Copyright: Promenadebrug, Nijmegen ( Ney & Partners)
Copyright: Promenadebrug, Nijmegen ( Ney & Partners)
Copyright: Promenadebrug, Nijmegen ( Ney & Partners)
Copyright: Promenadebrug, Nijmegen ( Ney & Partners)
Copyright: Brug van Vroenhoven, Riemst ( J.L. Deru)
Copyright: Brug van Vroenhoven, Riemst ( J.L. Deru)
Copyright: Brug van Vroenhoven, Riemst ( J.L. Deru)
Copyright: Promenadebrug, Nijmegen ( Ney & Partners)
Copyright: Promenadebrug, Nijmegen ( Ney & Partners)
Copyright: Promenadebrug, Nijmegen ( Ney & Partners)
Copyright: Promenadebrug, Nijmegen ( Ney & Partners)
Copyright: Brug van Vroenhoven, Riemst ( J.L. Deru)
Copyright: Brug van Vroenhoven, Riemst ( J.L. Deru)
Copyright: Brug van Vroenhoven, Riemst ( J.L. Deru)

Ney: 'Alle vragen werkelijk integreren in ontwerp'

2 september 2014, 11:46
Op donderdag 18 september om 17:30u geeft constructeur-architect Laurent Ney een lezing op Architect@Work in Rotterdam. Welke thema's wil de oprichter van Ney & Partners in Ahoy aansnijden? En hoe ontwerpt en construeert hij met beton – het materiaal dat deze beurseditie centraal staat?

"In Rotterdam zal ik zeker iets vertellen over het ontwerp van de Promenadebrug, die momenteel in Nijmegen gebouwd wordt. Voor mij persoonlijk is die echt belangrijk", vertelt Ney. "De bijzondere vorm van de brug is niet zomaar gekozen, maar komt voort uit de locatie en de verschillende eisen die eraan gesteld zijn. In de loop van het proces is het ontwerp echt geëvolueerd."

De 220 meter lange Promenadebrug heeft in het midden een zeer bolle doorsnede, waarbij de rijbanen voor de auto's verhoogd in het midden liggen, en de rijbanen voor fietsers en de ruimte om te wandelen hier sterk verlaagd naast liggen. Dit biedt de mogelijkheid om ter plaatse van de middelste twee paar pijlers onderdoorgangen te maken die de lagere delen met elkaar verbinden. Deze 'passarelles' bieden een bijzondere blik onder de brug.

De eisen die door de verschillende belanghebbenden aan het ontwerp gesteld zijn, hebben niet geresulteerd in een onsamenhangende verzameling aan oplossingen, maar in een integraal ontwerp. Een ontwerp waarin ieder element meerdere problemen oplost en waarin ieder element in relatie tot alle andere elementen staat – iets dat Ney in ieder ontwerp probeert te bereiken, maar in Nijmegen bijzonder goed gelukt is.

30% goedkoper
Het integrale van het ontwerp toont zich ook in de kostprijs van de brug. "De Promenadebrug wordt voor 30% minder gebouw dan wat de opdrachtgever ervoor begroot had", vertelt Ney trots. "Terwijl de brug er toch heel speciaal uitziet." Het geheim? Alle vragen werkelijk in het ontwerp integreren. En een grote vakbeheersing.

Het ontwerp van de Promenadebrug illustreert als geen ander de benadering van Ney & Partners en laat goed zien tot welke innovaties deze benadering kan leiden. Eenzelfde soort brug is nergens op de wereld te vinden. En dat is precies het idee. Ieder ontwerp is een unieke 'synthese van contextelementen': opdrachtgever, locatie en stakeholders. Op zijn website schrijft het bureau: 'De randvoorwaarden, zoals beperkingen door ruimte en budget, zien we niet als een belemmering, maar als de brandstof voor onze creativiteit.'

Ney heeft een sterke fascinatie voor ontwerpen die in het proces ontstaan. Van hem geen gebouwde schetsen. "Creatief ben je toch dood als je van tevoren al weet wat eruit komt?", zegt hij stellig.

Soms architect, soms adviseur
Het Belgische Ney & Partners werkt over de hele wereld aan bouwkundige constructies: van bruggen, zoals De Oversteek in Nijmegen, tot gebouwen, zoals het Paleis van Justitie in Amsterdam. Het bureau werkt daarbij soms als ontwerper en soms als adviseur.

Is het niet lastig, om de ene keer slechts advies te kunnen geven en een andere keer het eindoordeel te kunnen vellen? "Nee, zolang je je bewust bent van je rol", zegt Ney. "Ik vind het heel interessant om met architecten samen te werken, en ik vind het ook interessant om zelf ontwerpen te maken, creatief in het vrije veld te staan en eigen onderzoek te doen."

Zou het helpen wanneer meer adviseurs ook zelf ontwerper zouden zijn? "Adviseurs zouden de architectuur cultuur wel meer kunnen kennen", vindt Ney. "Dan zouden ze architecten beter verstaan, tussen de regels door de intentie van de architect beter kunnen begrijpen." Om eraan toe te voegen: "Zelf werk ik graag met architecten die iets te vertellen hebben."

Nieuwe betonsamenstellingen.
Over de impact van nieuwe betonsamenstellingen op de vormgeving van bijvoorbeeld bruggen is Ney voorzichtig. "Ja, er is meer mogelijk. Maar die evolutie gaat in kleine stappen", verklaart Ney. "De geschiedenis leert ons ook dat nieuwe materialen vaak eerst in een oude vorm worden toegepast, voordat ze een nieuwe vorm voortbrengen. Ook moeten aannemers het simpelweg wel aandurven."

De Brug van Vroenhoven in de Belgische plaats Riemst laat volgens Ney goed zien dat beton er tegenwoordig niet per se als beton uit hoeft te zien. "Door de betonsamenstelling te veranderen kan het in plaats van grijs ook zwart zijn."

Architect@Work Rotterdam vindt plaats op woensdag 17 en donderdag 18 september in Ahoy. Als mediapartner van Architect@Work heeft Architectenweb rond het thema beton een internationaal sprekerprogramma samengesteld. Op donderdag 18 september om 17:30u sluit Laurent Ney dit programma met zijn lezing af.

De lezingen tijdens Architect@Work zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl, klik op de knop Gratis Bezoekersregistratie en registreer je met de code 455.

Andere nieuwsberichten

Eigentijdse uitstraling voor woonblok Kanaleneiland na renovatie Bloot Architecture

4 uur geleden

NTR belicht ruim een eeuw woongeschiedenis in tv-serie

Vandaag, 10:55

Nieuwe gebouwen met 243 woningen op kop Schipholweg Haarlem

Vandaag, 09:01

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

Praag locatie voor 7e Iconic Houses Congres met excursies

Vandaag, 11:40

Woningcorporatie Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse

Vandaag, 09:47

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan