Copyright: Marcel Krijgsman
Copyright: Edwin Smits
Copyright: Katja Rupp
Copyright: Willem Melssen
Copyright: Willem Melssen
Copyright: Doornroosje
Copyright: Marcel Krijgsman
Copyright: Edwin Smits
Copyright: Katja Rupp
Copyright: Willem Melssen
Copyright: Willem Melssen
Copyright: Doornroosje

Multifunctioneel Doornroosje in gebruik

14 oktober 2014, 11:09
De fameuze popzaal Doornroosje in Nijmegen heeft een nieuw onderkomen, met een aantal technisch bijzondere oplossingen. Architectenbureau AGS uit Heerlen heeft een multifunctioneel complex ontworpen voor onder meer het poppodium, dat deze maand in gebruik is genomen.

Het nieuwe gebouw voor Doornroosje ligt ingeklemd tussen het busplein en de perrons van Centraal Station Nijmegen, het pand van Politie Gelderland Zuid en een drukke verkeersader van met name fietsers. Het complex is gerealiseerd op de voormalige locatie van het stationspostkantoor. De bouw is uitgevoerd door de combinatie Klokbouw (Nijmegen), Ed Züblin (Duisburg) en AGS uit Heerlen.

Naast het nieuwe onderkomen voor het poppodium, met een grote en een kleine zaal en bijbehorende voorzieningen, omvat het complex 350 studentenwoningen en een fietstransferium met vierduizend plaatsen. Doornroosje is begin deze maand geopend; donderdag 16 oktober start Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen met de verhuur van de wooneenheden.

Alzijdig ontwerp
Architectenbureau AGS heeft het gebouw alzijdig met diverse gevels ontworpen. Dit zorgt, in combinatie met de transparante plint, ervoor dat het gebouw aan alle zijden contact maakt met de omgeving. De teruggelegen plint wordt over drie verdiepingen om de hoek doorgezet; het woongebouw lijkt te zweven boven de onderbouw.

De plint is licht van kleur en vertoont gestileerde geluidsgolven als ornament. De gevels van Doornroosje bestaan uit grote prefab betonnen binnenbladelementen, voorzien van wit Isostuc. De gevelopeningen zijn voorzien van vliesgevelprofielen met voornamelijk glasvulling.

Bijzonder aandachtspunt is uiteraard het hoge geluidsniveau in de foyers en het café, dat in verband met wettelijke eisen in de gevel gereduceerd diende te worden. De geluidswering tussen het café en de direct daarboven gelegen woningen is opgelost met een dubbele puiconstructie met spouw van 850 millimeter breed, legt het architectenbureau uit. De betonnen binnenbladen zijn bij zowel het café als de foyers voorzien van een losstaande geluidwerende voorzetwand.

Woningen
De woonlagen zijn voorzien van geëngobeerde paarse baksteen en aluminium kozijnen. Afhankelijk van zonlicht en schaduwvlakken ontstaan wisselende lichtreflecties. De loggia's aan de zijde van het busstation en het spoor zijn voorzien van glazen schermen, die de geluidsbelasting op de eigenlijke gevel verminderen.

Zo kan de bewoner de slaapkamer via de loggia's geluidsluw spuien. Deze inpandige buitenruimten zijn tien vierkante meter groot en kunnen met de schuiframen geheel worden afgesloten en voor maximaal driekwart geopend.

Technische bijzonderheden
Vanwege de grote drukte met fietsers voor het gebouw is vanuit het PVE gesteld dat vrachtwagens die Doornroosje beleveren met de neus vooruit binnenrijden en met de neus vooruit weer terug. Daartoe is een hef- en draaiplateau voor vrachtwagens geïntegreerd in het ontwerp.

Aangezien het popodium direct aan het spoor ligt, moesten de bouwende partijen rekening houden met overlast door trillingen van treinverkeer en elektromagnetische storingen door bovenleidingen bij concerten. Om trillingen op te vangen is het gebouw op dempers in de vorm van rubberen blokken geplaatst; het elektrisch circuit van Doornroosje is extra beveiligd.

Andere nieuwsberichten

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

Gisteren, 15:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

Gisteren, 15:24

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

Gisteren, 13:49

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

Gisteren, 12:25

‘Nederland schendt nog steeds klimaatafspraken’

4 uur geleden

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Gisteren, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Gisteren, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan