Team CS maakt VO nieuw Rotterdam CS

14 juni 2004, 9:58
De architectencombinatie Team CS heeft vrijdag 11 juni de opdracht gekregen het voorlopig ontwerp te maken voor het nieuwe Centraal Station van Rotterdam en de directe omgeving. Team CS, een combinatie van de architectenbureaus Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West 8, zal eind dit jaar een voorlopig ontwerp klaar hebben. Over drie maanden zijn de eerste schetsontwerpen gereed.

Zorgvuldige afstemming tussen de ontwerpstrategie van Team CS en de visie van de opdrachtgevers heeft meer tijd in beslag genomen dan aanvankelijk was gedacht. De inschatting was dat de gunning aan de architect in de loop van januari dit jaar rond zou komen. Ook precieze afspraken over de door de architect te verrichten werkzaamheden, het honorarium en juridische aspecten waren de afgelopen maanden onderwerp van overleg. De verschuiving van de start van het voorlopig ontwerp leidt niet automatisch tot verdere vertraging in het gehele project. Een aantal maanden geleden was al bekend dat de projecten RandstadRail en Rotterdam Centraal een nieuwe oplossing hebben gevonden (de zogenaamde wanden-dakmethode) waardoor RandstadRail nagenoeg onafhankelijk kan doorwerken. Wel is het zaak nu snel het tempo in het project op te pakken.

Selectieproces
Aan de gunning van de opdracht aan Team CS is een uitgebreid selectieproces voorafgegaan. In juni 2003 is de architectenselectie begonnen. Achtenveertig kandidaten, waaronder zeer bekende en internationaal befaamde bureaus, hebben zich aangemeld. Onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester prof. ir. J.M.J. Coenen, heeft een selectiecommissie uit deze kandidaten zes architectenbureaus geselecteerd. Zij kregen de opdracht om de ontwerpstrategie te ontwikkelen. Die moest bestaan uit een visie op het nieuwe stationsgebouw als vervoersknooppunt en economische toplocatie, architectonisch ingepast in de omgeving.

De selectiecommissie heeft de ontwerpstrategie van de zes bureaus beoordeeld op kwalitatieve, procesmatige en organisatorische aspecten en de visie op het nieuwe stationsgebouw meegewogen. Het honorarium speelde eveneens een rol. Eind 2003 heeft de selectiecommissie Team CS voorgedragen om het voorlopig ontwerp te maken. ”Het onderzoek naar het zorgvuldig inbedden van het station en het stationsgebied in het weefsel van de stad is lovenswaardig”, aldus het juryrapport. De inzending van Team CS draagt volgens de selectiecommissie de juiste internationale sfeer uit die hoort bij een Centraal Station van Rotterdam, het eerste HSL station in Nederland vanuit het zuiden. In de ontwerpstrategie van Team CS wordt het beeld van het station en het Stationsplein bepaald door een transparante hal. In het interieur domineren zacht glanzende materialen.

Schetsontwerp
Team CS werkt in overleg met de opdrachtgevers de komende drie maanden een schetsontwerp uit. Eind dit jaar moet het voorlopig ontwerp klaar zijn. Nadat dit is goedgekeurd, gaat de fase van het definitieve ontwerp in. Naar verwachting kan eind 2005/begin 2006 daadwerkelijk met de bouw van het nieuwe Rotterdam Centraal worden begonnen. In 2009/2010 moet het nieuwe stationsgebouw er staan, ingebed in een vernieuwde omgeving. Voor het nieuwe Rotterdam Centraal is een budget beschikbaar van ruim 400 miljoen euro. Opdrachtgevers zijn de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat, de NS, de Stadsregio en de gemeente Rotterdam. Zij hebben ProRail en de gemeentelijke diensten OBR/GW gedelegeerd om het project te leiden. Op basis van het gezamenlijk Programma van Eisen gaan OBR/GW en ProRail het integraal ontwerp van het station en zijn omgeving verder vormgeven.

Bron: gemeente Rotterdam

Trefwoorden

honorarium

Andere nieuwsberichten

Studio RAP levert drijvende woning van hout en kurk op

Gisteren, 14:38

Kantoorpand Van Hallstraat Amsterdam getransformeerd tot woongebouw

Gisteren, 12:23

Weg vrij voor realisatie woningbouwproject Nieuw Bergen in centrum Eindhoven

Gisteren, 10:46

Auditorium als centrale ontmoetingsplek op de ASML-campus

24 november, 5:20

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

Gisteren, 15:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

Gisteren, 10:01

Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven

Gisteren, 09:22

Aedes: corporaties bouwden meer woningen, maar ambities geremd

24 november, 1:57

Amsterdam wil minder statushouders in wooncomplexen met jongeren

24 november, 9:51

Een op drie nieuwe woningen moet voor ouderen worden gebouwd

24 november, 9:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan