Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs

Zorgcentrum in een rijksmonumentale boerderij

21 oktober 2013, 16:25
De rijksmonumentale boerderij De Oude Mars in Zwolle is getransformeerd door Bierman Henket architecten naar een zorgcentrum. In augustus dit jaar werd het gebouw opgeleverd en in gebruik genomen door mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking.

In opdracht van Zorgspectrum Het Zand transformeerde Bierman Henket architecten een oude hofboerderij naar een zorgcentrum. In het gebouw bevinden zich vier kleinschalige woongroepen van acht bewoners en een dagactiviteitencentrum voor 32 cliënten, in de leeftijd van achttien tot vijfenzestig jaar, met niet aangeboren hersenletsel of psychische problematiek.

De Oude MarsDe oude boerderij is ontworpen door architect P.A. Lankhorst naar het Limburgs model boerderij met een gesloten hoeve rond een binnenhof. De pachtboerderij is gebouwd in 1938 op het landgoed Zandhove nabij Zwolle.

In het noorden van Nederland is een hofboerderij zeldzaam en mede vanwege de goede, originele staat heeft De Oude Mars de bescherming van Rijksmonument. De boerderij bestaat uit een woonhuis, een deel, een hooitas en jongveestallen.

Restauratie
De oorspronkelijke boerderij is volledig gerestaureerd. De gevels zijn gereinigd, de kozijnen zijn voorzien van isolatieglas en achter luiken en staldeuren zijn houten puien aangebracht. De vloeren zijn vervangen door geïsoleerde betonvloeren en doormiddel van voorzetwanden zijn de muren geïsoleerd. De rieten kap is volledig vernieuwd. De woonruimten zijn als losse, geïsoleerde doosjes in de oude stallen aangebracht.

In de boerderij zijn twee woongroepen met acht kamers van ongeveer dertig vierkante meter gerealiseerd. Deze acht kamers vormen samen een woongroep met een woonkamer en een keuken waar gezamenlijk gekookt wordt. Iedere kamer heeft een eigen badkamer.

De hooitas is in oorspronkelijke staat gerestaureerd en huisvest nu een theehuis. De constructie en lichtinval zijn behouden door de ruimte niet te isoleren. In de hooitas is een vrijstaande glazen kas geplaatst, zodat vanuit deze geklimatiseerde ruimte de constructie zichtbaar blijft.

Nieuwe schuur
Naast de boerderij is nieuwbouw gerealiseerd, vormgegeven als een eigentijdse schuur. Een roodbruine houten gevel en een dubbel zadeldak contrasteren op subtiele wijze met de architectuur van de boerderij. In de nieuwbouw zijn twee woongroepen van acht kamers gerealiseerd. Door middel een glazen gang zijn nieuw en oud met elkaar verbonden.

De hof houdt een steenachtig karakter en is het logistieke hart van het complex. Bewoners en bezoekers komen door de bestaande toegangspoort over de binnenplaats binnen en kunnen vanuit daar de verschillende ruimtes betreden. ‘De oorspronkelijk hoofdstructuur van de boerderij blijft zo in functioneel en ruimtelijk opzicht behouden’, verklaart Bierman Henket.

Programma
Voor de dagbesteding runnen de cliënten een theehuis in de oude hooitas of werken zij in en om de boerderij. Rondom de boerderij zijn een moestuin en een boomgaard aangelegd. Verder kunnen de bewoners deelnemen aan activiteiten in de oude ‘deel’. De activiteitenruimte is door een flexibele inrichting met verrijdbare kasten te veranderen in een bioscoopzaal, restaurant of kleinere activiteitenruimtes.

Op de zolder van de boerderij is een kantoortuin gecreëerd met flexibele werkplekken voor P&O medewerkers en de administratieve dienst.

Toekomst
Dankzij de uitbreidingsplannen van de gemeente Zwolle, om rondom de boerderij een woonwijk te ontwikkelen, staat het zorgcentrum straks midden in een woonwijk. Hierdoor zouden de bewoners van De Oude Mars worden geprikkeld deel te nemen aan de samenleving.

Door de groene inrichting van het erf rondom de boerderij behoudt het zorgcomplex een groen en beschermd karakter. ‘Een plek van rust en beslotenheid voor bewoners en bezoekers’, aldus Bierman Henket.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint prijsvraag Duitse gezondheidscampus

1 uur geleden

Zecc uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020

3 uur geleden

Forum Groningen is Publiek gebouw van het Jaar 2020

3 uur geleden

Trippenhuiscomplex uitgeroepen tot Interieur van het Jaar 2020

3 uur geleden

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

Vandaag, 10:57

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

Vandaag, 09:12

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan