5e IABR in teken van ‘stad-maken’

12 oktober 2010, 9:28
De 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) richt zich op ‘stad-maken’. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. De biënnale, Making City getiteld, vindt plaats in april 2012.

“Nog een paar decennia en tachtig procent van de mensheid woont in de stad waar dan meer dan negentig procent van onze welvaart wordt gegenereerd. En dat alles op nog geen drie procent van ons aardoppervlak”, stelt de IABR.

“De stad is effectief, drijft innovatie, is het beste antwoord op overbevolking en is het meest groene antwoord dat we hebben op een planeet waar crisis en klimaatverandering ons tot rigoureuze oplossingen dwingt. Maar dat betekent wel dat de stad beter bestuurd, beter ontworpen, beter georganiseerd en beter gepland moet worden dan nu gebeurt. Alleen dan kunnen de steden ons van onszelf redden.”

“Met Making City zal de IABR zich daarom actief engageren met ‘stad-maken’ in de vorm van concrete projecten in drie steden: Rotterdam, São Paulo en Istanbul. Hiervoor zet een internationaal curatorenteam twee jaar lang onderzoek uit in deze drie steden. Belangrijkste doel is de rol van en de relatie tussen planning, ontwerp en politiek opnieuw te definiëren en zo tot een meer effectieve toolbox voor het maken van de stad te komen.”

“Open en nieuwe allianties tussen stedenbouwers, wetenschappers, bedrijven, ontwikkelaars en lokale besturen vormen daarbij de drijvende kracht. Dit resulteert in presentaties, tentoonstellingen, lezingen en debatten in de drie steden, waarna de projecten ook gerealiseerd zullen worden.”

Team van curatoren
Het team van curatoren bestaat dit keer uit Henk Ovink (Directeur Ruimtelijke Ordening Nederland, Ministerie van VROM), Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels, België), Elma van Boxel and Kristian Koreman (ZUS, Rotterdam), Fernando de Mello Franco, Marta Moreira en Milton Braga (MMBB, São Paulo, Brazilië), Asu Aksoy en Ihsan Bilgin (Bilgi University, Istanbul, Turkije), en wordt voorgezeten door George Brugmans (Directeur IABR).

Het curatorenteam werkt nauw samen met ontwerpbureaus, universiteiten, stedenbouwkundige diensten en stadsbesturen in de drie steden. De belangrijkste partners zijn het Berlage Instituut, IHS/Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft Faculteit Bouwkunde in Nederland; SEHAB, de Dienst Stedenbouw van São Paulo en de Universiteit van São Paulo; en de deelgemeente Arnavutköy en Bilgi University in Istanbul.

Trilogie
De vijfde editie van de IABR is het derde en laatste deel van een trilogie van Biënnales die de stad van morgen onderzoeken.

Power, Producing The Contemporary City (2007) onderzocht de krachten achter de productie van de hedendaagse stad en stelde de vraag welke tegenkrachten architecten kunnen ontwikkelen. Open City: Designing Coexistence (2009) stelde de sociale duurzaamheid van de stad centraal en vroeg zich af wat de architectuur daaraan concreet kan bijdragen.

Making City onderzoekt de relatie tussen planning, ontwerp en politiek en zal de actieve strategieën die architecten en stedenbouwers in specifieke stedelijke condities kunnen inbrengen, concreet testen door zich daadwerkelijk te engageren met stad-maken in Rotterdam, Istanbul en São Paulo.

Andere nieuwsberichten

Gevels van winkelblok aan de Lijnbaan vernieuwd

23 augustus, 4:34

Video: designer Christian Zanzotti ontwerpt electrische scooter voor start-up uit Berlijn

23 augustus, 11:36

Opnieuw tegenvaller voor bouwers nieuwe zeesluis

22 augustus, 4:21

Buitenring Parkstad Limburg bezit 39 kunstwerken van ipv Delft

22 augustus, 1:18

Nieuwe hoofdstad Indonesië in Oost-Kalimantan

2 uur geleden

LTO: lappendeken aan natuur gijzelt economie

3 uur geleden

Steeds meer daklozen, geen daklozencamping in Vondelpark

23 augustus, 11:21

'Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen'

23 augustus, 11:05

Zaltbommel vreest gevolgen bodemdaling door gaswinning

22 augustus, 2:24

BAM en Boskalis onderuit op Damrak

22 augustus, 11:24
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan