Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Philip Vile
Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Philip Vile
Copyright: OMA
Copyright: OMA

Herontwikkeld Commonwealth Institute klaar

12 mei 2016, 16:57
In Londen is de herontwikkeling van het Commonwealth Institute afgerond. Naar ontwerp van OMA en Allies and Morrison is het monumentale gebouw gerenoveerd en zijn drie nieuwe woongebouwen op het terrein geplaatst. West 8 heeft het landschapsontwerp gemaakt.

Het Commonwealth Insitute, met zijn markante parabolische dak, is in 1962 gebouwd naar ontwerp van Robert Matthew, John Marshall and Partners (tegenwoordig bekend als RMJM). In het gebouw werden tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd rond het Britse Gemenebest, maar sinds 2002 staat het leeg en dreigde zelfs even aan de sloophamer ten prooi te vallen.

OMA won in 2008 een internationale prijsvraag voor de herbestemming van het gebouw. Het Londense Design Museum gaat zich vestigen in het monumentale deel, terwijl een administratieve vleugel met de grond gelijkt is gemaakt. Om de renovatie te kunnen financieren, zijn de woongebouwen neergezet. De realisatie van het project heeft 3,5 jaar in beslag genomen.

Met het slopen van de kantoorvleugel kan het tentoonstellingsgebouw weer fungeren als een tent in het park, zoals oorspronkelijk ook de bedoeling was. Het vormt een ensemble met de drie woongebouwen, die qua hoogte zijn afgestemd op de aangrenzende bebouwing. Het kleinste gebouw correspondeert in hoogte met die van het Commonwealth Institute, dat ernaast staat.

Op het dak en diens ondersteunende constructie na is het Commonwealth-gebouw volledig herbouwd. Er zijn nieuwe verdiepingen gerealiseerd die voldoen aan de hoogte-eisen van het Design Museum, de verouderde gevels zijn vervangen door beter isolerende façades en er is een kelder gerealiseerd die de gehele footprint van het gebouw beslaat.

Twee geveltypes
Ter contrast met de uitbundige vormgeving van het dak van het monument zijn de nieuwe gebouwen terughoudender ontworpen. In iedere gevel zijn twee geveltypes met elkaar versmolten; een die bestaat uit een serie van identieke verticale ramen en een die uitdrukking geeft aan de constructie. Dankzij het laatste type hebben de bewoners meer uitzicht en een eigen buitenruimte.

Om de gebouwen van plastiek te voorzien, stulpen delen van sommige woningen uit in de gevel. Tevens hebben de bewoners van deze appartementen extra zicht op het landschappelijk ingerichte terrein, dat een ‘romantisch’ karakter heeft gekregen. Dit biedt tegenwicht aan de rechthoekige geometrie van de gebouwen en voorziet de locatie van een weloverwogen ambiguïteit, aldus OMA.

Met het project was een bedrag van 120 miljoen pond (ruim 150 miljoen euro) gemoeid. In november verhuist het Design Museum naar diens nieuwe onderkomen. De huidige huisvesting van het museum gaat plaats bieden aan de archieven van de onlangs overleden architect Zaha Hadid.

Andere nieuwsberichten

Studio id+ realiseert heldere wayfinding in GGZ-locatie Lunetten

Gisteren, 16:45

Distributiecentrum met iets andere uitstraling voor bedrijf Almere

Gisteren, 16:30

De Zwarte Hond presenteert ruimtelijke visie voor stationgebied Schiedam

Gisteren, 12:22

Gebiedsvisie van NOHNIK voor Corridor Centrale Scheepvaart Amsterdam Sluisbuurt

Gisteren, 11:06

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

Gisteren, 17:13

CBS: mensen minder tevreden over hun woonomgeving in 2020

Gisteren, 10:47

Bouwers kunnen subsidie krijgen voor schonere bouwmachines

Gisteren, 09:28

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan