Copyright: Winding Tower 01 (met Furniture linoleum als bekleding van het blad). RAW Color
Copyright: Gravel Plant 01 (met donkergrijs Furniture linoleum). RAW Color
Copyright: Winding Tower 01 (met Furniture linoleum als bekleding van het blad). RAW Color
Copyright: Gravel Plant 01 (met donkergrijs Furniture linoleum). RAW Color

De functionele paradox van Mieke Meijer

22 september 2016, 13:20
In het werk van Studio Mieke Meijer (Mieke Meijer en haar man Roy Letterlé) speelt functionaliteit een dubbelrol. Vaak vindt ze inspiratie in de puur functionele industriële gebouwen, maar vreemd genoeg resulteert dit zelden in producten of objecten waarbij functionaliteit voorop staat. Een gesprek met Meijer over het ontwerpproces en haar aankomende presentatie op de Dutch Design Week (DDW).

Het bezoek aan het historische kolenmijnenindustriecomplex Zollverein in Essen, zo’n zeven jaar geleden, heeft diepe sporen nagelaten in de geest van Meijer. Het inmiddels tot Unesco werelderfgoed verklaarde terrein met een flink aantal gebouwen van opvallende architectonische waarde uit de Moderne Beweging, maakte indruk in zijn schaal en grootte, maar vooral door haar ‘pure functionaliteit’.

Er zit niets teveel aan, volgens Meijer, is ontzettend eerlijk en “daardoor ontstaat een soort schoonheid”. Iets wat je ook ziet in het werk van het fotografenechtpaar Bernd en Hilla Becher - een andere inspiratiebron voor Meijer - die veel functionele gebouwen op de gevoelige plaat vastlegden.

Natuurlijk
Meijer: “Vaak neem ik de vorm van dit soort gebouwen of de constructie als uitgangspunt voor mijn ontwerp en dat vertaal ik naar een meubel of object. Neem Gravel Plant 01, het eerste object in de industrieserie en gepresenteerd op de Salone del Mobile in 2010.”

Net als industriële gebouwen zijn dergelijke ontwerpen uitgevoerd in materialen - glas, metaal en eikenhout - die lokaal verkrijgbaar zijn; het product is natuurlijk en kent geen opsmuk met verf en dergelijke. De ontwerpen zijn objecten die vaak het midden houden tussen een bouwwerk en een meubelstuk.

Uiteindelijk werd het staal in de Gravel Plant-serie gedeeltelijk vervangen door Furniture linoleum. “Toen het hout ging werken, bleek het staal niet meer te passen”, vertelt Meijer. “Ik ging op zoek naar een alternatief materiaal met een zo mat mogelijke uitstraling. Toen kwam ik bij Furniture linoleum uit. Ook de ingetogen kleuren van dit materiaal - meteen de enige kleur die ik vaak toelaat - sloten mooi aan bij mijn ontwerp en mijn idee van interieur. Dat het een cradle-to-cradle-product is, is natuurlijk ook mooi meegenomen.”

Duurzaamheid
Op de DDW is linoleum het hoofdonderwerp voor Meijer. Ze ontwerpt met Michiel Martens, Jetske Visser, Frederike Top en Albert Bouwman een stand voor Forbo Flooring in het Klokgebouw, alwaar de designers de Forbo-materialen in een andere toepassing laten zien dan de gebruikelijke (vloer of bekleding). Ze maken er iets anders mee, met het thema duurzaamheid als uitgangspunt.

“In de bouw is vorig jaar het gebouwpaspoort geïntroduceerd. Hierin wordt vastgelegd in welke mate materialen en grondstoffen hergebruikt kunnen worden”, zegt Meijer. “Dit is een relevant thema en ook toepasbaar op producten. Mijn ontwerp zal over dit onderwerp gaan.”

Meijers werk wordt vaak gekocht door verzamelaars, galerieën en architecten waarbij het opvalt dat mannen ver in de meerderheid zitten. ‘Mijn klanten hebben vaak affiniteit met architectuur. Je koopt ons werk nou niet per se omdat het zo ontzettend functioneel is. Onze ontwerpen kunnen gebruikt worden, maar vaak moet de koper zelf ontdekken hoe precies.”

Forbo Flooring op DDW
Naast de linoleumexpositie in het Klokgebouw. toont Forbo Flooring tijdens de DDW in Broeinest het werk van zes ontwerpers – Mae Engelgeer, Nienke Sybrandy, Rop van Mierlo, Antoine Peters, Sigrid Calon en Hilde Koenders – die de vrije hand kregen in het ontwerp van een Flotex vloer.

Dit is een zachte vloerbedekking die in tegenstelling tot veel andere tapijtvloeren wel hygiënisch is en makkelijk schoon te maken. Daarnaast werkt Forbo mee aan een tentoonstelling over kleur genaamd ‘Broken White’, die tijdens de DDW in het Van Abbemuseum te zien is.

Andere nieuwsberichten

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

45 minuten geleden

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

2 uur geleden

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

7 minuten geleden

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

2 uur geleden

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan