Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig
Copyright: BureauVanEig

Eindgemaal reageert op architectuur binnen plan-Berlage

9 augustus 2017, 10:44
Begin volgend jaar wordt gestart met de realisatie van een eindgemaal voor het rioolstelsel in de Amsterdamse Rivierenbuurt. De bovenbouw bestaat uit drie dozen, die op abstracte wijze reageren op de omringende architectuur uit het plan-Berlage. In het ontwerp streeft BureauVanEig er naar de impact op de groenstrook waar het gebouw staat zo laag mogelijk te houden.

Het bouwwerk komt boven een grote betonnen ondergrondse bak, waar alle materie uit de plaatselijke riolen samenkomt en wordt afgevoerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het gebouwtje biedt de onderhoudsmonteurs van de installatie een toegang, die bestaat uit een trap en een betonnen plateau met luiken.

De dozen van de bovenbouw zijn van verschillende grootte, maar hebben dezelfde verhoudingen. Ze bestaan uit strak gedetailleerd metselwerk. In de blinde gevels aan de zijde van de Rooseveltlaan is een reliëf aangebracht, dit zorgt voor schaduwwerking gedurende de dag en moet de aantrekkingskracht voor wildplakkers en graffitispuiters verminderen. De kopse kanten van de dozen laten enkel baksteen koppen zien. Aan de kant van het plantsoen, op de zon, is een zitplek gemaakt.

Inspiratie voor het ontwerp is gevonden in de abstracte schilderijen van Josef Albers en de strakke dozen van Donald Judd. Door uit te gaan van één vorm, de rechte hoek, gaat de aandacht van de toeschouwer naar de schoonheid van de verhoudingen en het materiaal, aldus BureauVanEig. De opbouw, kleur en textuur van de vlakken worden belangrijk en de verbindingen van de vlakken onderling.

BureauVanEig heeft de ontwerpopdracht via een selectie verworven. 

Andere nieuwsberichten

Junya Ishigami gekozen voor ontwerp Serpentine-paviljoen

Gisteren, 15:48

Op maat gemaakt maar aanpasbaar woongebouw bij De Hallen

Gisteren, 13:29

Demontabele parkeergarage met groene gevels voor TU Delft

Gisteren, 11:13

Een monochrome basis voor boeken en kunst

14 februari, 5:14

Video: Raya Ani

Gisteren, 16:17

CO2-plan corporaties: 100.000 woningen verduurzamen

Gisteren, 13:45

Drie nieuwe partners bij MAS architectuur

14 februari, 11:26

Aedes: Bouw sociale huurwoningen steeds moeilijker

14 februari, 9:36

Finalisten EU Mies Award 2019 bekend

13 februari, 12:31

Woninginspecties met drones

13 februari, 11:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan