Copyright: MAS architectuur
Copyright: MAS architectuur
Copyright: MAS architectuur
Copyright: MAS architectuur
Copyright: MAS architectuur
Copyright: MAS architectuur

Belastingkantoor Doetinchem geopend

14 april 2011, 10:52
Woensdag is het nieuwe kantoorgebouw van de Belastingdienst in Doetinchem geopend. Het gebouw is het resultaat van de eerste publiek-private samenwerking met één marktpartij. MAS architectuur heeft het gebouw ontworpen.

Het gebouw is gerealiseerd volgens een DBFMO-constructie. De Rijksgebouwendienst heeft het project aanbesteed aan facilitair dienstverlener Facilicom. Dit bedrijf heeft voor vijftien jaar alle fases van ontwerp, financiering, bouw en onderhoud voor zijn rekening genomen. MAS vervulde hierbij de rol van architect.

“Voordeel van een dergelijke aanpak is dat al bij het ontwerpen en bouwen rekening kan worden gehouden met de onderhoudskosten in de exploitatiefase”, zegt Facilicom. De totale exploitatiekosten voor het kantoor liggen volgens het bedrijf tien procent lager dan bij een vergelijkbaar gebouw.

Het 7500 vierkante meter omvattend gebouw is daarnaast onderhoudsarm en duurzamer dan soortgelijke projecten, aldus Facilicom. “Zowel in het materiaalgebruik als in de inrichting zijn bewuste keuzes gemaakt die tijdens de levensduur van het gebouw hun vruchten zullen afwerpen”, vertelt het bedrijf.

“Zo zijn er tal van slimme oplossingen ingebouwd die leiden tot een laag energieverbruik (een GreenCALC-niveau van 187 en een EPC-waarde van 0,578). Ook zonneboilers, waterbesparende spoelinrichtingen en opvang van hemelwater dragen bij aan het duurzame karakter van het gebouw.”

Twee gezichten
Het belastingkantoor is gerealiseerd binnen een stedenbouwkundig plan van het Belgische awg architecten. MAS heeft een gebouw met ‘twee gezichten’ ontworpen. De gelede zijgevels langs het spoor en de doorgaande weg zijn minder gedetailleerd dan de voor- en achtergevel.

“Duidelijk herkenbaar zijn de verdiepingshoogte en de menselijke schaal van de gevelopeningen. Hiermee reageren de gevels op de verblijfsgebieden, het plein en de tuin”, aldus MAS.

De plint van het gebouw bestaat uit twee lagen, gevormd door een arcade en een dubbelhoge publiekshal. Het middengedeelte wordt gevormd door een streng ritme van verticale gevelopeningen. Het golvende dak, waaronder zich de technische ruimten bevinden, bekroond het geheel.

Donkergrijze kleur
Kleur en materiaalgebruik is in de basis beperkt tot de donkere baksteen en glas, zegt MAS. “Om de vorm van het gebouw zo min mogelijk te verstoren, zijn de aluminium kozijnen behandeld in een donkergrijze kleur die de kleur van de steen benadert. Alle metalen elementen als trappen, hekwerken, dakrandprofielen en dakafwerking krijgen deze donkere kleur. De golvende vorm van de stroken wordt hiermee benadrukt.”

Als enige afwijking gelden de erkers die als sieraden aan de gevel hangen. “Zij worden extra bijzonder door de toepassing van sterk zonwerend licht spiegelend glas in een groene tint”, zegt MAS.

“In het interieur is het lamelconcept doorgezet in een heldere structuur van klimaatplafonds die de structuur van de stroken volgt. De zo verlaagde delen markeren werkplekzones. Het gebouw krijgt een heldere richting die een eenvoudige oriëntatie binnen het gebouw ook in een open kantoorlandschap garandeert.”

Derde project
Het belastingkantoor in Doetinchem is het derde project dat de Rijksgebouwendienst volgens een pps-constructie heeft aanbesteed. In 2009 werd het gerenoveerde ministerie van Financiën in Den Haag geopend en volgende week volgt de presentatie van het nieuwe kantoor van DUO en de Belastingdienst in Groningen.

Klik [hier] voor een overzicht van alle lopende en afgeronde pps-projecten.

Andere nieuwsberichten

Foto's + video: BunkerToren in Eindhoven

11 juni, 3:37

BureauVanEig ontwerpt opgangen Hofbogenpark

10 juni, 4:21

Eerste drie woningen WikiHouse-wijkje Almere in gebruik

10 juni, 3:03

De Egelantier in Haarlem wordt boetiekhotel met culturele functies

10 juni, 11:46

Amsterdam investeert in verduurzaming van de stad

11 juni, 1:23

Duitse architect Gottfried Böhm (101) overleden

11 juni, 11:12

IABR op zoek naar een nieuwe directeur

10 juni, 3:38

Succesvol experiment met stille klinkers

10 juni, 10:07

Politieke partijen verwachten na stikstofcrisis problemen met water

10 juni, 9:28

Brussel stelt Nederland ultimatum over wooncorporaties

9 juni, 5:41
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan