Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: OMA

'Mooi dat Feyenoord een stuk stad durft te bouwen'

1 december 2016, 15:59
Een nieuw stadion voor Feyenoord aan de Maas, herontwikkeling van De Kuip, omvangrijke stedelijke vernieuwing en een sociaal-economisch programma dat bewoners van omliggende wijken tot sporten moet aanzetten. De plannen voor Feyenoord City liegen er kortom niet om. Architectenweb was bij de officiële presentatie woensdag en sprak met architect en OMA-partner David Gianotten. “Ik ben blij dat Feyenoord het aandurft om een nieuw stuk stad te maken.”

Tekst Ronnie Weessies

Dat er wat gebeuren moet aan het onderkomen van Feyenoord, is al jaren duidelijk. De voetbalclub kan vooral in commercieel opzicht geen kant meer op in het geliefde, maar verouderde stadion De Kuip. Na eerdere gesneuvelde plannen voor nieuwbouw en renovatie van het bestaande stadion koos de club in maart van dit jaar toch voor een nieuwe voetbaltempel, direct aan de Maas.

De stuurgroep die met de haalbaarheidsstudie aan het werk is gezet, heeft woensdag een ontwerp voor een stadion met 63.000 plaatsen gepresenteerd. Het bouwwerk wordt via een ‘strip’ verbonden met De Kuip, die een nieuw leven krijgt als woon-, sport- en recreatiecomplex. Rond de stadions zijn onder meer woningen, hotels, sportfaciliteiten en nieuwe infrastructuur voorzien.

Het nieuwe stadion fungeert als boegbeeld voor Feyenoord City, geaccentueerd door een plateau dat is aangebracht tussen de eerste en tweede tribunering. Dit ‘urban platform’ is publiek toegankelijk en laat de bezoekers diep het stadion binnendringen, ook buiten wedstrijden om. Het stadion krijgt een opener karakter dan De Kuip, vooral richting de Maas.

Kenmerken
Hoewel Gianotten het stadion geen ‘nieuwe Kuip’ wil noemen, worden verschillende kenmerken van het bestaande onderkomen overgenomen in het nieuwe gebouw. Zo hangen de tribunes als ononderbroken ringen rond het veld en wordt het stadion volgens dezelfde constructieve principes gebouwd, in staal en beton. Ook de ondergrondse spelerstunnel met het befaamde luik komt terug.

De Kuip wordt teruggebracht naar diens oorspronkelijke, uit 1937 stammende structuur en voorzien van nieuwe functies. Aan de Olympiazijde wordt een fanzone gerealiseerd, inclusief een Feyenoordmuseum en een ‘sport experience’ waar bezoekers met behulp van virtual reality kunnen hardlopen tegen Usain Bolt of een strafschop nemen in het stadion van FC Barcelona.

In de bovenste ring zijn woningen bedacht, waarbij de oude toegangsopeningen van de tribunes dienen als buitenruimtes. Verder komen er faciliteiten voor indoorsporten en wordt rond het huidige veld een atletiekbaan aangelegd. Dit gedeelte van het stadion wordt openbaar toegankelijk, zodat de supporters ‘hun’ Kuip kunnen blijven bezoeken in de toekomst.

De ‘strip’
De stadions worden met elkaar verbonden via een 800 meter lange boulevard, de ‘strip’. Hier bevinden zich de parkeerplaatsen voor de bezoekers van voetbalwedstrijden en andere evenementen, winkels en horeca plus een bioscoop. Verder zijn er verschillende plekken ingeruimd voor sport, zoals plaatsen waar ‘urban sports’ als skaten en bootcamp beoefend kunnen worden.

De strip vervult nog een cruciale stedenbouwkundige functie, vertelt Gianotten, ‘partner in charge’ voor het project namens OMA. “Voor ons is het belangrijk om de stukken stad die nu vrij geïsoleerd zijn, zoals de Veranda en het Sportdorp, te hechten aan de Laan op Zuid en de wijk Feijenoord. De strip loopt langs het spoor, overbrugt dit en legt zo een fysieke connectie.”

Het plan voorziet in 180.000 m2 aan woningen, 64.000 m2 commerciële ruimte en 83.000 m2 aan publiek programma. Voor de realisatie denkt de stuurgroep aan een periode die vergelijkbaar is met die voor de herontwikkeling van de Kop van Zuid, vijftien tot twintig jaar. De eerste wedstrijd in het nieuwe stadion moet worden gespeeld in het seizoen 2022-2023.

Bewoners
Niet alleen de voetbalclub en de directe omgeving van de stadions profiteren van Feyenoord City, als het aan de plannenmakers ligt. De vele sportvoorzieningen in het plan moeten ook ten goede komen van de bewoners van de omliggende wijken. Het aantal mensen op Zuid dat sport ligt meer dan vijftien procent lager dan het landelijk gemiddelde; verontrustende cijfers volgens de stuurgroep.

Om hier verandering in te brengen, heeft het samenwerkingsverband onder het sociale programma van het plan een fundament van vijf bouwstenen gelegd. Zo wordt Feyenoord naar succesvol voorbeeld van een club als Benfica omgevormd tot ‘multisportvereniging’ en komt er een broedplaats naar het model van de RDM Campus, maar dan gericht op sport en beweging.

De bewoners in de omgeving zullen worden betrokken bij de realisatie van Feyenoord City, beloofde Edu Jansing van het bureau Johan Wakkie Advies. Op die manier ontstaat er meer werkgelegenheid en zal de sympathie en toewijding van de bevolking voor het project worden vergroot, denkt de stuurgroep.

Instemming
De studie kan volgens de projectgroep rekenen op de instemming van het Rotterdamse stadsbestuur, zo meldt het ANP. Wethouder Adriaan Visser vindt het een ambitieus plan. “Dit komt niet in één keer tot stand, daar hebben we tien of vijftien jaar voor nodig. Het plan is voor de gemeente Rotterdam heel erg aantrekkelijk, want we hebben een oplossing voor een nieuw stadion, voor het oude stadion en dat deel van Zuid dat ontzettend belangrijk is voor Rotterdam krijgt ook sociaal-economisch een enorme impuls." De gemeenteraad moet nog over het plan beslissen.

In de plannen staat dat de gemeente is gevraagd om een bedrag van 135 miljoen bij te dragen. Dat bestaat uit 35 miljoen euro voor infrastructuur, 60 miljoen euro voor de aankoop van de grond en 40 miljoen euro voor het stadion. De gemeente benadrukt dat de 40 miljoen voor het stadion en de 60 miljoen voor de grond een investering zijn, omdat dat bedrag in de loop van de jaren ook weer wordt terugverdiend. Die bedragen drukken daarom niet op de Rotterdamse begroting.

Enthousiast
De uitwerking van de plannen en het voorlopig ontwerp worden in het derde kwartaal van volgend jaar gepresenteerd, laat Gianotten weten aan Architectenweb. Over de woensdag gepresenteerde ambities is hij – uiteraard –- zeer enthousiast.

“Ik ben blij dat Feyenoord ervoor durft te kiezen om een stuk stad te maken en niet alleen een object in de vorm van een stadion. Dat is een enorme winst en daarom heb ik er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december, 12:29

Fijne feestdagen, en een mooi, gelukkig en succesvol 2025!

23 december, 9:00

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december, 1:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan