Forse kritiek oud-winnaars op Prix de Rome

30 januari 2014, 16:50
Een groep voormalige winnaars van de Prix de Rome voor architectuur heeft forse kritiek op de selectiemethode voor de editie van dit jaar. De architecten vinden dat het nieuwe systeem met ‘scouts’ ten koste gaat van het open karakter dat de prijs tot nu toe had.

Negen oud-winnaars van de Prix de Rome architectuur hebben het fonds in december 2013 een brief gestuurd waarin ze hun ongenoegen uitten over de gewijzigde procedure. Voorheen konden jonge architecten de eindronde van de prestigieuze prijs halen op basis van een anonieme voorcompetitie.

Sinds deze editie dragen 35 professionele scouts op basis van een portfolio ieder maximaal twee kandidaten voor, gevolg van een procedurele wijziging uit 2012. Dit is volgens het Mondriaan Fonds gedaan ‘vanuit de gedachte dat een prijs als de Prix de Rome iets is waar je niet jezelf voor opgeeft, maar waarvoor anderen je voordragen op basis van je talent’. Vorig jaar heeft het fonds de organisatie van de prijs overgenomen van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten.

“Met de nieuwe procedure hopen we juist meer talentvolle architecten te scouten die voor de prijs in aanmerking komen. De lijst scouts is breed samengesteld, uit verschillende disciplines, regio’s en leeftijden”, laat het Mondriaan Fonds aan Architectenweb weten. “Uit de ervaringen met de Prix de Rome voor beeldende kunsten bleek dat een aantal genomineerden blij was met de voordrachten, ze zouden nooit zichzelf hebben aangemeld.”

Verrassende winnaar
Volgens Gianni Cito (Moke Architecten), die de Prix de Rome architectuur in 2001 won en de brief ondertekende, is de nieuwe opzet niet voordelig voor architecten. “In het oude systeem maakte het niet uit of je uit Oost-Groningen of Amsterdam kwam, pas afgestudeerd of ervaren was, maar telde alleen het werk”, zegt hij.

“Op die manier kwam er ook wel eens een verrassende winnaar naar boven, soms zelfs tot diens eigen verbazing. Nu is er sprake van een selectie met scouts, waardoor het systeem niet meer gelijkwaardig is. Het gaat er nu veel meer om wie er in je netwerk zit, of je de scout kent en hoe je portfolio eruit ziet”, aldus Cito.

De vergelijking met beeldend kunstenaars snijdt volgens hem geen hout. “Een beeldend kunstenaar is veel minder afhankelijk van een opdrachtgever. Die staat ’s ochtends op en werkt gewoon aan zijn kunst, of er nu een opdrachtgever is of niet. Een architect heeft die opdrachtgever wel nodig voor zijn werk. Ik snap niet dat ze bij het Mondriaan Fonds dit verschil niet zien.”

Steun Rijksbouwmeester
Tot de andere ondertekenaars van de brief behoren oud-winnaars Olv Klijn (2010), Ronald Rietveld (2006) en Bert Dirrix (1990). Ook Jan Willem Schrofer, oud-directeur van de Rijksacademie die de Prix de Rome in 1985 nieuw leven heeft ingeblazen, heeft zijn naam aan de brief verbonden. Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft zijn steun uitgesproken voor het pleidooi van de oud-winnaars.

Het Mondriaan Fonds is op basis van de brief tegemoet gekomen aan de laureaten. Het fonds heeft besloten ‘aan de jury zowel de voordrachten van de scouts voor te leggen als de voordrachten door derden, waaronder ook van architecten die zichzelf voordragen’. Aanvankelijk konden laatstgenoemde partijen hun voordracht alleen bij de scouts neerleggen.

Toch denkt Cito dat deze tegemoetkoming niet voldoende is om een ‘eerlijke’ competitie zoals voorheen te garanderen. Hij hoopt, ondanks dat de inschrijvingstermijn voor dit jaar inmiddels is verstreken, dat het fonds de procedure nog zal aanpassen. “Gebeurt het niet deze keer, dan maar de volgende editie”, aldus Cito.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan