Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins
Copyright: 3D Studio Prins

Trainingscentrum Carnival Almere gepresenteerd

4 mei 2015, 13:37
In Almere wordt zomer volgend jaar het trainingscentrum van cruisevaartbedrijf Carnival Corporation geopend. Naar ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter komen direct aan het Almeerderstrand twee LEED Gold-gecertificeerde gebouwen te staan. In deze gebouwen worden het trainingscentrum en een hotel gerealiseerd.

Het opleidings- en simulatiecentrum komt in het lagere gebouw. De abstracte en minimalistische gevel contrasteert met de duinrijke omgeving, terwijl de kleuren van de gevel integreren in het landschap (dat is ontworpen door ZUS). Glas wisselt zich af met brons en donkerbruin aluminium.

Achter deze gevel schuilt een opvallende structuur bestaande uit twee delen; onder- en bovengronds. Twee brede lagen met simulators zijn ondergronds in het duinlandschap geplaatst. Boven de grond springt het gebouw in, waar drie verdiepingen boven het groene gebied uitsteken. In de transparante plint zijn de entree en ontmoetingsruimtes gesitueerd.

Op de verdiepingen daarboven bevinden zich trainingsruimtes en kantoren. Het centrale atrium is het sociale hart van het gebouw. Deze is ingericht voor informele en ontspannen ontmoetingen en verbindt de onder- en bovengrondse lagen met elkaar.

Vijfsterrenhotel
Het vijfsterrenhotel heeft vijftien lagen, , waarvan twee ondergrondse volumes als opslag- en parkeerruimtes dienen. Onder de hellingbaan van de parkeerruimte zit het sprinklerbassin van zowel het hotel als van het opleidingscentrum.

De begane grond huisvest de entree, de receptie, een lounge, een groot restaurant met keuken en een gym. Deze drie lagen hebben een groter oppervlak dan de bovengelegen verdiepingen.

De elf lagen die volgen bieden ruimte aan 176 hotelkamers. Bijzonder aan deze hotelkamers is de unieke, bijna vierkante vorm. De kamers hebben dankzij deze vorm een ruime opzet en altijd een fraai en ontspannen uitzicht over de natuurlijke omgeving.

In het midden van het gebouw loopt een indrukwekkende, vide met glazen balustrades van de begane grond tot de bovenste verdieping. De gasten hebben hierdoor snel door hoe de structuur van het gebouw vormgegeven is. Bovenop de elfde verdieping, verborgen achter gevelpanelen, bevindt zich een installatielaag.

Gezond gebouw
Het trainingscentrum is ontworpen als een ‘gezond’ gebouw, waar zaken als de binnentemperatuur en de CO2-concentratie stabiel worden gehouden via een klimaatbeheersingsysteem en een wko. In alle ruimtes is veel natuurlijk licht aanwezig.

De glazen gevel is volledig transparant zonder reflecterende coating om de zon en warmte te weren. In plaats daarvan beschermen aluminium cassettes met een flinke overhang de glazen gevel tegen zonlicht en opwarming.

Twee brede banden met cassettes aan de boven- en onderkant van het gebouw beschutten de ruimtes waar het meeste zonlicht binnenvalt, waar drie smallere banden in het midden van het gebouw al voldoende zijn om hoge temperaturen en fel licht tegen te gaan.

Dankzij de horizontale ligging van de luifels blijft het panorama uitzicht over het omliggende landschap en lichtinval intact. Bovendien is het hele gebouw voorzien van automatisch gestuurde verlichting en een optimale akoestiek dankzij een akoestisch systeemplafond.

Bij het hotel wordt dezelfde luifelzonwering toegepast als bij het trainingscentrum en ook hier is veel daglicht aanwezig in alle ruimtes. Het gebouw heeft een lichte uitstraling met wit- en bronsgekleurde luifels. Deze aluminium luifels hebben een grotere overhang dan die van het opleidingscentrum om de grote glaspartijen in de schaduw te kunnen leggen.

Het hotel deelt een wko-bron met het opleidingscentrum en een deel van het dak van de begane grond is bedekt met een duinplanten. Daarnaast is ook de materialisatie LEED-gecertificeerd. Zo zijn bijvoorbeeld de tapijten, geheel in stijl, gemaakt van visnetten en zijn de verdiepingen voorzien van akoestische plafonds.

DUIN
De ligging in het nieuwe landschapsgebied DUIN (waar ZUS eveneens bij betrokken is, evenals BVR). geeft de campus uitzicht over het IJmeer, de duinen en de bossen. Het groene duinlandschap is zorgvuldig aangelegd zodat de natuur de ruimte krijgt.

Zandtegels banen de wegen door helmgras, wintergroene bomen en andere duinflora. Bankjes gemaakt van natuurlijke materialen staan verspreid langs deze paden.

Ook over de duinconstructies is nagedacht. Verschillende soorten zand zijn gebruikt om steile en stabiele duinhellingen te realiseren. Daarnaast is kalkhoudend zand gebruikt om natuurlijke vegetatie een goede bodem te bieden.

Nog twee gebouwen
Beide gebouwen zijn zo ontworpen dat er in de toekomst ruimte is voor nog twee gebouwen op de campus, laat Architectenbureau Paul de Ruiter weten. Het bureau heeft de opdracht voor het ontwerp en de realisatie gewonnen in een samenwerkingsverband met Dura Vermeer, Deerns en Van Rossum.

Na de opening in de zomer van 2016 zullen naar verwachting zo’n 65 mensen werken bij de nieuwe trainingsfaciliteit van Carnival Corporation. Dit loopt de komende jaren op tot ongeveer tweehonderd, laat het bedrijf weten.

Andere nieuwsberichten

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

Gisteren, 15:03

Bouw woontoren De Vrijheid in Bajeskwartier Amsterdam gestart

Gisteren, 12:00

Multifunctionele ontwikkeling van Superimpose Architecture in China opgeleverd

Gisteren, 11:38

Voorstel voor sociale woningbouw boven ruimtes voor makers in M4H

Gisteren, 10:45

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

Gisteren, 17:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

Gisteren, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

Gisteren, 09:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17

Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

30 november, 9:40

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

29 november, 3:29
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan