Zestien medewerkers Nieuwe Instituut ontslagen

28 juli 2014, 16:22
Het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft zestien medewerkers ontslagen. Dat bevestigt een woordvoerder van het overkoepelende instituut voor architectuur, design en e-cultuur aan Architectenweb. De instelling heeft deze maatregel genomen omdat een aantal beleidstaken is weggevallen.

Met de reorganisatie en een ‘kwaliteitsslag’ wil Het Nieuwe Instituut bovendien diens eigen voortbestaan waarborgen. Drie sectorale taken, die het instituut omwille van het kabinet uitvoert, zijn grotendeels weggevallen of drastisch veranderd.

Zo is internationaal beleid voor een belangrijk deel bij het Stimuleringsfonds gelegd en krigt Het Nieuwe Instituut niet de door de organisatie zelf gewenste erfgoedtaken voor e-cultuur en design. Ook zijn er flinke wijzigingen binnen de educatieve taak van het instituut doorgevoerd.

“Voor het realiseren van het door het ministerie van OCW verlangde publieksbereik en het vergroten van het verdienvermogen (eigen inkomsten naast subsidies) is tevens een meerjarenstrategie noodzakelijk”, laat de zegsman weten.

“Het Nieuwe Instituut wil de vereiste voorwaarden voor de eigen continuïteit zo spoedig mogelijk realiseren. Deze verschillende overwegingen maken een kwaliteitsslag en reorganisatie binnen de organisatie een vereiste.”

Vast dienstverband
Zestien medewerkers, alle werkzaam in een vast dienstverband, zijn hun baan kwijtgeraakt. Het gaat om mensen die actief waren binnen de afdelingen ormgevingserfgoed, educatie en internationale activiteiten en marketing, communicatie en commercie.

“Het Nieuwe Instituut ervaart het wegvallen van de arbeidsplaatsen als betreurenswaardig voor de betrokkenen. Tegelijkertijd is deze keuze onvermijdelijk voor de noodzakelijke ontwikkeling van de organisatie. Het Nieuwe Instituut heeft het verzoek tot beëindiging van arbeidsovereenkomsten voorgelegd aan het UWV”, meldt de woordvoerder.

“De betreffende medewerkers kunnen rekenen op begeleiding bij het vertrek uit de organisatie. Voor de medewerkers die de kwaliteitsslag daadwerkelijk zullen realiseren, zijn eveneens mogelijkheden voor een verdere persoonlijke ontwikkeling geïntroduceerd.”

Architectenweb: Het komt over als een plotselinge ingreep. Is er een relatie met het feit dat Het Nieuwe Instituut 'vaag' wordt gevonden, dat architecten er zich minder thuis voelen en de tentoonstellingen slechte kritieken krijgen? Met andere woorden: zijn de bezoekersaantallen en inkomsten gedaald sinds het NAi fuseerde met Premsela en het Virtueel Platform?

Woordvoerder Het Nieuwe Instituut: “De 'kwaliteitsslag en reorganisatie' is geen plotseling ingreep, maar een zorgvuldige voorbereide en op 1 juli jl. doorgevoerde aanpassing van de organisatie aan externe ontwikkelingen. De reorganisatie vindt haar oorzaak enerzijds in kabinetsbeleid rond de creatieve industrie en het huidige beleidsplan van Het Nieuwe Instituut. Anderzijds is de wijziging in de interne organisatie nodig om naast het publieksbereik ook het verdienvermogen van de organisatie te vergroten.”

“Voor wat betreft het publieksbereik geldt dat Het Nieuwe Instituut in het eerste jaar de bezoekcijfers van het voormalige NAi heeft weten te bestendigen, en dat de organisatie nu verder bouwt aan het publieksbereik met een volledig aanbod in alle tentoonstellingszalen, Het Nieuwe Paviljoen, de deelname aan de architectuurbiënnale van Venetië, Huis Sonneveld, et cetera.”

Hoe gaat Het Nieuwe Instituut dit verlies aan mankracht organisatorisch oplossen en wat zijn de gevolgen voor de nabije toekomst?
“Het Nieuwe Instituut is een projectgestuurde organisatie die werkt met het principe 'kleinere vaste kern - grotere flexibele schil'. Voor te realiseren projecten worden, naast de medewerkers uit het compacte vaste kernteam, op tijdelijke basis mensen met specifieke kwaliteiten en vaardigheden aangetrokken, die voor het desbetreffende project nodig zijn. Voor de nabije toekomst zien wij hierdoor - en dat gebeurt nu al - een meer wendbare organisatie die direct kan inspelen op zowel in– als externe behoeften.”

Andere nieuwsberichten

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

OMA verbouwt museum voor Egyptische oudheden in Turijn

27 januari, 1:37

Site Practice en ZUS winnen prijsvraag Fritz District in München

27 januari, 10:43

Goirlese ontwerpbureaus nemen intrek in kantoorpand Black Barn

27 januari, 9:15

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36

Harbers kan stikstofkoop Schiphol nog niet stoppen, partijen boos

26 januari, 11:50

Deltacommissaris bepleit sturende rol voor water in bouwplannen

26 januari, 11:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan