bbn adviseurs meest gevraagd adviesbureau

16 december 2009, 10:27
Uit onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden, blijkt dat bbn adviseurs het meest gevraagde adviesbureau is bij aanbesteding van ontwikkelopdrachten.

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat bbn adviseurs voor alle architectuuropdrachten tot de top 3 adviesbureaus behoort. ‘Wij zijn erg blij met de objectieve waarnemingen uit dit onderzoek’, aldus Rinald van der Wal, directeur bbn adviseurs.

Rol van externe adviseurs bij de organisatie van aanbestedingen

Het onderzoek wijst uit dat bij ruim 55% van de procedures externe adviseurs ingeschakeld zijn. In totaal waren er meer dan honderd verschillende adviesbureaus betrokken. Bovendien neemt het aantal adviseurs toe. Relatief neemt het aantal aanbestedingen dat begeleid wordt door externe adviseurs af. Met name door de opkomst van (interne) inkoopdiensten bij de aanbestedende diensten.

‘Dat bbn adviseurs in een markt die onder druk staat tot de meest gevraagde adviesbureaus hoort, geeft blijk van de waardering voor onze benadering. Aanbesteden van ontwikkelopdrachten en architectendiensten is geen kunstje, maar een zorgvuldig proces waarin zowel het belang van de opdrachtgever als dat van de opdrachtnemer in balans moet zijn’, vertelt Rinald van der Wal.

Onafhankelijk onderzoek
Op 3 december jl. presenteerde het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden het rapport van haar onderzoek naar Nederlandse aanbestedingsprocedures van architectuuropdrachten. In dit onderzoek zijn alle nationale en Europese aanbestedingen van architectuuropdrachten meegenomen die tussen 16 juli 2005 (inwerkingtreding BAO) en 1 november 2009 die openbaar aangekondigd zijn.

Het rapport geeft inzicht in het aantal en soorten aanbestedingsprocedures, de aanbestedende diensten, het type bouwopgaven, het type opdrachten en de betrokkenheid van externe adviseurs. In het onderzoek worden onder architectuuropdrachten zowel architectendiensten als ontwikkelopdrachten met ontwerpcomponent verstaan. Het volledige rapport is op www.bbn.nl te downloaden.

Ontwikkeling aanbestedingen 2005 - 2009
In de onderzochte periode worden verhoudingsgewijs steeds meer opdrachten aanbesteed. Het aantal aanbestede architectuuropdrachten is sterk gegroeid. Er bestaat een sterke voorkeur voor de niet-openbare procedure. Bij de ontwikkelopdrachten is er na 2008 een afname in het aantal te zien. De meest aanbestede architectuuropdrachten zijn voor maatschappelijk vastgoed zoals scholen, multifunctionele accommodaties en sportgebouwen.

Bijna 90% van alle aanbestedingen had betrekking op architectendiensten D (design) en op DB (design & build). De overige opdrachten waren geïntegreerde opdrachten. 'De keuze voor een traditionele benadering of voor een ontwikkelopdracht wordt sterk bepaald door specifieke omstandigheden en voorkeuren van de opdrachtgever. Beide methodieken kunnen met een goede begeleiding leiden tot een uitstekend resultaat', aldus Rinald van der Wal.

Top 5 aanbestedende diensten
De decentrale overheid (hoofdzakelijk gemeenten) is in Nederland de voornaamste aanbestedende dienst.

Gemeenten 55%

Onderwijsinstellingen 15%

Rijksoverheid 6%

Woningcorporaties 4%

ProRail 3,5%

Geïntegreerde opdrachten werden voor 78% aanbesteed door gemeenten, voor 14% door het rijk en voor 8% door andere partijen.

Profiel bbn adviseurs
bbn adviseurs ondersteunt al meer dan 40 jaar alle partijen die betrokken zijn bij het ontwikkelen, realiseren en beheren van gebouwen en gebieden. De dienstverlening van bbn adviseurs onderscheidt zich door gedegen kennis, creativiteit en pragmatisme, gekoppeld aan de gedrevenheid om opdrachtgevers 100% van dienst te zijn. bbn adviseurs is een veelzijdig adviesbureau, actief op het gebied van huisvestingsadvies, gebiedsontwikkeling, bouwkostenmanagement, projectmanagement, directievoering & toezicht en vastgoedmanagement.

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

3 juli, 2:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

3 juli, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

3 juli, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan