Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: COBE
Copyright: COBE
Copyright: COBE
Copyright: COBE
Copyright: COBE
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Rasmus Hjortshøj - COAST Studio
Copyright: COBE
Copyright: COBE
Copyright: COBE
Copyright: COBE
Copyright: COBE

Kleuterschool als een dorpsgemeenschap

4 februari 2016, 17:21
De Frederiksvej Kindergarten in Kopenhagen is door het Deense architectenbureau COBE vormgegeven als een cluster van elf archetypische huisjes. De speelse en afwisselende kleuterschool is vandaag officieel geopend.

Met het ontwerp voor de Frederiksvej Kindergarten heeft COBE afstand willen nemen van de gebruikelijke, grootschalige schoolomgeving. Het architectenbureau heeft geprobeerd een ‘dorpssfeer’ te creëren door het gebouw op te delen in elf kleine huizen met verschillende oriëntatie.

Diversiteit
“We vinden het belangrijk om intimiteit en ruimte voor de kleine kinderwerelden te creëren binnen de kleuterschool, waar ze een groot deel van de dag doorbrengen”, zegt Dan Stubbergaard, oprichter en creatief directeur van COBE. “Diversiteit is een sleutelbegrip in het ontwerp; we hebben uiteenlopende ruimtes gecreëerd, die plek bieden aan verschillende activiteiten in alle seizoenen.”

De elf huisjes staan enigszins verschoven ten opzichte van elkaar om het programma van de kleuterschool te verdelen. De verspringing van de gevel verdeelt zowel de buitenruimte in kleinere speelplekken, als het interieur in ruimten van verschillende grootte en vormen.

Organisatie
De verschillende speelruimten in het interieur zijn gesitueerd rond twee wintertuinen; volgens de architect kunnen de kleuters daardoor hun eigen speelplek in het gebouw vinden. Tegelijkertijd heeft het bureau gestreefd naar een samenhangende en duidelijke organisatie van de kleuterschool.

De twee atria, elk gelegen aan een uiteinde van het gebouw, verbinden de verschillende verdiepingen en de groepsruimten. Tevens fungeren de atria als centrale plekken voor informele ontmoetingen tussen kinderen, medewerkers en ouders.

Binnen het schoolgebouw zijn kleinere huisvormige structuren gebruikt voor besloten ruimtes, zoals een kitchenette, slaapplekken, speelplekken en verschoningsruimtes. Rondom de kleuterschool liggen op de speelplaats zes kleinere huizen als bergplaatsen voor kinderwagens, speelgoed en gereedschap.

Puntdaken
Het silhouet van de ‘huizen’ heeft het architectenbureau sober gehouden, “zoals een kind ze zou tekenen”. De daklijn is bijvoorbeeld strak gehouden door een verborgen hemelwaterafvoer en nauwkeurige materiaalaansluitingen; de ramen lijken door een zorgvuldige detaillering kozijnloos.

De nieuwe kleuterschool sluit aan op de verschillende schaal van de naburige bebouwing, die bestaat uit appartementengebouwen en villa’s. Als weerspiegeling van het omringende daklandschap hebben de puntdaken van de elf ‘huisjes’ verschillende hoogtes en hellingsgraden.

Opening
De Frederiksvej Kindergarten is vandaag officieel geopend, maar werd feitelijk al in mei 2015 in gebruik genomen. Momenteel biedt de school plaats aan 182 kinderen in de leeftijd van baby tot zes jaar oud.

Andere nieuwsberichten

Een moderne portiersloge voor de historische Westergasfabriek

1 uur geleden

BIG ontwerpt kleurrijke meubelfabriek in de Noorse bossen

Vandaag, 09:00

Zuidas krijgt autovrije buurt met 1.350 woningen

Gisteren, 15:19

Modulaire houten school van SeARCH in gebruik genomen

Gisteren, 14:08

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

4 uur geleden

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

4 uur geleden

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

Gisteren, 17:10

Rotterdam vraagt bijdrage Rijk voor bouw 7.000 huizen

Gisteren, 15:13

Soepeler regels voor met pfas vervuilde grond

Gisteren, 09:57

Geen vakantieverhuur meer in centrum Amsterdam

Gisteren, 09:29
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan