Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Bastiaan Hopster, bron: Hurks Bouw
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Bastiaan Hopster, bron: Hurks Bouw
Copyright: fotograaf: Bastiaan Hopster, bron: Huurwel
Copyright: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Bastiaan Hopster, bron: Hurks Bouw
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Jeroen Musch, architect: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: fotograaf: Bastiaan Hopster, bron: Hurks Bouw
Copyright: fotograaf: Bastiaan Hopster, bron: Huurwel
Copyright: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: Fokkema & Partners Architecten
Copyright: Fokkema & Partners Architecten

Amerikaans mediabedrijf zorgvuldig ingepast in Nederlands erfgoed

14 december 2017, 14:50
Het nieuwe EMEA hoofdkantoor van het Amerikaanse mediabedrijf CBS Studios International bevindt zich sinds deze zomer in het Apollo House in Amsterdam, een markant rijksmonument uit de jaren 30. Voor het ontwerp werkte Fokkema & Partners Architecten, al eerder verantwoordelijk voor de renovatie van het monument, samen met InteriorWorks die de losse inrichting en een deel van het maatwerk leverden.

CBS zocht een comfortabel, ruimtelijk en modern kantoor waar alle werknemers, acteurs, producenten en klanten zich thuis zouden voelen. Een kantoor dat aansluit bij zowel de Amerikaanse als Europese gebruiker. Ze wenste bovendien een interieur dat past bij het Rijksmonument, het Apollo House met haar subtiele maatvoering en detaillering.

Aansluitend bij deze wensen hebben de architecten naar eigen zeggen gekozen voor een luxe uitstraling in een klassieke no-nonsens stijl. Het interieurconcept is zorgvuldig ingepast in de structuur van het gebouw en gecombineerd met het juiste meubilair en maatwerkoplossingen. CBS huisvest in de zuidelijke helft van het ring-gebouw van het Apollo House. De 3 verdiepingen tellende ring staat aan de basis van de hoogbouw en heeft een eigen entree.

Bijzondere plekken in een heldere structuur
De wensen van CBS in combinatie met de uitdagingen die het cirkelvormige pand te bieden had, voorzagen de ontwerpers van een interessante puzzel. Een bioscoop, een foyer en meerdere grote vergaderruimtes moesten allemaal op logische wijze in de boogvormige structuur geïntegreerd worden, met een rij dragende kolommen in het midden.

Rustige lange lijnen tussen de intiemere binnenzijde en open buitenzijde van de ring zorgen voor een sterke basis voor het ontwerp. Open en dichte ruimtes relateren zich om en om aan de binnentuin en aan de buitengevel waarmee een heldere indeling is gecreëerd. Hierdoor ontstaat er een open karakter met spannende doorzichten.

De bioscoop waar eerste 'viewings' plaats vinden van nieuwe series en films, vormt een belangrijke ruimte voor CBS. De boogvormige structuur is hier optimaal ingezet en ingevuld met 47 bioscoopstoelen die InteriorWorks op maat heeft laten maken zodat ze precies in de boog passen. De verlichting, gekozen materialen en de naastgelegen foyer maakt de bioscoopervaring compleet, aldus Fokkema & Partners.

Ingetogen en zorgvuldig
Met opzet is de uitstraling van het interieur neutraal gebleven zodat de gebruiker de ruimte kleur geeft met de eventuele toevoeging van geluid, video en beeld. Het ontwerp is modern en ingetogen, met strakke en zorgvuldig gekozen materialen en details.

De bureaus zijn speciaal voor CBS ontworpen met een donkere houten omkasting en een contrastrijk lichtgrijs blad met daarboven een zacht metallic gecoate lichtarmatuur. In de vergaderkamers komen dezelfde kleurtonen terug. Zo zijn ook de tv meubels metallic gecoat en de donkere massief eiken vergadertafels voorzien van een blauwstalen onderstel en kabelbak.

Operationeel in vier maanden
Door een goede samenwerking tussen de betrokken partijen is het gelukt om in slechts vier maanden tijd een operationeel internationaal kantoor te realiseren. Ondanks de keuze voor speciaal ontworpen meubels en maatwerk die normaal een lange levertijd hebben, is het gelukt om alles op tijd af te hebben voor de grootse inwijding van het kantoor afgelopen juni. 

Andere nieuwsberichten

Video's: genomineerden Abe Bonnema Architectuurprijs 2021

26 november, 3:55

EGM brengt Ronald McDonald Huiskamer onder in zwevende 'kiezelstenen'

26 november, 2:22

Vernieuwing woonzorgterrein Den Ooiman gaat van start

26 november, 11:58

Villa als modernistische uitbreiding van een historisch pachtershuis

25 november, 5:33

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37

Atradius: veel wanbetaling in de bouw

25 november, 10:26

Hypotheker: verduurzamen woningen steeds populairder

24 november, 10:00

Veenenbos en bosch viert 26-jarig jubileum

23 november, 10:59
Naomi Cheung SanRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan