Copyright: Thermusol-klimaatvloer. Legrand
Copyright: De Thermusol-klimaatvloer biedt ruimte voor bekabeling. Legrand
Copyright: Thermusol-klimaatvloer. Legrand
Copyright: De Thermusol-klimaatvloer biedt ruimte voor bekabeling. Legrand

Lease-concept met klimaatvloer ontwikkeld

24 juni 2013, 13:01
Advertorial
Een groep samenwerkende bedrijven introduceert een nieuwe klimaatvloer, die in een lease-constructie wordt aangeboden. De Thermusol-vloer en het Ability-leaseconcept vormen een voorbeeld van de circulaire economie als duurzaamheidsbenadering.
De circulaire economie was een van de veelbesproken punten tijdens het recent gehouden Grote Duurzaamheidscongres van Architectenweb. Afvalvermindering door hergebruik en leasing in plaats van eigendom kwamen bij verschillende sprekers als kernpunten naar voren.

Lease-concept
De Thermusol-vloer en het Ability-leaseconcept behoren tot de eerste praktijkvoorbeelden van deze duurzaamheidsbenadering. De klimaatvloer is volledig demontabel en uitneembaar; daarmee is het systeem of zijn delen daarvan herbruikbaar in een andere situatie. De verschillende onderdelen blijven het bezit van Ability, die het systeem opnieuw inzet of retourneert voor hergebruik naar de producenten. Een lease-constructie zorgt ervoor dat producten minder snel tot afval verworden, legden Niel Slob en Saman Mohammadi van Draaijer+Partners tijdens het congres uit. De producten keren aan het einde van hun gebruikscyclus terug naar de eigenaar, de producent, die daarmee de beschikking houdt over zijn grondstoffen. Bovendien zal hij zorgen voor goede kwaliteit, omdat hij zelf geconfronteerd wordt met reparatiekosten.

Flexibiliteit
Verder is het volgens Slob en Mohammadi zo dat onderling te scheiden onderdelen bijdragen aan de flexibiliteit en daarmee functionele houdbaarheid van een gebouw. Juist het onvermogen bij (kantoor)gebouwen om in te spelen op de veranderende marktvraag vergroot de kans op leegstand vergroot. Het ontwikkelen van een circulair concept met het oog op de renovatie en herinrichting van leegstaand vastgoed is een eerste belangrijke doelstelling van de bedrijven achter de Thermusol-vloer en het Ability-leaseconcept. Ten tweede wilden de betrokken partijen een vloersysteem ontwikkelen dat zou voorzien in een optimale (kantoor)werkplek wat betreft temperatuurregulatie, ventilatie, voorzieningen van elektra en ICT, en inrichtingsflexibiliteit. De vloer moest uiteraard passen binnen het circulaire concept: een volledig uitneembare en herbruikbare vloerenconstructie.

Deelnemers
De deelnemende bedrijven zijn DGMR, een ingenieursbureau dat is gespecialiseerd in klimaatbeheersing en rendement van installaties, de Climate Neutral Group, Salca als leverancier van de Phase Change Materials (PCM’s), Leoxx voor de luchtdoorlatende tapijttegels, Legrand voor de bouwkundige vloer en aansluittechnieken en Ability voor het lease-model. Bij de ontwikkeling van de klimaatvloer hebben de deelnemende partijen zich overigens ook gericht op het beperken van de milieubelasting door onder meer de materiaalkeuze, een zuinig gebruik van grondstoffen en energie, en aandacht voor de recyclebaarheid in verschillende levensfasen van het product en het systeem.

Klimaat op werkplek
De Thermusol-klimaatvloer zorgt voor temperatuurregulatie van de (kantoor)ruimte en een goede en gelijkmatige ventilatie. Het systeem gaat uit van het principe ‘warme voeten, koel hoofd’. PCM-matten zorgen voor de passieve koeling en verwarming van de werkplekken. De Thermusol-PCM’s zijn gebaseerd op zouthydraten. Lucht van buiten wordt door speciale matten onder de vloer geblazen, waardoor het zout reageert. De hierbij ontstane warmte of koude wordt opgeslagen. De warmte van overdag wordt in het zout opgeslagen om ‘s nachts het gebouw te verwarmen en vice versa. Deze manier van koelen en verwarmen zorgt voor een constante temperatuur van twintig graden in het gebouw. De specifieke perforatie in de verhoogde vloer van Legrand en de ventilerende tapijttegels van Leoxx zorgen voor een optimale verdeling van de lucht, aldus de producenten. Alle elektraleidingen liggen los onder de vloer en zijn probleemloos te verwijderen. In combinatie met klimaatwanden, of tussenwanden tussen de werkplekken, is het hele systeem demontabel en herbruikbaar.

Ability
De klimaatvloer maakt een onlosmakelijk deel uit van een totaal herinrichtingsconcept, leggen de participanten uit. Daartoe behoren ook bestaande klimaatwanden. Het Ability-concept streeft er daarbij naar dat niet langer individuele producten worden verkocht, maar dat het totaalconcept wordt ‘verleased’. Ability blijft eigenaar van de inrichtingselementen en sluit een contract met de verhuurder en de huurder van het gebouw(deel).

Andere nieuwsberichten

Een pixelgevel van UNStudio met textuur en transparantie

Vandaag, 14:54

Minimalistisch notariaat in groene omgeving

Vandaag, 11:33

Architectuurcentra opereren in coronatijd: Arcam

Vandaag, 11:16

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

3 april, 3:55

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

Vandaag, 15:34

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan