Urban Activator - Atelier Kempe Thill
Parksite - Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten
Hiphouse - Atelier Kempe Thil
Merry-Go-Round - Ira Koers
Zevenster - ANA architecten
Copyright: Citizen M Amsterdam - Concrete Amsterdam (grafie Ewout Huibers)
Urban Activator - Atelier Kempe Thill
Parksite - Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten
Hiphouse - Atelier Kempe Thil
Merry-Go-Round - Ira Koers
Zevenster - ANA architecten
Copyright: Citizen M Amsterdam - Concrete Amsterdam (grafie Ewout Huibers)

Nominaties AM NAi Prijs 2010 bekend

6 oktober 2010, 9:45
De jury van de AM NAi Prijs 2010 heeft de genomineerde projecten van de vijfde editie van de prijs bekend gemaakt. Atelier Kempe Thill is met twee projecten genomineerd, andere genomineerden zijn Ira Koers, ANA architecten, Concrete en Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten.

De AM NAi prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste gerealiseerde project van een jonge architect (tot 40 jaar) in Nederland. De jury van de prijs heeft uit 49 inzendingen de volgende gebouwen genomineerd:

- Urban Activator in Rotterdam van Atelier Kempe Thill;

- Parksite – Woonhuis Laupman Rots in Rotterdam van Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten;

- Hiphouse in Zwolle van Atelier Kempe Thill;

- Merry - Go- Round, Bungalow Park Landa in Ruinen van Ira Koers;

- De Zevenster, Lootsbuurt in Amsterdam van ANA architecten;

- CitizenM Hotel Amsterdam city in Amsterdam van Concrete.

Eind dit jaar maakt de jury de winnaar bekend. Dit bureau wint een geldbedrag van 5.000 euro. Het tijdschrift Eigen Huis & Interieur publiceert alle genomineerde gebouwen in haar oktobernummer. Het publiek kan haar eigen favoriet kiezen op: www.nai.nl/amnai. De jury maakt de resultaten van de publieksstemming tijdens de prijsuitreiking bekend.

Jury
De jury van de AM NAi Prijs bestaat uit Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Ole Bouman (directeur NAi), Nanne de Ru (Powerhouse Company, winnaar AM NAi prijs 2008), Michelle Provoost (architectuurhistorica, medeoprichter Crimson Architectural Historians), Bjarne Mastenbroek (architect en medeoprichter SeARCH, voorzitter BNA), Christian Rapp (architect en oprichter Rapp+Rapp, hoogleraar Urban Cultures TU Eindhoven) en Nasrine Seraji (architect en oprichter van Atelier Seraji).

De jury beoordeelde de 49 inzendingen op vernieuwingskracht; vakmanschap; omgang met context; ruimtelijke kwaliteit van zowel het interieur als het exterieur; referentie en positionering in de tijd; sociaal- en cultureel bewustzijn; reflectie en durf. De jury bezocht een selectie van gebouwen en nomineerde er uiteindelijk zes.

Juryoordeel
Urban Activator, Atelier Kempe Thill: “Een on- Nederlandse therapie voor een Nederlands probleem’. ‘Dit strakke, simpele paviljoenachtige object maakt het plein tot een meer gedefinieerde ruimte. (...) Deze ingreep heeft de potentie deze lege ruimte te transformeren in een plein dat weer onderdeel uitmaakt van de stadsplattegrond.”

Parksite, Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten: “De toekomst van de architectuur is ook een op maat gesneden en creatieve omgang met de bestaande gebouwde omgeving. (…) Dit woonhuis ligt vrij onopvallend verscholen achter een straatgevel. Van binnen doet het denken aan een moderne stadsvilla. Vooral de geslaagde omkering van een utilitaire typologie, een voormalige ambulancegarage, naar een villa is verrassend.”

Merry- Go- Round, Ira Koers: “Dit is tegelijkertijd een vrolijk en een vernuftig project. Erg spannend en inspirerend, maar ook vernieuwend.’ ‘Architectuur maken betekent ook op het punt komen dat de bewoner de vraag stelt waarvan hij niet wist dat hij die had. Hier is echter geen specifieke bewoner; toch geeft het project antwoord op die vraag. Er is gezocht naar een andere typologie voor het tijdelijk verblijven.”

Hiphouse, Atelier Kempe Thill: “Het project combineert sociale woningbouw en studentenhuisvesting op ingenieuze wijze. Beide zijn geen gemakkelijke opgaven. Dit project laat zien dat met een minimum aan middelen maar een maximum aan vasthoudendheid en vakmanschap, ruimtelijke kwaliteit gecreëerd kan worden. In al zijn schijnbare simpliciteit een mooi voorbeeld van ‘nieuwe eenvoud’.”

De Zevenster, ANA Architecten: “Woningbouw in de binnenstad is een steeds meer voorkomende opgave, deze jonge architecten lijken beter in staat deze opgave te vervullen dan menig gearriveerd bureau. Dit is wat architectuur te allen tijde zou moeten nastreven, je vak simpelweg heel goed uitvoeren.”

CitizenM Hotel, Concrete: “CitizenM is een slimme vernieuwing van de hoteltypologie en hoewel tijdelijk van aard niet tijdelijk van sfeer. Het is duurzaam en efficiënt zonder muffig te worden.”

Minder en meer

De jury van de AM NAi Prijs constateert dat er dit jaar beduidend minder inzendingen zijn dan bij voorgaande edities. De crisis lijkt hier een rol te spelen. Dat maakt het debat over de kwaliteit en waarde van architectuur als vak, als ambacht en als mechanisme extra relevant, stelt de jury. Dit debat werd tijdens de jurering op het scherpst van de snede gevoerd.

Op zoek naar projecten die voldoen aan zoveel mogelijk van de gestelde criteria, maar vooral naar projecten die een mogelijk antwoord geven op de consequenties van de crisis op het vak. Uiteindelijk kwam de jury tot de conclusie om maar liefst zes projecten te nomineren, meer dan in voorgaande jaren. Alle genomineerde projecten hebben iets van het antwoord in zich, vind de jury.

De AM NAi prijs is bedoeld om de jonge architecten te ondersteunen, te profileren en ze een platform te bieden. Een nominatie betekent naast een geldbedrag ook opname in de collectie van het NAi.

Meer informatie over de AM NAi prijs is te vinden op: www.nai.nl/amnai

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

18 september, 1:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

18 september, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

17 september, 4:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

17 september, 1:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

18 september, 2:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

18 september, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

18 september, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan