Lichttoren Eindhoven schijnt weer volop

23 november 2009, 14:09
Hij is al even in gebruik, maar vandaag wordt de vernieuwde Lichttoren in Eindhoven officieel geopend. Dit industriële en architectonische monument is de afgelopen vijf jaar grondig onder handen genomen en uitgebreid. De voormalige productievestiging van Philips is verworden tot multifunctioneel gebouw met onder meer een duurzaamheidscentrum en loftwoningen.

Het tussen 1909 en 1921 gebouwde complex is met name bekend om zijn lichttorentje, waar de gloeilampen van Philips werden getest. De helverlichte toren gold als baken voor Eindhoven. Dit zogeheten deel ED is ontworpen door de architecten Dirk Roosenburg en L.S.P. Scheffer. Het andere, EC-deel, is een ontwerp van A.G. Beltman.

In bouwkundige zin was het gebouw met name interessant vanwege de betonconstructie volgens het Hennebique-syteem, een van de eerste toepassingen met gewapend beton. Bij dit systeem zijn weinig kolommen nodig, wat het gebouw flexibel indeelbaar maakt. Wel zijn de vloeren erg dun, wat de bouwers voor een van de vele bouwfysische uitdagingen stelde.

Het gebouw is gerenoveerd naar een ontwerp van Jan Verrelst (awg architecten). Het pand is gestript tot op het casco, wat een hele klus bleek gezien de vele verbouwingen die Philips door de jaren heen had uitgevoerd. Ook de fundering is in 2005 en ’06 hersteld, omdat de houten funderingspalen bleken aangetast door schimmels en bacteriën.

Aanvankelijk zou de Lichttoren een kantoorgebouw worden, maar wooncorporatie Trudo voorkwam dit door in 2003 het pand op te kopen. Nu zijn er verschillende functies in ondergebracht. Zo is de begane grond deels ingeruimd voor een restaurant en zit ‘duurzaamheidscentrum’ ICSE op de eerste verdieping.

De tweede tot en met de zesde etage zijn ingeruimd voor 177 loftwoningen in verschillende prijsklassen. Bijzonder is dat de woningen werden opgeleverd als casco en aangeboden als kavel. De bewoners hadden zo de nodige vrijheid om hun woning in te delen.

De woningen zijn deels gesitueerd in een ongeveer 15.000 vierkante meter omvattende nieuwbouw. Deze bevat zeven bouwlagen en is opgebouwd uit met de Lichttoren contrasterende donkere baksteen.

De eveneens in donkere baksteen uitgevoerde uitbreiding aan de achterkant van het bestaande gebouw telt tien bouwlagen. In dit gedeelte is een hotel gevestigd.

Aan de zijde van de Mathildelaan is een tweelaagse ondergrondse parkeerkelder gerealiseerd. Deze 8.000 m2 grote kelder telt in totaal 260 parkeerplaatsen voor bewoners en gebruikers van De Lichttoren. Hij is laag voor laag uitgegraven en onderzocht op de aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Het terrein boven de parkeerkelder is ingericht als stadspark, bestemd voor bewoners en gebruikers van De Lichttoren. Een deel ervan is ingericht als terras. Het parkplein is omsloten door een hekwerk met pergolaconstructie met diverse openingen naar het plein en heeft een opvallende verlichting.

Tenslotte het torentje. Dat wordt weer verlicht, ditmaal met LED-verlichting. Het gehele monumentale gebouw wordt overigens via LED-spots verlicht. Het ontwerp voor de verlichting is gemaakt door een architect van Philips.

Andere nieuwsberichten

WeWantMore geeft modeboetiek ingetogen elegantie

Gisteren, 14:42

Ontwerpvisies voor renovatie en nieuwbouw Stadstheater Arnhem gepresenteerd

Gisteren, 13:42

Office Winhov herstelt verzekeringsbank Arthur Staal in oude luister

Gisteren, 11:37

Natuurinclusief distributiecentrum in Aalsmeer naar ontwerp van Heembouw Architecten

Gisteren, 09:47

Nieuw stadion Feyenoord City definitief van de baan

Gisteren, 15:59

Urgenda wil ‘mythes ontkrachten’ over wonen zonder aardgas

Gisteren, 11:02

Woonbond: verhuurders moeten van thermostaat afblijven

Gisteren, 09:27

Boek met 95 portretten van jonge Europese architectuurstudio's

6 december, 5:14

Tjeerd Beemsterboer benoemd tot partner bij Arons en Gelauff

6 december, 2:45

ING: lichte krimp bouwsector in 2023 door hogere kosten

6 december, 10:54
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan