Buurtschap Waldschap
Copyright: gemeente Eindhoven
Zuiver
Copyright: gemeente Eindhoven
Outside In
Copyright: gemeente Eindhoven
Buurtschap Waldschap
Copyright: gemeente Eindhoven
Zuiver
Copyright: gemeente Eindhoven
Outside In
Copyright: gemeente Eindhoven

Winnende plannen ontwikkelwedstrijd Bosrijk bekend

14 september 2018, 14:23
Drie partijen mogen een perceel ontwikkelen in de wijk Bosrijk in Eindhoven. Hun plannen vielen niet alleen in de smaak bij de jury, maar ook bij veel bewoners die advies mochten uitbrengen, laat de gemeente Eindhoven weten. Naar verwachting wordt volgend jaar gestart met de bouw van de drie projecten.

In Bosrijk, dat gelegen is in stadsdeel Meerhoven, worden nieuwe woonlocaties ontwikkeld. Hierbij spelen duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en spraakmakende architectuur een belangrijke rol. Het bestaande landschap is uitgangspunt voor de bouwontwikkeling. Het wonen in dit landschap wordt vormgegeven als 'beelden in een beeldentuin'. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk, meldt de gemeente Eindhoven.

Voor drie clusters was een ontwikkelwedstrijd uitgeschreven. LMP Development won samen met LANDLAB, MIX architectuur en Merosch, met het plan Buurtschap Waldschap. Een omvangrijk team onder leiding van BPD Ontwikkeling en Sprangers Vastgoed Ontwikkeling (Marc Koehler Architects, Boom Landscape, Tom van Tuijn Stedenbouw, Superuse Studios, Peter Mensinga (Arup), YuconVR en Robbert Snep - Universiteit van Wageningen) diende het winnende plan Zuiver in. Het derde plan, getiteld Outside In, is ingediend door Hethuis en FAAM Architects.

Hieronder een omschrijving van de verschillende plannen door de gemeente Eindhoven:

Buurtschap Waldschap
Buurtschap Waldschap bevat in totaal 48 woningen met het landschap als uitgangspunt. Landschap en wonen vloeien naadloos in elkaar over. Het plan bestaat uit vier clusters van woningen met doorzichten en toegangen naar het landschap, dat een openbaar karakter heeft.

Parkeren wordt uit het zicht - half verdiept tussen de woningen - aangelegd waardoor een hoogteverschil ontstaat tussen het dek en het landschap. Van dit hoogteverschil wordt gebruik gemaakt in de woningen, die daardoor extra hoge woonruimtes krijgen. Er worden alleen circulaire bouwmaterialen gebruikt en de huizen zijn volledig zelfvoorzienend. De houten woningen hebben geïntegreerde zonwering. Afhankelijk van de ligging zijn de daken voorzien van zonnepanelen of sedum.

De jury was vooral te spreken over de sterke integratie tussen landschap, stedenbouw en architectuur. Daarnaast is het een bijzonder duurzaam plan. "Het plan overtuigt op alle aspecten en heeft een unieke uitstraling", aldus de jury.

Zuiver
Het uitgangspunt van Zuiver, met 33 woningen, is om het landschap zo open en groot mogelijk te houden door de woningen in drie volumes te verdelen en zoveel mogelijk naar de rand van het gebied te plaatsen. De verspringende gevels en de trapsgewijze opbouw van de volumes zorgen voor mooie overgangen tussen het landschap en de woningen. De woningen hebben diverse buitenruimtes op maaiveld en op platte daken. Centraal in het gebied is een grote open ruimte met plaats voor water en speelvoorzieningen. De compacte ensembles vergroten de ruimtelijke ervaring. Het plan laat een duidelijke visie zien op het landschap.

Duurzaam is het plan ook. Zuiver hanteert de beginselen van het ‘open bouwen’, waarbij een scheiding is tussen casco en inbouw. De verschillende bouwsystemen van de woningen kunnen los van elkaar vervangen en gerecycled worden. Het oordeel van de jury is dan ook zeer positief: "Het plan laat het landschap nagenoeg intact. Uniek voor Bosrijk is de variatie in typologie van de drie bouwvolumes, die door materiaal en vorm duidelijk familie van elkaar zijn, maar elk specifiek reageren op het landschap."

Outside In
Outside In bestaat uit een volume met twee geschakelde woningen. Het uitgangspunt van dit plan is een helder volume, doorsneden door twee strategische zichtlijnen naar het landschap. Opvallend is de weerspiegelende gevel, waardoor het volume opgaat in het boslandschap. De zichtlijnen koppelen het gebouw aan het landschap en omvatten op maaiveld het overdekt parkeren en een tuin, en op de verdieping een daktuin. Op het snijvlak van de twee zichtlijnen is een vide.

Overdag bieden de spiegelende gevels privacy voor de bewoners en vanuit de omgeving gaan de woningen op in het landschap. In de avonduren verdwijnt de abstractie en geeft het interieur zich prijs. Wonen vindt plaats op de eerste verdieping. Er is sprake van een privé ommuurd terras en een meer publiek terras in de daktuin in de zichtlijn.

De geschakelde woningen zijn ‘all electric’. Alles is duurzaam aan deze woningen. Een bijzonder innovatief systeem is de warmtepomp die aan een app van Buienradar is gekoppeld. De apparaten gaan niet direct werken als ze weten dat de zon binnen afzienbare tijd, en voor een piekmoment, gaat schijnen en ze dus direct van zonne-energie gebruik kunnen maken. Bezonning en energiegebruik worden zo op elkaar afgestemd.

"Het plan is gelijktijdig eenvoudig, vernuftig en verrassend. Een intelligent meesterwerk", aldus de jury over Outside In.

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Vandaag, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Vandaag, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Vandaag, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Vandaag, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Vandaag, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Vandaag, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Vandaag, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

Gisteren, 17:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Gisteren, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Gisteren, 09:31
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan