RLI: 'Benut kracht van zelforganisatie burgers'

24 april 2014, 13:31
Steden moeten meer inzetten op de zelforganiserende kracht van hun inwoners. Dat stelt de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) in het woensdag verschenen rapport De toekomst van de stad: de kracht van nieuwe verbindingen. Ook het belang van complementaire stedelijke regio’s neemt toe.

De RLI, een adviesorgaan van de overheid, signaleert steeds meer maatschappelijk initiatief van bewoners en ondernemers. Mensen nemen het heft in eigen hand en beginnen stadstuinen, buurtleeszalen, energiecoöperaties en buurtzorg. Hieraan liggen onvrede en een afnemend vertrouwen in de overheid ten grondslag, aldus de raad.

De onvrede komt vooral voort uit de vele privatiseringen sinds de jaren tachtig, waarbij organisaties als woningcorporaties en zorginstellingen uitgroeiden tot logge en grote instanties waar mensen geen band meer mee voelen. Vroeger had Nederland juist ‘kleine, vaak met hun doelgroep verbonden en lokaal ingebedde organisaties’.

Stimulerend beleid
Het toenemende aantal maatschappelijke initiatieven betekent volgens de RLI niet dat burgers automatisch bezuinigingen opvangen door te doen wat de overheid niet meer doet. “Een terugtredende overheid is niet automatisch een naar voren tredende samenleving.” Het Rijk en de gemeenten dienen stimulerend beleid te voeren, zegt de raad.

“Wil de stad van de toekomst de zelforganiserende kracht in de samenleving benutten, dan moet het Rijk belemmeringen voor maatschappelijke initiatieven weghalen en bestaande infrastructuurnetten en leidingensystemen in orde maken voor het accommoderen van nieuwe initiatieven.”

“Gemeenten moeten een doordacht voorzieningenbeleid voeren (gericht op ontmoetingsplekken), beleid voor leegstaand maatschappelijk vastgoed ontwikkelen, verschillen binnen de gemeente accepteren en ruimte geven aan nieuwe samenwerkingscollectieven.”

“Van maatschappelijke organisaties wordt verwacht dat zij terug gaan naar de burgers (bijvoorbeeld door minder overleg met de koepels en meer met collectieven van bestaande cliënten) en nieuwe maatschappelijke initiatieven verwelkomen/faciliteren”, vertelt de RLI.

Complementaire stedelijke regio’s
Ook moet de ontwikkeling van complementaire stedelijke regio’s worden gestimuleerd, vervolgt de raad. “Terwijl enerzijds steden steeds belangrijker worden in de mondiale economie, dreigen ze in Nederland aan verdienvermogen te verliezen door een gebrek aan agglomeratiekracht”, waarschuwen de onderzoekers.

Om dit laatste te ondervangen, moet het Rijk ‘het huidige topsectorenbeleid verbreden tot een ruimtelijk-economisch beleid op basis van complementariteit en het lenen van de buren’.

“Gemeenten moeten complementariteit uitgangspunt van hun stedenbeleid maken, op basis van inzichten in de eigen identiteit en kwaliteit, de economische kracht en een strategie van lenen van de buren. In de beleidslijnen van alle overheidslagen moet gestuurd worden op infrastructuur als basis voor de gewenste complementariteit.”

“Dat moet gedaan worden niet alleen vanuit het oogpunt van mobiliteit, maar juist vanuit de relatie met de ruimtelijke potenties van plekken. Alle overheidslagen tezamen moeten met elkaar aan de slag om een regionale investeringsagenda en regiofonds in te stellen”, aldus de RLI.

Andere nieuwsberichten

RoosRos realiseert markant kerkgebouw in Gorinchem-Oost

54 minuten geleden

Sociale woningbouwproject moet doorstroming in Eindhovense buurt helpen

Gisteren, 17:27

Boek: vraagspecificaties voor bouwprojecten

Gisteren, 15:50

Woonzorggebouw voor psychiatrische patiënten in Heist-op-den-Berg klaar

Gisteren, 13:18

Vier op de tien huizenkopers waren eind vorig jaar starter

1 uur geleden

Stichting daagt Staat voor rechter om gebruik stikstofrekenmodel

1 uur geleden

Winnaars van de Circular Awards 2023 bekend

Gisteren, 12:25

Kay Oosterman benoemd tot partner bij ZJA

Gisteren, 10:40

Toezichthouder: veel macht grote bouwbedrijven bij nieuwbouw

6 februari, 3:37

Inschrijving Rotterdam Architectuurprijs 2023 gestart

6 februari, 10:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan