Copyright: Dennis Markic
Copyright: Dennis Markic
Copyright: Dennis Markic
Copyright: Dennis Markic
Copyright: Dennis Markic
Copyright: Dennis Markic
Copyright: Dennis Markic
Copyright: Dennis Markic

Glazen entreegebied toont reuring

8 juli 2015, 16:53
Advertorial
Aan de A7 in Hoorn is een nieuwe vestiging van het Van der Valk-concern gerealiseerd, dat meerdere leisure-functies samenbrengt. Inbo maakte het ontwerp en deed de engineering in BIM. Bij de centraal gesitueerde entree opent het gebouw zich met een grote glasgevel.

Het nieuwe Van der Valk-complex ligt in het vrijetijdspark De Blauwe Berg. Het gebouw biedt onderdak aan een hotel met aanverwante activiteiten, een grote bioscoop met meerdere zalen en een klein casino.

De drie onderdelen functioneren los van elkaar, maar door ze samen te brengen onder een dak versterken ze elkaar. "Volgens mij heb je daarmee een heel aardige formule op leisure-gebied te pakken", zegt Eerde Schippers van Inbo, dat als architectenbureau betrokken was.

"In een hotel, zeker langs de snelweg, is 's avonds weinig te doen. Hier kun je dan naar een goede bioscoop en nog blackjack of poker spelen. Ook na een zakelijke bijeenkomst of cursus, die veel in Van der Valk-vestigingen worden gehouden, kun je na afloop nog gezamenlijk iets ondernemen."

Aandacht vangen
De 155 hotelkamers zijn in een verticaal gebouwvolume gesitueerd; de verdere hotelfuncties, het zalencomplex, de bioscoop en het casino zijn in een horizontaal volume ondergebracht. De verdeling in een horizontaal en een verticaal volume is bij meer (recente) vestigingen van het Van der Valk-concern te herkennen.

De onderneming wil graag een toren, omdat haar hotels vaak aan de periferie van de stad liggen. Van der Valk wil de aandacht vanaf de snelweg vangen; vanaf de weg moet ook al aangename drukte te zien zijn. Om die reden heeft de onderneming geen probleem met een parkeerterrein in het zicht; een groot aantal geparkeerde auto's trekt weer bezoekers aan.

Bij Van der Valk Blauwe Berg is een groot parkeerveld gemaakt, dat deels dienst doet als P+R. Reuring hoort bij het concept, zegt Schippers. Ook de grote glazen façade aan de voorzijde van het gebouw draagt daaraan bij.

"Als het interieur 's avonds verlicht is, zie je vanaf buiten de mensen in de foyer staan, of de bioscoop en de restaurants binnen gaan", zegt hij. "Op tien meter boven het maaiveld is een bar; van binnen kijk je door de vide naar het voorplein. Zo is er steeds interactie."

Vliesgevel
De vide, direct gelegen achter de vliesgevel, zorgt voor visuele en ruimtelijke verbinding van de verdiepingen en functies. Dit is ook het punt van de centrale ingang en ontvangstgebied. De grote foyer gaat naar de ene kant over in het bioscoopgebied met de uitloopruimte voor de zalen; aan de andere kant loopt de bezoeker vanuit de foyer naar de vergaderzalen, het hotel en de restaurants.

De restaurants zijn gelegen op de begane grond, zodat ze gebruik kunnen maken van de terrassen aan de gevel. Aan de vide ligt op de verdieping een loungebar.

In dit middengebied, waar de mensen elkaar tegenkomen, spettert het gebouw het meest. Hier strekt de glazen gevel van maaiveld tot dak en is de meeste reuring te zien. De vliesgevel is uitgevoerd met het CW50-systeem van Reynaers, dat dankzij de minimale aanwezigheid van profielen een maximum aan lichtinval, doorzicht en transparantie in het gevelbeeld biedt.

Omdat de vliesgevel (deels) brandwerend is uitgevoerd, kon niet voor structurele beglazing worden gekozen, maar moest het systeem met afdekkappen worden uitgevoerd. Een andere bijzonderheid is overigens dat de hotelkamers zijn voorzien van een Reynaers-raamsysteem (CS77) met geïntegreerde valbeveiliging, een soort Franse balkons in glas.

Nuchterheid
Voor het overige kenmerkt de gevel zich door rood baksteen met accentvlakken in donker baksteen. Van der Valk heeft een voorkeur voor dergelijke stevige, Hollandse architectuur met metselwerk, weet de architect. "Het concern kiest voor nuchterheid en een zekere tijdloosheid. Daarmee maken ze degelijke gebouwen."

Andere nieuwsberichten

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

Gisteren, 14:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

Gisteren, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

Gisteren, 10:39

Luifeldak Paper Roof refereert aan klassieke Chinese architectuur

14 januari, 4:24

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

Gisteren, 16:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

Gisteren, 09:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

Gisteren, 09:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05

VEH aan DNB: Verhoog niet eigendomslasten maar pak hoge huren aan

14 januari, 10:00

'Inspiratieboek' voor fietsparkeren bij stations verschenen

13 januari, 2:37
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan