Urban Activator - Atelier Kempe Thill
Parksite - Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten
Hiphouse - Atelier Kempe Thil
Merry-Go-Round - Ira Koers
Zevenster - ANA architecten
Copyright: Citizen M Amsterdam - Concrete Amsterdam (grafie Ewout Huibers)
Urban Activator - Atelier Kempe Thill
Parksite - Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten
Hiphouse - Atelier Kempe Thil
Merry-Go-Round - Ira Koers
Zevenster - ANA architecten
Copyright: Citizen M Amsterdam - Concrete Amsterdam (grafie Ewout Huibers)

Nominaties AM NAi Prijs 2010 bekend

6 oktober 2010, 9:45
De jury van de AM NAi Prijs 2010 heeft de genomineerde projecten van de vijfde editie van de prijs bekend gemaakt. Atelier Kempe Thill is met twee projecten genomineerd, andere genomineerden zijn Ira Koers, ANA architecten, Concrete en Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten.

De AM NAi prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste gerealiseerde project van een jonge architect (tot 40 jaar) in Nederland. De jury van de prijs heeft uit 49 inzendingen de volgende gebouwen genomineerd:

- Urban Activator in Rotterdam van Atelier Kempe Thill;

- Parksite – Woonhuis Laupman Rots in Rotterdam van Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten;

- Hiphouse in Zwolle van Atelier Kempe Thill;

- Merry - Go- Round, Bungalow Park Landa in Ruinen van Ira Koers;

- De Zevenster, Lootsbuurt in Amsterdam van ANA architecten;

- CitizenM Hotel Amsterdam city in Amsterdam van Concrete.

Eind dit jaar maakt de jury de winnaar bekend. Dit bureau wint een geldbedrag van 5.000 euro. Het tijdschrift Eigen Huis & Interieur publiceert alle genomineerde gebouwen in haar oktobernummer. Het publiek kan haar eigen favoriet kiezen op: www.nai.nl/amnai. De jury maakt de resultaten van de publieksstemming tijdens de prijsuitreiking bekend.

Jury
De jury van de AM NAi Prijs bestaat uit Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Ole Bouman (directeur NAi), Nanne de Ru (Powerhouse Company, winnaar AM NAi prijs 2008), Michelle Provoost (architectuurhistorica, medeoprichter Crimson Architectural Historians), Bjarne Mastenbroek (architect en medeoprichter SeARCH, voorzitter BNA), Christian Rapp (architect en oprichter Rapp+Rapp, hoogleraar Urban Cultures TU Eindhoven) en Nasrine Seraji (architect en oprichter van Atelier Seraji).

De jury beoordeelde de 49 inzendingen op vernieuwingskracht; vakmanschap; omgang met context; ruimtelijke kwaliteit van zowel het interieur als het exterieur; referentie en positionering in de tijd; sociaal- en cultureel bewustzijn; reflectie en durf. De jury bezocht een selectie van gebouwen en nomineerde er uiteindelijk zes.

Juryoordeel
Urban Activator, Atelier Kempe Thill: “Een on- Nederlandse therapie voor een Nederlands probleem’. ‘Dit strakke, simpele paviljoenachtige object maakt het plein tot een meer gedefinieerde ruimte. (...) Deze ingreep heeft de potentie deze lege ruimte te transformeren in een plein dat weer onderdeel uitmaakt van de stadsplattegrond.”

Parksite, Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten: “De toekomst van de architectuur is ook een op maat gesneden en creatieve omgang met de bestaande gebouwde omgeving. (…) Dit woonhuis ligt vrij onopvallend verscholen achter een straatgevel. Van binnen doet het denken aan een moderne stadsvilla. Vooral de geslaagde omkering van een utilitaire typologie, een voormalige ambulancegarage, naar een villa is verrassend.”

Merry- Go- Round, Ira Koers: “Dit is tegelijkertijd een vrolijk en een vernuftig project. Erg spannend en inspirerend, maar ook vernieuwend.’ ‘Architectuur maken betekent ook op het punt komen dat de bewoner de vraag stelt waarvan hij niet wist dat hij die had. Hier is echter geen specifieke bewoner; toch geeft het project antwoord op die vraag. Er is gezocht naar een andere typologie voor het tijdelijk verblijven.”

Hiphouse, Atelier Kempe Thill: “Het project combineert sociale woningbouw en studentenhuisvesting op ingenieuze wijze. Beide zijn geen gemakkelijke opgaven. Dit project laat zien dat met een minimum aan middelen maar een maximum aan vasthoudendheid en vakmanschap, ruimtelijke kwaliteit gecreëerd kan worden. In al zijn schijnbare simpliciteit een mooi voorbeeld van ‘nieuwe eenvoud’.”

De Zevenster, ANA Architecten: “Woningbouw in de binnenstad is een steeds meer voorkomende opgave, deze jonge architecten lijken beter in staat deze opgave te vervullen dan menig gearriveerd bureau. Dit is wat architectuur te allen tijde zou moeten nastreven, je vak simpelweg heel goed uitvoeren.”

CitizenM Hotel, Concrete: “CitizenM is een slimme vernieuwing van de hoteltypologie en hoewel tijdelijk van aard niet tijdelijk van sfeer. Het is duurzaam en efficiënt zonder muffig te worden.”

Minder en meer

De jury van de AM NAi Prijs constateert dat er dit jaar beduidend minder inzendingen zijn dan bij voorgaande edities. De crisis lijkt hier een rol te spelen. Dat maakt het debat over de kwaliteit en waarde van architectuur als vak, als ambacht en als mechanisme extra relevant, stelt de jury. Dit debat werd tijdens de jurering op het scherpst van de snede gevoerd.

Op zoek naar projecten die voldoen aan zoveel mogelijk van de gestelde criteria, maar vooral naar projecten die een mogelijk antwoord geven op de consequenties van de crisis op het vak. Uiteindelijk kwam de jury tot de conclusie om maar liefst zes projecten te nomineren, meer dan in voorgaande jaren. Alle genomineerde projecten hebben iets van het antwoord in zich, vind de jury.

De AM NAi prijs is bedoeld om de jonge architecten te ondersteunen, te profileren en ze een platform te bieden. Een nominatie betekent naast een geldbedrag ook opname in de collectie van het NAi.

Meer informatie over de AM NAi prijs is te vinden op: www.nai.nl/amnai

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: Stadmakerscongres 2022

2 uur geleden

Colonnades van boomstammen en groene doorgang kenmerken woongebouw GAAGA

4 uur geleden

De Prijzen Amsterdam naar Groenmarkt en EDGE Amsterdam West

Vandaag, 10:12

Universiteit Antwerpen bouwt nieuw hart voor Campus Drie Eiken

Gisteren, 16:22

Amsterdamse Westertoren in steigers voor groot onderhoud

1 uur geleden

Doel windmolens en zonnepanelen in zicht, maar PBL ziet stagnatie

Vandaag, 10:54

Keunstwurk kondigt nieuwe editie Vredeman de Vriesprijs Architectuur aan

Vandaag, 09:11

BNO publiceert derde editie Dutch designers Yearbook

Gisteren, 10:30

Politiek: stikstofruimte niet naar wegen of luchtvaart

Gisteren, 10:04

Expositie over verleden en toekomst Zomerhofkwartier Rotterdam

Gisteren, 09:33
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan