Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Enkele en uit de tentoonstellingen van de 4e IABR (en IABR)
Copyright: Enkele en uit de tentoonstellingen van de 4e IABR (en IABR)

Tentoonstellingen 4e IABR naar buitenland

7 januari 2010, 11:44
De resultaten van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) kunnen zich verheugen in een wereldwijde belangstelling. Vier biënnaletentoonstellingen reizen in 2010 naar drie continenten.

Precies één dag na sluiting van de 4e editie in Nederland, op maandag 11 januari, opent Projects for the Open City in Parijs. In de maanden daarna reizen verschillende onderdelen van Open City naar Istanbul, Jakarta en São Paulo.

Open City/Refuge naar Istanbul
Op 5 maart opent Open City/Refuge haar deuren in Istanbul, Turkije, als onderdeel van Istanbul 2010: Cultural Capital of Europe. Dit project behelst een presentatie van de tentoonstelling Refuge – één van de onderdelen van Open City: Designing Coexistence – in DEPO/Tütün Deposu, in het centrum van Istanbul, in de maanden maart en april.

Tegelijkertijd wordt in DEPO een speciaal gemaakte fototentoonstelling van de Rotterdamse architectuurfotograaf Bas Princen getoond die vervolgens te zien zal zijn in Amman, Beirut en Caïro. Eind april vind de conferentie Open City Istanbul: Designing Coexistence plaats, in nauwe samenwerking met Bilgi University en voorbereid in samenwerking met de diensten Stedenbouw van Rotterdam en Amsterdam.

Open City/Squat naar São Paulo
Het onderzoek in de favela Paraisópolis, dat de afgelopen twee jaar is verricht in en in samenwerking met partners in São Paulo, heeft geresulteerd in Squat, een onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de 4e IABR, Open City: Designing Coexistence. Dit onderdeel, Open City/Squat, zal zelfstandig te zien zijn in São Paulo in april en mei.

De projecten die zijn ontwikkeld in het kader van Squat zullen vervolgens deels geïmplementeerd worden. De stad São Paulo heeft het equivalent van 180 miljoen euro bestemd voor realisatie van deze projecten.

Daarnaast heeft de dienst Stedenbouw van de stad, SEHAB, besloten om de samenwerking met de IABR te continueren. Dat wil zeggen dat in het voorjaar van 2010 opnieuw een locatie in São Paulo wordt gekozen die object wordt van gezamenlijk onderzoek dat tot een aantal projecten moet leiden voor de 5e IABR en waarvan het opnieuw de bedoeling is deze te realiseren.

Open City/Reciprocity naar Jakarta
In juni opent in Jakarta Open City/Reciprocity. De locatie zal het Erasmus Huis zijn, het Nederlands Cultureel Centrum in de hoofdstad van Indonesië, dat zijn 40-jarig bestaan viert met deze tentoonstelling.

Met Open City/Reciprocity gaan de resultaten van het onderzoek dat voor Reciprocity is verricht ‘terug’ naar huis, naar Jakarta. Het project krijgt in samenwerking met de University of Indonesia een ‘lokale update’. Ook worden er debatten, workshops en een symposium georganiseerd met sprekers uit binnen- en buitenland.

Projects for the Open City naar Parijs
Van 11 januari tot 12 februari is een selectie van projecten gemaakt voor Parallel Cases//IABR@RDM te zien in de École nationale supérieur d‘architecture de Paris-Malaquais, in het centrum van Parijs.

Onder de titel Projects for the Open City laten studententeams en onderzoekers van universiteiten wereldwijd met tekeningen, modellen, films of andere audiovisuele middelen hun visie zien op de toekomst van de stad en de sociale cohesie in de stad. Te zien zijn onder andere de drie winnende projecten van de Parallel Cases Biënnale Award: Leaping the Fence, Olympic Legacy Now; Shoafat RC; en Working on Cities.

Platform, katalysator en bemiddelaar
Biënnaledirecteur George Brugmans ziet in het feit dat de resultaten van het onderzoek van de 4e IABR – ook na beëindiging van het evenement – wereldwijde aandacht genieten een bevestiging van de rol van de IABR als platform, katalysator en bemiddelaar tussen locale en mondiale partijen.

“De toegevoegde waarde van de IABR bij het realiseren van stedenbouwkundige projecten wordt met name duidelijk in onze samenwerking met de stad São Paulo. Met onze thematische aanpak, onze internationaal opgezette research en het prestige dat de IABR als belangrijke tentoonstelling geniet, voegen wij gewicht toe aan de projecten die de stad São Paulo ontwikkelt.”

“Elementen als kwaliteit, duurzaamheid en sociale cohesie worden middels internationale research en expertise gekoppeld aan het reguliere bouwproces. Dit heeft meerwaarde aan de projecten gegeven en ook het draagvlak voor realisatie vergroot.”

De hoofdtentoonstelling van de 4e IABR, Open City: Designing Coexistence, is nog tot en met aanstaande zondag te zien in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Andere nieuwsberichten

Tentoonstelling laat zien dat ‘harde waarden’ van AI voorlopig nog niet kan zonder ‘zachte waarden’ menselijke architect

43 minuten geleden

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Gisteren, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Gisteren, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Gisteren, 10:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor ransformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

13 minuten geleden

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan