een plantenbak gemaakt, die fungeert als erfscheiding met de buren. Door de bak te vullen met hoge of lage beplanting kunnen de bewoners de mate van privacy versus uitzicht zelf bepalen, aldus de architecten.

Een geheel
De opbouw is uitgevoerd in houtskeletbouw met prefab geveldelen. Het geheel is voorzien van een hoogwaardige PU-coating voor een naadloos resultaat, legt het architectenbureau uit. De kozijnen zijn zo in de gevel opgenomen dat de gevelafwerking van binnen naar buiten lijkt door te lopen.

In het midden van de opbouw is een ventilerende daglichtkoepel geplaatst; daaronder is een glazen deel in de vloer aangebracht. Zo kan daglicht de onderliggende verdieping bereiken; daarnaast draagt het bij aan de ervaring van de bestaande woning en de uitbreiding als een vanzelfsprekend geheel.

https://vimeo.com/246974176

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

3 juli, 2:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

3 juli, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

3 juli, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan