RLI: 'Benut kracht van zelforganisatie burgers'

24 april 2014, 13:31
Steden moeten meer inzetten op de zelforganiserende kracht van hun inwoners. Dat stelt de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) in het woensdag verschenen rapport De toekomst van de stad: de kracht van nieuwe verbindingen. Ook het belang van complementaire stedelijke regio’s neemt toe.

De RLI, een adviesorgaan van de overheid, signaleert steeds meer maatschappelijk initiatief van bewoners en ondernemers. Mensen nemen het heft in eigen hand en beginnen stadstuinen, buurtleeszalen, energiecoöperaties en buurtzorg. Hieraan liggen onvrede en een afnemend vertrouwen in de overheid ten grondslag, aldus de raad.

De onvrede komt vooral voort uit de vele privatiseringen sinds de jaren tachtig, waarbij organisaties als woningcorporaties en zorginstellingen uitgroeiden tot logge en grote instanties waar mensen geen band meer mee voelen. Vroeger had Nederland juist ‘kleine, vaak met hun doelgroep verbonden en lokaal ingebedde organisaties’.

Stimulerend beleid
Het toenemende aantal maatschappelijke initiatieven betekent volgens de RLI niet dat burgers automatisch bezuinigingen opvangen door te doen wat de overheid niet meer doet. “Een terugtredende overheid is niet automatisch een naar voren tredende samenleving.” Het Rijk en de gemeenten dienen stimulerend beleid te voeren, zegt de raad.

“Wil de stad van de toekomst de zelforganiserende kracht in de samenleving benutten, dan moet het Rijk belemmeringen voor maatschappelijke initiatieven weghalen en bestaande infrastructuurnetten en leidingensystemen in orde maken voor het accommoderen van nieuwe initiatieven.”

“Gemeenten moeten een doordacht voorzieningenbeleid voeren (gericht op ontmoetingsplekken), beleid voor leegstaand maatschappelijk vastgoed ontwikkelen, verschillen binnen de gemeente accepteren en ruimte geven aan nieuwe samenwerkingscollectieven.”

“Van maatschappelijke organisaties wordt verwacht dat zij terug gaan naar de burgers (bijvoorbeeld door minder overleg met de koepels en meer met collectieven van bestaande cliënten) en nieuwe maatschappelijke initiatieven verwelkomen/faciliteren”, vertelt de RLI.

Complementaire stedelijke regio’s
Ook moet de ontwikkeling van complementaire stedelijke regio’s worden gestimuleerd, vervolgt de raad. “Terwijl enerzijds steden steeds belangrijker worden in de mondiale economie, dreigen ze in Nederland aan verdienvermogen te verliezen door een gebrek aan agglomeratiekracht”, waarschuwen de onderzoekers.

Om dit laatste te ondervangen, moet het Rijk ‘het huidige topsectorenbeleid verbreden tot een ruimtelijk-economisch beleid op basis van complementariteit en het lenen van de buren’.

“Gemeenten moeten complementariteit uitgangspunt van hun stedenbeleid maken, op basis van inzichten in de eigen identiteit en kwaliteit, de economische kracht en een strategie van lenen van de buren. In de beleidslijnen van alle overheidslagen moet gestuurd worden op infrastructuur als basis voor de gewenste complementariteit.”

“Dat moet gedaan worden niet alleen vanuit het oogpunt van mobiliteit, maar juist vanuit de relatie met de ruimtelijke potenties van plekken. Alle overheidslagen tezamen moeten met elkaar aan de slag om een regionale investeringsagenda en regiofonds in te stellen”, aldus de RLI.

Andere nieuwsberichten

Bewoners, markt en gemeente onderzoeken haalbaarheid Energiepark Leiden

Vandaag, 16:28

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

Vandaag, 15:11

UNStudio maakt winnend masterplan voor Korean National Football Centre

Vandaag, 14:34

Voormalige Willem II-kazerne Tilburg wordt woongebied

Vandaag, 11:43

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

Vandaag, 17:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Vandaag, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Vandaag, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

Gisteren, 16:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

Gisteren, 09:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

Gisteren, 09:09
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan