De voormalige ventilatiesteeg is omgevormd tot een centraal atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Het Kaaspakhuis aan de Kromme Gouwe
Copyright: Ossip van Duivenbode
Veertig kilometer aan kaasplanken diende als basismateriaal voor de gevelbekleding van het atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Tussen behouden delen van de oorspronkelijke muren van de steeg zijn de glazen liften geplaatst
Copyright: Ossip van Duivenbode
Rijmpjes voor het toenmalige personeel herinneren nu aan de gebouwgeschiedenis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Galerijen ontsluiten de loftappartementen vanuit het centrale atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
De kapconstructie in een van de grootste appartementen tijdens de verbouwing
Copyright: Ossip van Duivenbode
Het voormalige hoofdtrappenhuis
Copyright: Jeroen Musch
Exterieur Het Kaaspakhuis aan de Kromme Gouwe
Copyright: Ossip van Duivenbode
Loggia's in de gevel dragen bij aan meer daglicht in de appartementen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Exterieur Het Kaaspakhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Het oorspronkelijke ritme van de vensters is behouden
Copyright: Ossip van Duivenbode
Kaasopslag voor de transformatie
Copyright: Jeroen Musch
Kaaspakhuis De Producent voor de transformatie
Copyright: Jeroen Musch
Kaaspakhuis De Producent voor de transformatie
Copyright: Jeroen Musch
Begane grond
Copyright: Mei architects and planners
Eerste verdieping
Copyright: Mei architects and planners
Tweede verdieping
Copyright: Mei architects and planners
Derde verdieping
Copyright: Mei architects and planners
Vierde verdieping
Copyright: Mei architects and planners
Kelder
Copyright: Mei architects and planners
De voormalige ventilatiesteeg is omgevormd tot een centraal atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Het Kaaspakhuis aan de Kromme Gouwe
Copyright: Ossip van Duivenbode
Veertig kilometer aan kaasplanken diende als basismateriaal voor de gevelbekleding van het atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
Tussen behouden delen van de oorspronkelijke muren van de steeg zijn de glazen liften geplaatst
Copyright: Ossip van Duivenbode
Rijmpjes voor het toenmalige personeel herinneren nu aan de gebouwgeschiedenis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Galerijen ontsluiten de loftappartementen vanuit het centrale atrium
Copyright: Ossip van Duivenbode
De kapconstructie in een van de grootste appartementen tijdens de verbouwing
Copyright: Ossip van Duivenbode
Het voormalige hoofdtrappenhuis
Copyright: Jeroen Musch
Exterieur Het Kaaspakhuis aan de Kromme Gouwe
Copyright: Ossip van Duivenbode
Loggia's in de gevel dragen bij aan meer daglicht in de appartementen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Exterieur Het Kaaspakhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Het oorspronkelijke ritme van de vensters is behouden
Copyright: Ossip van Duivenbode
Kaasopslag voor de transformatie
Copyright: Jeroen Musch
Kaaspakhuis De Producent voor de transformatie
Copyright: Jeroen Musch
Kaaspakhuis De Producent voor de transformatie
Copyright: Jeroen Musch
Begane grond
Copyright: Mei architects and planners
Eerste verdieping
Copyright: Mei architects and planners
Tweede verdieping
Copyright: Mei architects and planners
Derde verdieping
Copyright: Mei architects and planners
Vierde verdieping
Copyright: Mei architects and planners
Kelder
Copyright: Mei architects and planners

Loftwoningen in een Gouds kaaspakhuis

25 september, 1:03
Kaas moet rijpen in koele, donkere ruimtes; mensen prefereren licht en ruimte. Met een aantal grote architectonische ingrepen heeft Mei architects and planners het monumentale kaaspakhuis De Producent in Gouda getransformeerd tot een comfortabel en markant woongebouw. Architectenweb kreeg een rondleiding van Mei.

De Producent ligt aan de Wachtelstraat, met de Kromme Gouwe voor de deur. Het deed zo’n honderd jaar dienst als kaaspakhuis, maar na de verhuizing van de productie kwam het leeg te staan. Architectenbureau Mei nam samen met White House Development het initiatief om het gebouw te herontwikkelen tot loftwoongebouw.

Ventilatiesteeg
Het voormalige kaaspakhuis is een rijksmonument; de buitenzijde is dan ook zoveel mogelijk intact gelaten. De grootste veranderingen worden zichtbaar als je het woongebouw betreedt. Om het voor bewoning geschikt te maken, moest Mei zorgen voor meer daglicht en buitenruimte in het pakhuis – of beter gezegd: de pakhuizen, want De Producent bestond uit twee gebouwen aan een smalle steeg. De muren van de steeg waren voorzien van kleine vensters, die dienden voor ventilatie.

Aan weerszijden van de oude ‘ventilatiesteeg’ heeft Mei delen van de vloer en muren weggenomen. Vervolgens is de steeg en de opening in het midden overkapt, waardoor een ruim atrium is gecreëerd. Middels de bestrating wordt de voormalige plattegrond getoond.Wie vanaf een van de kopse zijden door de smalle steeg loopt, wordt verrast door het open, lichte 'binnenhof'.

Vanuit het atrium worden de vier lagen met appartementen ontsloten. Een deel van de oorspronkelijke steeggevels aan weerszijden heeft Mei behouden, om daartussen twee glazen liften te plaatsen. “We hebben een route architecturale gecreëerd”, zegt architect Robert Winkel. “Je betreedt het gebouw via de smalle steeg en komt dan in het royale atrium. Je moet om de liftschacht heenlopen om naar boven te kunnen, waar je via een brug op de galerij komt. Als je daarover rondloopt, ervaar je het atrium echt.”

Kaasplanken
De geschiedenis van het gebouw en zijn gebruik heeft Mei voelbaar willen houden en door zoveel mogelijk elementen een nieuwe toepassing te geven. Zo zijn de wanden van het atrium afgewerkt met de planken waarop de kazen een eeuw lang hebben liggen rijpen. De kaasplanken zijn geïmpregneerd om aan brandwerendheidseisen te voldoen. Na de behandeling zijn de afdrukken van de kazen zichtbaar gebleven.

De ronde donkere plekken op de planken worden als het ware doorgezet in de onderzijde van de galerijen. Hier heeft Mei uitsparingen gemaakt die overeenkomen met de verschillende groottes van de kazen die hier werden gemaakt. De houten planken zijn her en der voorzien van korte rijmpjes, die samenhangen met de kaasproductie.

“We vonden in het bedrijfsarchief van De Producent een ganzenbordspel, waarop allerlei van deze teksten stonden”, vertelt Winkel. “Bij de kaasproductie was hygiëne uiterst belangrijk en met de rijmpjes werden de werknemers daar steeds aan herinnerd.” Ook de bakjes die ooit aan de planken hingen voor de administratie van het rijpingsproces zijn hergebruikt: als huisnummerbordjes.

Constructie
Om het gewicht van een miljoen kilo kaas te dragen bezat het pakhuis twee afzonderlijke constructies: een voor het gebouw en een voor de kazen. In de appartementen is zoveel mogelijk van de oorspronkelijke constructie hergebruikt en onafgewerkt in het zicht gehouden. Zo zijn in de woningen stalen kolommen en houten plafonds te zien. Indrukwekkend zijn de ingenieuze houten kapspanten in de lofts op de bovenste verdieping.

Een aantal loftappartementen grenst aan het hoofdtrappenhuis, dat met zijn originele betegelde muren en glas-in-loodramen grandeur uitstraalt. Het was de voormalige officiële ingang voor de kantoormedewerkers, bezoekers en arbeiders die hun loonzakje kwamen halen. Het trappenhuis is gerenoveerd en biedt de aangrenzende appartementen een tweede ingang.

Verschillende lofts
In totaal zijn 52 loftappartementen in Het Kaaspakhuis gerealiseerd. Ze zijn alle anders, variërend in grootte van circa 60 m2 tot 180 m2. Bij aankoop kreeg elke komende bewoner een persoonlijk gesprek met de architect aangeboden. Daardoor konden de kopers de grootte en indeling van hun appartement meebepalen.

Om verschillende woningindelingen mogelijk te maken, zijn strategisch loggia’s in de buitengevel geplaatst. De openingen in de gevel bij de loggia’s zijn voorzien van sponningen met dezelfde afmetingen als de oorspronkelijke vensters. Zo is het originele ritme van de kleine raampjes in de monumentale gevel behouden en herkennen de Gouwenaars van een afstand nog altijd hun kaaspakhuis.

Andere nieuwsberichten

Video: architecten in reclames
Gisteren, 12:50
Powerhouse Company ontwerpt hoofdkantoor Danone in Hoofddorp
Gisteren, 11:06
Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature – Studio Roosegaarde voegt lichtkunst toe aan Afsluitdijk
Gisteren, 09:41
Opvallende stadsvilla’s op een smalle kavel
Gisteren, 09:05

Vier genomineerden voor Abe Bonnemaprijs
Gisteren, 10:43
'Neem de trein in plaats van het vliegtuig'
Gisteren, 09:54
DOOR architecten genomineerd voor Amsterdamse prijs voor duurzaam ondernemerschap
16 november, 5:27
Kees Christiaanse ontvangt ARC17 Oeuvre Award
16 november, 1:52
VolkerWessels verbetert winstgevendheid
16 november, 1:30
Mogelijk fietsenstalling in parkeergarages Rotterdam
15 november, 4:30
AGROB BUCHTAL GmbH
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett Nederland
TRILUX - Simplify Your Light
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Sedus Stoll B.V.
Q-railing
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Performance in Lighting
Sempergreen
Cladding Point B.V.
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex BV
OJMAR, S.A.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Ruys Vloeren B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Häfele Nederland
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Baars & Bloemhoff
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
Hi-Con | Bruil prefab
MOSO International BV
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Grijsen Park & Straatdesign
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Kingspan Unidek B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Derako International B.V.
Desso
Tektoniek
Bolon - Brandt Design Flooring
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan