Lichttoren Eindhoven schijnt weer volop

23 november 2009, 14:09
Hij is al even in gebruik, maar vandaag wordt de vernieuwde Lichttoren in Eindhoven officieel geopend. Dit industriële en architectonische monument is de afgelopen vijf jaar grondig onder handen genomen en uitgebreid. De voormalige productievestiging van Philips is verworden tot multifunctioneel gebouw met onder meer een duurzaamheidscentrum en loftwoningen.

Het tussen 1909 en 1921 gebouwde complex is met name bekend om zijn lichttorentje, waar de gloeilampen van Philips werden getest. De helverlichte toren gold als baken voor Eindhoven. Dit zogeheten deel ED is ontworpen door de architecten Dirk Roosenburg en L.S.P. Scheffer. Het andere, EC-deel, is een ontwerp van A.G. Beltman.

In bouwkundige zin was het gebouw met name interessant vanwege de betonconstructie volgens het Hennebique-syteem, een van de eerste toepassingen met gewapend beton. Bij dit systeem zijn weinig kolommen nodig, wat het gebouw flexibel indeelbaar maakt. Wel zijn de vloeren erg dun, wat de bouwers voor een van de vele bouwfysische uitdagingen stelde.

Het gebouw is gerenoveerd naar een ontwerp van Jan Verrelst (awg architecten). Het pand is gestript tot op het casco, wat een hele klus bleek gezien de vele verbouwingen die Philips door de jaren heen had uitgevoerd. Ook de fundering is in 2005 en ’06 hersteld, omdat de houten funderingspalen bleken aangetast door schimmels en bacteriën.

Aanvankelijk zou de Lichttoren een kantoorgebouw worden, maar wooncorporatie Trudo voorkwam dit door in 2003 het pand op te kopen. Nu zijn er verschillende functies in ondergebracht. Zo is de begane grond deels ingeruimd voor een restaurant en zit ‘duurzaamheidscentrum’ ICSE op de eerste verdieping.

De tweede tot en met de zesde etage zijn ingeruimd voor 177 loftwoningen in verschillende prijsklassen. Bijzonder is dat de woningen werden opgeleverd als casco en aangeboden als kavel. De bewoners hadden zo de nodige vrijheid om hun woning in te delen.

De woningen zijn deels gesitueerd in een ongeveer 15.000 vierkante meter omvattende nieuwbouw. Deze bevat zeven bouwlagen en is opgebouwd uit met de Lichttoren contrasterende donkere baksteen.

De eveneens in donkere baksteen uitgevoerde uitbreiding aan de achterkant van het bestaande gebouw telt tien bouwlagen. In dit gedeelte is een hotel gevestigd.

Aan de zijde van de Mathildelaan is een tweelaagse ondergrondse parkeerkelder gerealiseerd. Deze 8.000 m2 grote kelder telt in totaal 260 parkeerplaatsen voor bewoners en gebruikers van De Lichttoren. Hij is laag voor laag uitgegraven en onderzocht op de aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Het terrein boven de parkeerkelder is ingericht als stadspark, bestemd voor bewoners en gebruikers van De Lichttoren. Een deel ervan is ingericht als terras. Het parkplein is omsloten door een hekwerk met pergolaconstructie met diverse openingen naar het plein en heeft een opvallende verlichting.

Tenslotte het torentje. Dat wordt weer verlicht, ditmaal met LED-verlichting. Het gehele monumentale gebouw wordt overigens via LED-spots verlicht. Het ontwerp voor de verlichting is gemaakt door een architect van Philips.

Andere nieuwsberichten

Woningbouw op voormalige FNV-locatie in Woerden

3 uur geleden

Ingetogen en krachtig functioneel gebouw door Space Encounters

Vandaag, 14:23

Groen licht voor definitief ontwerp Theater aan de Parade

Vandaag, 14:15

Christo wilde omhullen om te laten zien

Vandaag, 11:32

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

Vandaag, 12:27

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25

Kamer wil crisisaanpak voor afhandeling bevingsschade

28 mei, 9:05

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

27 mei, 4:54
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan