5e IABR in teken van ‘stad-maken’

12 oktober 2010, 9:28
De 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) richt zich op ‘stad-maken’. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. De biënnale, Making City getiteld, vindt plaats in april 2012.

“Nog een paar decennia en tachtig procent van de mensheid woont in de stad waar dan meer dan negentig procent van onze welvaart wordt gegenereerd. En dat alles op nog geen drie procent van ons aardoppervlak”, stelt de IABR.

“De stad is effectief, drijft innovatie, is het beste antwoord op overbevolking en is het meest groene antwoord dat we hebben op een planeet waar crisis en klimaatverandering ons tot rigoureuze oplossingen dwingt. Maar dat betekent wel dat de stad beter bestuurd, beter ontworpen, beter georganiseerd en beter gepland moet worden dan nu gebeurt. Alleen dan kunnen de steden ons van onszelf redden.”

“Met Making City zal de IABR zich daarom actief engageren met ‘stad-maken’ in de vorm van concrete projecten in drie steden: Rotterdam, São Paulo en Istanbul. Hiervoor zet een internationaal curatorenteam twee jaar lang onderzoek uit in deze drie steden. Belangrijkste doel is de rol van en de relatie tussen planning, ontwerp en politiek opnieuw te definiëren en zo tot een meer effectieve toolbox voor het maken van de stad te komen.”

“Open en nieuwe allianties tussen stedenbouwers, wetenschappers, bedrijven, ontwikkelaars en lokale besturen vormen daarbij de drijvende kracht. Dit resulteert in presentaties, tentoonstellingen, lezingen en debatten in de drie steden, waarna de projecten ook gerealiseerd zullen worden.”

Team van curatoren
Het team van curatoren bestaat dit keer uit Henk Ovink (Directeur Ruimtelijke Ordening Nederland, Ministerie van VROM), Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels, België), Elma van Boxel and Kristian Koreman (ZUS, Rotterdam), Fernando de Mello Franco, Marta Moreira en Milton Braga (MMBB, São Paulo, Brazilië), Asu Aksoy en Ihsan Bilgin (Bilgi University, Istanbul, Turkije), en wordt voorgezeten door George Brugmans (Directeur IABR).

Het curatorenteam werkt nauw samen met ontwerpbureaus, universiteiten, stedenbouwkundige diensten en stadsbesturen in de drie steden. De belangrijkste partners zijn het Berlage Instituut, IHS/Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft Faculteit Bouwkunde in Nederland; SEHAB, de Dienst Stedenbouw van São Paulo en de Universiteit van São Paulo; en de deelgemeente Arnavutköy en Bilgi University in Istanbul.

Trilogie
De vijfde editie van de IABR is het derde en laatste deel van een trilogie van Biënnales die de stad van morgen onderzoeken.

Power, Producing The Contemporary City (2007) onderzocht de krachten achter de productie van de hedendaagse stad en stelde de vraag welke tegenkrachten architecten kunnen ontwikkelen. Open City: Designing Coexistence (2009) stelde de sociale duurzaamheid van de stad centraal en vroeg zich af wat de architectuur daaraan concreet kan bijdragen.

Making City onderzoekt de relatie tussen planning, ontwerp en politiek en zal de actieve strategieën die architecten en stedenbouwers in specifieke stedelijke condities kunnen inbrengen, concreet testen door zich daadwerkelijk te engageren met stad-maken in Rotterdam, Istanbul en São Paulo.

Andere nieuwsberichten

Compact woonensemble met binnenhof op smalle kavel in Oostenburg

Gisteren, 12:09

Voormalig Zuiderziekenhuis Rotterdam huisvest Zuidergymnasium en appartementen

Gisteren, 09:54

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

2 december, 2:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

2 december, 10:37

ING: lichte krimp bouwsector in 2023 door hogere kosten

50 minuten geleden

IEA: energiecrisis leidt tot versnelling in hernieuwbare energie

1 uur geleden

Een kantoorgevel die golft en spiegelt

Gisteren, 16:53

Museum Het Schip toont Indische invloed op Amsterdamse School

Gisteren, 13:51

Schiphol benadert boeren voor stikstofrechten Lelystad Airport

Gisteren, 11:19

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

Gisteren, 10:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan