Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: RO&AD Architecten
Copyright: RO&AD Architecten
Copyright: RO&AD Architecten

Houten gebouw met kasgevel voor energiecoöperatie Deltawind

6 september 2024, 11:29
In het Zuid-Hollandse Oude-Tonge is een gebouw voor energiecoöperatie Deltawind in gebruik genomen. Het houten gebouw, naar een ontwerp van RO&AD Architecten, staat op poten om eronder en rondom zoveel mogelijk groen te kunnen realiseren. In de zuidgevel bevindt zich een kas, die fungeert als klimaatgevel.

De in 1989 opgericht Coöperatie Deltawind telt 2.500 leden en een aantal windparken, die allemaal zijn gelegen op Goeree-Overflakkee. Omdat de energiecoöperatie zich de laatste jaren steeds meer heeft ontwikkeld als een maatschappelijke organisatie, was er behoefte aan een kantoor. Daarnaast moest het pand gaan fungeren als ‘clubhuis’ voor medewerkers, leden en organisaties.

De plek aan de rand van een bedrijventerrein was volgens RO&AD ruimer dan strikt noodzakelijk voor het bouwvolume, maar ook armoedig wat betreft waterhoeveelheid, waterkwaliteit en biodiversiteit. Het eerste idee was om het ecosysteem op de plek te verrijken; de architecten wilden zoveel mogelijk biodiversiteit mogelijk maken en de hoeveelheid en kwaliteit van water op de locatie te verbeteren.

Natuurvriendelijke oevers
Door het gebouw op te tillen kan het landschap er onderdoor lopen en ontstaan overal niches voor planten en dieren. Daarnaast zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd langs de aanwezige sloten en enkele waterbekkens gegraven. De grond die daarbij vrijkomt wordt in bulten onder en om het gebouw gelegd, om ook daar zo veel mogelijk ecosystemen en microklimaten te realiseren.

Het op poten staand gebouw als een lange smalle hoge balk langs de rand van het bedrijventerrein geplaatst, waarmee het meteen een visuele barrière vormt voor het terrein vormt. Binnen de ‘balk’ is naar een interne maat gezocht, zodat er een lange werktafel geplaatst kan worden waaraan de gebruikers aan beide zijden kunnen werken en erachter langs kunnen lopen. Een diepte van vier meter bleek goed te werken, meldt RO&AD. De open werkruimte ligt in het midden van het pand.

Alle andere functies, zoals toiletten, bergruimte, trappenhuis en de stiltewerkplekken zijn als losse ruimtes aan de straatkant aan de grote ruimte gehangen. Hierdoor is een verspringende noordgevel ontstaan. Aan de zuidgevel is over de gehele lengte en hoogte een kas geplaatst van 1,5 meter diep. De met planten ingerichte kas fungeert als de klimaatgevel van het gebouw.

In de herfst, winter en het voorjaar wordt zonnewarmte uit de kas gebruikt voor het opwarmen van het gebouw. Ook het ventilatiesysteem gebruikt de lucht uit de kas, terwijl de planten fijnstof uit de lucht filteren en de bloemen soms voor een aangename geur in het gebouw zorgen.

Minder verwarmingscapaciteit nodig
Dankzij de kas is er minder verwarmingscapaciteit nodig en kan er volstaan worden met een relatief kleine klimaatinstallatie in de vorm van een lucht-water-warmtepomp. Het Deltawind-gebouw is energiepositief, omdat de gehele zuidkant van het dak is voorzien van 72 PV-panelen.

Als er energie over is, kan dat opgeslagen worden in de accu in een van de kelders, of in een van de elektrische auto’s die door middel van een smart grid met terugleverende laadpalen beschikbaar zijn. Binnen loopt een lichtstraat over de gehele lengte van het gebouw die door de vides het licht tot aan beneden brengt.

Op de begane grond staat een lange tafel die gebruikt kan worden om aan te werken. Daarnaast zijn er stiltewerkplekken, treinzitjes en vergaderzalen. Op de kop van het gebouw zitten de keuken en kantine. De daar aanwezige trap kan uitgeschoven worden, zodat er een klein auditorium voor veertig mensen ontstaat.

Veel soorten hout
Er zijn veel soorten hout gebruikt, waarbij telkens is gekeken waar welke houtsoort functioneel ingezet wordt. De kolommen van de onderbouw zijn van azobé omdat dat sterk is en een hoge duurzaamheidsklasse heeft. De hoofddraagconstructie bestaat uit gelamineerd vuren. De vloeren en het entreegebied, die stabiliteit moeten bieden, zijn vervaardigd van CLT. De houtskeletbouwgevels zijn voorzien van een binnenplaat van Multiplan. De buitengevels zijn betimmerd met de buitenschillen van voormalige azobé-meerpalen.

De gevel in de kas is betimmerd met lariks uit bossen van Staatsbosbeheer en om ervoor te zorgen dat ze niet geschilderd hoeven te worden, zijn de kozijnen van thermisch verduurzaamd fraké. Binnen zijn alle houten elementen van vurenhout, behalve onderdelen die harder moeten zijn, zoals balustrades, trapneuzen en leuningen; die zijn gemaakt van beuken.

In en op de gevel zijn rondom voorzieningen opgenomen voor vogels en vleermuizen. Zo zit er een uilenkast in de topgevel, die al voor de oplevering bewoond was. Verder zijn mussen -en mezenkasten, en vleermuiskoloniekasten in de gevels geïntegreerd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december 2024, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december 2024, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december 2024, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december 2024, 12:29

Fijne feestdagen, en een mooi, gelukkig en succesvol 2025!

23 december 2024, 9:00

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december 2024, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december 2024, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december 2024, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december 2024, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december 2024, 1:35
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan