Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Plattegronden
Copyright: architecten|en|en

Onalledaagse school is gericht op het verkennen van buiten

23 augustus 2024, 11:35
In het Brabantse Breugel is dit jaar basisschool Buitenstebinnen opgeleverd. De door architecten|en|en ontworpen school, waarin twee basisscholen zijn opgegaan, is gerealiseerd op een plek die is omringd door groen, water en een kinderboerderij. Om die reden is de school gericht op het verkennen van de buitenwereld.

De school Buitenstebinnen is ontstaan uit een fusie van twee scholen in het dorp Breugel, dat deel uitmaakt van de gemeente Son en Breugel. In plaats van op de plek van een van de bestaande scholen te bouwen, hebben opdrachtgever PlatOO en het personeel van de scholen de voorkeur uitgesproken voor een andere locatie aan het Dommeldal.

De keuze voor deze plek aan de rand van het dorp, verbonden met het groene Dommeldal, was het uitgangspunt voor het ontwerp van de school waar onderwijs wordt gegeven volgens Jenaplan. Het ontwerp is verder geïnspireerd door de traditionele architectuur van Breugel, met karakteristieke kappen. De uitstraling en materialisatie zijn afgestemd op het natuurlijke karakter van de plek, waardoor het schoolgebouw toch afwijkt van de andere gebouwen in het dorp.

Twee gezichten
De school kent twee gezichten. Aan de dorpskant van de school komen de kinderen aan op het plein. Hier stallen ze hun fietsen en is ruimte om te spelen, ook wanneer de school dicht is. De gevel aan de dorpskant sluit op eigen wijze aan op het karakter van de straat, met een steile kap en een vrij gesloten gevelbeeld. In combinatie met het groen ontworpen buitenterrein is aan de dorpskant van het gebouw al te zien dat het geen alledaagse school betreft.

Aan de Dommelkant ‘waaiert’ de school uit naar buiten, waardoor de gebruikers een panoramisch uitzicht genieten op de Dommelzone. De gevel aan de Dommelkant heeft een compleet ander beeld dan die aan de andere zijde. Een opvallend houten vakwerk draagt de grote houten balkons boven veranda’s. De aula, in het hart van het gebouw, opent zich naar de tuin en het speelplein, die in verbinding staan met de Dommelzone.

De kinderen gaan niet door de voordeur de school in, maar zoals gebruikelijk in Brabant komen ze ‘achterum’ binnen. In plaats van een hal of gang lopen ze direct via de veranda’s en de balkons de klas in. De jassen worden opgehangen in jassenkasten op de veranda’s en de balkons, die extra breed zijn uitgevoerd zodat ze ook kunnen worden gebruikt om buiten les te geven

De balkons en veranda’s voegen ook op een andere wijze iets toe aan de school. Ze bieden schaduw op de zuidgevel van het gebouw, waardoor er in de hele school geen zonwering hoefde worden toegepast. Doordat de garderobe buiten is en de kinderen via de balkons binnen komen ontstaat er in het gebouw meer lucht en dus meer effectieve ruimte voor onderwijs, aldus de architecten.

Twee vleugels
Het gebouw bestaat uit twee vleugels, met elk met een aantal leslokalen en een verbindend leerplein. Door de routing via buiten kunnen de leerpleinen volgens architecten|en|en optimaal ingedeeld worden, zonder hier rekening te houden met brede looproutes en garderobes.

De vleugels komen samen in de aula, die het hart van de school vormt. Door de geknikte vorm van het gebouw opent de aula zich richting de tuin. De personeelsruimte en het kantoor van de directeur liggen direct aan de aula, passend bij het laagdrempelige en kleinschalige karakter van de school.

Uit de afweging tussen duurzaam materiaalgebruik enerzijds en technische eisen aan de andere kant is een hybride gebouwconstructie ontstaan. De begane grond is uitgevoerd in zichtwerk betonsteen, om een stevige en draagkrachtige basis te creëren. De verdieping is uitgevoegd in houtskeletbouw met expressieve houten spanten en OSB-binnenwanden. In de aula zijn beide typen materialen en constructies terug te zien.

Bij de hoofdentree is ruimte gecreëerd voor een speelplein, waar kinderen ook buiten schooltijden kunnen spelen. Het gebied rondom de school is autovrij gemaakt, om duurzame en actieve vormen van mobiliteit te bevorderen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december 2024, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december 2024, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december 2024, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december 2024, 12:29

Fijne feestdagen, en een mooi, gelukkig en succesvol 2025!

23 december 2024, 9:00

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december 2024, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december 2024, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december 2024, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december 2024, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december 2024, 1:35
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan