Opgelichte architect: ‘Wat kon me gebeuren?’

29 mei 2012, 5:23
Hoe verraderlijk het is om op een prachtige aanbieding uit China in te gaan, blijkt uit het relaas van een Groningse architect. Ondanks een positief advies van onder meer de Nederlandse ambassade, bleek de opdrachtgever voor een groot project in Kunming toch nep. “Aan de manier waarop hij met zijn vingers bewoog, zag ik dat het om geld ging.”

“Ik dacht eerst dat ik de enige was die zoiets had meegemaakt, maar uit de berichten van vorige week op Architectenweb bleek dat veel meer collega’s het is overkomen”, zegt de Groninger, die niet met zijn naam in de publiciteit wil. Ook hij is ondanks de nodige argwaan ingegaan op een aanbieding voor een groot project in China.

“We kregen via ons algemene e-mailadres de vraag of we belangstelling hadden voor een woongebouw met 23 etages in Kunming. We dachten meteen: dit is spam, want we konden ons niet voorstellen dat iemand ons op zo’n manier voor een opdracht van deze omvang zou benaderen. Toch waren we ook nieuwsgierig, dus hebben we een mailtje terug gestuurd met het verzoek om meer informatie.”

Dat kwam er, inclusief een concept voor een contract. De architect liet het controleren door juristen en vroeg Netherlands Business Support om de gegevens van de opdrachtgever na te gaan. “Het was geen groot bedrijf, zeiden ze, maar het was keurig in orde.”

Visum

De opdrachtgever accepteerde de voorgestelde wijzigingen in het contract en vroeg bij het Chinese consulaat een visum aan voor de architect. “Vervolgens ben ik naar China afgereisd. Netherlands Business Support was positief, de ambassade ook, dus was kon me gebeuren?”

De architect werd door twee ‘secretaresses’ afgehaald van het vliegveld. In zijn hotel volgde een kennismaking met een man, die hem de volgende dag naar de beoogde bouwlocatie leidde. “Daar liep een man rond die ik meteen niet vertrouwde. Hij werd voorgesteld als de baas, maar hij had weinig niveau”, zegt de Groninger.

“De man sprak geen Engels en aan de manier waarop hij met zijn vingers bewoog, zag ik dat het om geld ging. Mij werd verteld dat de opdrachtgever deels een staatsbedrijf was en dat de partijleider een cadeautje moest hebben. Dat leek me niet zo raar, dus daar stemde ik mee in.”

Voor het tekenen van het contract werd de architect naar een ‘gebouw vol klatergoud’ geleid. “Toen ik binnenkwam, zat er een aantal mensen voor mij te applaudisseren. We hebben onze handtekening onder het contract gezet en ook de partijleider zou zijn stempel komen zetten. Eerst moest het cadeau worden geregeld.”

Met de als baas gepresenteerde man ging hij vervolgens naar een naastgelegen supermarkt, waar voor vijfduizend euro aan sigaretten moest worden afgerekend. “Helaas had ik de verkeerde creditcard bij me, waarop slecht een paar honderd euro stond. Ik stelde voor dat ik het bedrag later zou overmaken en dat hij het nu voorschoot. Nou, dat kon echt niet.”

Contract op zak

Uiteindelijk ging de opdrachtgever er toch mee akkoord, dus liet hij het geld overschrijven vanaf zijn bureau. De partijleider liet zich evenwel niet zien en de ‘vertegenwoordigers’ van de opdrachtgever maakten onderling ruzie. Toch meende de architect een contract op zak te hebben, inclusief de stempel van de partijleider.

De volgende dag ontmoette hij in het hotel een vrouw, die als handelsattaché in Europa bleek te hebben gewerkt. Zij vond het verhaal niet helemaal in de haak en bood aan het een en ander voor hem uit te zoeken.

“Toen ik weer thuis was, vertelde ze me dat de mensen met wie ik zaken had gedaan, niet bekend waren bij het bedrijf dat ze zeiden te vertegenwoordigen. Het bedrijf zelf vertelde het niet leuk te vinden, maar dat zoiets nooit eerder was gebeurd.”

In samenwerking met de Chinese vrouw gaat de architect nu aangifte doen van valsheid in geschrifte. “Ik heb hun bankrekeningnummer. Ze zitten bij een gerenommeerde bank, dus ze moeten te traceren zijn.”

B-film

Voor de architect blijft het gissen waarom deze mensen zoveel moeite hebben gedaan voor vijfduizend euro. “Ze hebben er veel tijd en mensen in gestoken. Bovendien zijn ze erg in de kijker gelopen door me hun rekeningnummer te geven en zelfs met me op de foto en film te gaan. Om dat laatste vroegen ze zelf. Het lijkt wel een B-film.”

Trefwoorden

fraude china kunming

Andere nieuwsberichten

Video: expositie Canon van Nederland
Gisteren, 13:43
Bijhouwerprijs 2017 toegekend aan Ruimte voor de Rivier
Gisteren, 11:47
Herman Teirlinckgebouw: poëzie uit het gewone
Gisteren, 10:32
Lelystad viert vijftigjarig bestaan
21 september, 4:16

Amsterdam zoekt oplossingen voor stedelijke logistiek
Gisteren, 10:40
Steeds minder bos in Nederland
Gisteren, 09:00
VN-klimaatcentrum naar Rotterdam en Groningen
21 september, 2:50
Ai Weiwei topper op Amsterdam Light Festival
21 september, 9:41
Steden Brabant creëren woonruimte stadsvogels
20 september, 1:29
'Extra geld nodig voor gevolgen extreem weer'
20 september, 9:55
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan