Almere presenteert plannen Olympiakwartier

2 september 2008, 11:27
Maandag zijn de plannen gepresenteerd voor de nieuwe woonwerkwijk Olympiakwartier in Almere Poort. De wijk ‘met Amsterdamse allure’ speelt een belangrijke rol in de ambitie van Almere om de vijfde stad van Nederland te worden. Verschillende vooraanstaande architectenbureaus werkten mee aan de plannen.

De ontwikkeling van het Olympiakwartier en Olympia Office Park - het hart van het stadsdeel Almere Poort - is een belangrijke troef bij de ambitie om in 2030 100.000 arbeidsplaatsen in Almere te hebben gerealiseerd. In Almere Poort zijn 30.000 arbeidsplaatsen voorzien, waarvan er 13.000 in het Olympiakwartier en het Olympia Office Park.

Het te ontwikkelen gebied is 60 hectare groot en wordt gekenmerkt door moderne stedelijke architectuur met een hoge bebouwingsdichtheid. Daarmee onderscheidt het gebied zich nadrukkelijk van de rest van de stad. De meeste woon-, werk- en winkelcomplexen bestaan uit vijf á zes bouwlagen en er komen torens oplopend tot 90 meter.

De stedelijke bebouwing wordt afgewisseld met een klassieke inrichting van de ruimte, met stedelijke pleinen en parken met gesloten bouwblokken. Verder wordt voorzien in een gevarieerd winkelaanbod en horecavoorzieningen. Het ontwikkelingsplan is opgesteld in nauwe samenwerking met Mecanoo architecten. Andere vooraanstaande architecten zijn MVRDV en hvdn architecten.

Het Olympiakwartier wordt de eerste wijk in Almere waar meer mensen werken dan wonen. Daarmee ontwikkelt de stad een belangrijke kantorenlocatie in de Noordvleugel van de Randstad. Bedrijven kunnen gebruik maken van dit aantrekkelijke vestigingsgebied, met een goede bereikbaarheid door de ligging bij snelwegen, ruime parkeergelegenheid, een eigen NS Station en vrije busbaan en een goed arbeidspotentieel in de directe omgeving.

Ook voor startende ondernemers is veel aandacht. Zo worden veel woningen gebouwd met mogelijkheden voor thuiswerken en wordt het bestemmingsplan zo ingericht dat gemakkelijk vanuit huis een bedrijf kan worden gestart. Met de nieuwe ontwikkeling biedt Almere een plek aan bedrijven die elders in de Randstad uit hun jasje groeien.

Het Olympiakwartier krijgt belangrijke centrumvoorzieningen zoals een bibliotheek, een cultureel centrum, een zwembad en onderwijsvoorzieningen. Verbindend thema is ‘sport en ontspanning’. Hierdoor ontstaat een zeer samenhangend gebied, waar verschillende functies op een logische en kwalitatief hoogstaande manier worden geïntegreerd.

Stadgenoot is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 1000 gestapelde woningen, inclusief woon/werkeenheden, 60.000 m2 kantoorruimte, onderwijsvoorzieningen en 2000 m2 commerciële ruimte.

De Key realiseert 400 gestapelde woningen, inclusief woonwerkeenheden, 29.000 m2 kantoorruimte en 5000 m2 commerciële ruimte. Van de woningen bestaat 36 procent uit sociale woningen. TCN ontwikkelt een retailpark met 30.000 m2 grootschalige detailhandel en 5.000 m2 horeca en leisure in een parkachtige omgeving.

De afspraken betekenen bovendien een belangrijke bijdrage aan de woningbouwproductie. Er zijn bindende afspraken gemaakt over de bouw van 1400 woningen en het tijdsbestek waarin de plannen tot uitvoering moeten komen.

Bron: gemeente Almere / Beeld: TCN

Andere nieuwsberichten

Politiebureau als 'uitkijkpost' naast een park

20 september, 2:47

Waterlooplein krijgt multifunctionele marktboxen

20 september, 12:25

Definitief ontwerp stadion Feyenoord gepresenteerd

20 september, 10:46

Tentoonstelling bij BOZAR rond architectenbureau Baukunst

20 september, 9:07

Amsterdam wil fors meer wooncoöperaties

18 minuten geleden

'Utrecht meest lawaaiige gemeente van Nederland'

38 minuten geleden

Grafisch ontwerper Wim Crouwel (90) overleden

20 september, 3:12

Nederlanders minder tevreden over hun woning

20 september, 9:44

110 miljoen dollar voor renovatie Central Park

19 september, 9:48

'Steden en ov-sector komen met deltaplan spoor'

19 september, 9:31
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan