Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom
Copyright: grafie Léon van Woerkom

Nieuw hoofdkantoor voor Leefmilieu Brussel

31 maart 2015, 12:12
Leefmilieu Brussel betrekt een nieuw onderkomen, dat is ontworpen door architectenbureau cepezed in samenwerking Samyn & Partners. Het gebouw bestaat uit een compact volume met getrapt teruglopende vloervelden onder een gebold en goeddeels transparant dak. Vanwege de aard en voorbeeldfunctie van de gebruiker zijn er hoge duurzaamheidsambities nagestreefd.

De hoofdstedelijke overheidsautoriteit op het gebied van milieu en leefomgeving heeft zich gevestigd in een van de grootste en belangrijkste stadsvernieuwingsgebieden in Brussel. Het gebouw staat aan een plein, met daaraan verder onder meer de grootschalige historische gebouwen van het Koninklijk Pakhuis en de Shedhallen die recent zijn gerenoveerd.

Het atrium fungeert als voortzetting van het plein. Op de onderste twee bouwlagen bevinden zich een bezoekerscentrum rond ecologische thema’s, een auditorium, een mediatheek, een vergadercentrum en een restaurant. Op de begane grond ligt tevens een transparant laboratorium, dat bezoekers zicht biedt op de proeven en testen die Leefmilieu Brussel uitvoert.

De kantoren bevinden zich vanaf de derde verdieping boven de publieksruimtes en zijn volledig flexibel indeelbaar. Een prominent gepositioneerde, doorgaande cascadetrap sluit aan op open galerijen en moet de gebruikers aanmoedigen de trap in plaats van de lift te gebruiken.

Passief bouwen
Het nieuwe Leefmilieu Brussel is ontworpen volgens de normen voor passief bouwen. Het heeft een relatief klein geveloppervlak en is goed geïsoleerd, onder meer door toepassing van een drievoudige beglazing in een thermisch onderbroken gevelsysteem.

Tegen opwarming in de zomer is het glas sterk zonwerend en gecombineerd met een buitenzonwering die reageert op de warmtebelasting. Ook individuele spuivoorzieningen in de gevels voorkomen te sterke temperatuursstijgingen in de zomer.

Een minimum aan mechanische ventilatie en betonkerngeactiveerde vloeren aangesloten op een warmte- en koudeopslag in de grond maken eveneens dat het gebouw voldoet aan de passiefcriteria. Het atrium speelt een belangrijke rol in het installatieconcept, onder meer doordat de warmte die het invangt wordt hergebruikt. Ook draagt het in hoge mate bij aan de transparantie van het gebouw, aldus cepezed.

Andere nieuwsberichten

Spel van verhulling en onthulling in Haussmann-pand

Gisteren, 15:26

Eerste blok woningbouwproject OurDomain Amsterdam opgeleverd

Gisteren, 14:05

Mecanoo ontwerpt gevarieerd 'zit- en stalandschap' voor Rotterdamse metro

Gisteren, 11:46

Christian Rapp nog eens vijf jaar stadsbouwmeester van Antwerpen

Gisteren, 10:19

'Omwonende met inspraak heeft minder last van windmolens'

Gisteren, 10:54

Rotterdam zet veel oude gebouwen om naar woningen

Gisteren, 09:30

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

28 oktober, 10:57

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

28 oktober, 9:12

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

27 oktober, 3:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

27 oktober, 9:08
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan