Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Inzending Johan Selbing en Anouk Vogel
Inzending Jeroen Spee en Jeroen Steenvoorden
Inzending Johan Selbing en Anouk Vogel
Inzending Jeroen Spee en Jeroen Steenvoorden

Prix de Rome 2010: de ontwerpen (2)

28 mei 2010, 15:12
Op 8 juni wordt de winnaar van de Prix de Rome 2010 bekendgemaakt. Deze wordt gekozen uit vier genomineerden, die tot en met 3 juli op een expositie bij Arcam te zien zijn. Het Amsterdamse architectuurcentrum heeft de ontwerpen nu beschikbaar gesteld voor online publicatie.

In dit tweede deel een beschrijving van twee ontwerpen. Het eerste deel is [hier] te vinden.

De Prix de Rome, de oudste ‘staatsprijs’ voor jonge kunstenaars en architecten in Nederland, is dit jaar gericht op architecten en stedenbouwkundigen tot 35 jaar. De opdracht is gericht op het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

De opgave was om de ruimtelijke en sociale kwaliteiten van het plein te versterken als bijdrage aan een open samenleving en om het gemeenschapsgevoel van de omwonenden te stimuleren.

Selbing/Vogel
Johan Selbing en Anouk Vogel omarmen de originele opzet van de Westelijke Tuinsteden door de grootschalige openbare ruimtes intact te laten en met elkaar te verbinden. Door de open opzet is het volgens hen mogelijk een grote ononderbroken zone tussen de bebouwing te creëren.

Het verbonden gebied wordt gemarkeerd door twee rijen kersenbomen, die het geheel vooral in de lente een fraai aanzicht geven. Afhankelijk van de beschikbare ruimte creëren de bomen nauwe ‘gangen’ of juist grotere ruimtes waar grasvelden, meer bomen (per bouwblok een andere soort) of pleinen kunnen komen.

Met deze ingreep wordt volgens het duo de huidige monotone en gelijkende pleinen getransformeerd tot ‘extreem diverse plaatsen’. De variërende landschappen vormen samen een ‘ritmische route’ die een rijke diversiteit aan ervaringen biedt. De beleving en ook het gebruik van de ruimte verschillen per seizoen.

Veel van de bestaande gebouwen zijn in de huidige situatie op straatniveau voorzien van opslagplaatsen, waardoor ze een gesloten voorgevel hebben. In het ontwerp van Selbing en Vogel worden deze boxen naar achteren geplaatst, tussen de gebouwen en de kersenbomen in.

Doordat ze half verzonken zijn in de grond, kunnen ze als terras dienen. De terrassen zorgen voor een meer geleidelijke overgang tussen publiek en privaat, terwijl ze door hun verschil in hoogtes ook bijdragen aan de variatie in het landschap.

De gevels waar de opslagplaatsen eerst achter waren gevestigd, worden opengebroken. De ontstane ruimtes kunnen worden gebruikt voor publieke en commerciële functies, meer representatieve entrees en/of werkplaatsen die relatie hebben met ‘hun’ bouwblok.

Spee/Steenvoorden
Jeroen Spee en Jeroen Steenvoorden zien de oplossing voor de sociale en stedenbouwkundige problemen rond het plein in de aanpak van de als een eenheid ontworpen generieke onderligger: het fundament van de Westelijke Tuinsteden.

“Dit onderliggend fundament wordt gevormd door het aanwezige raamwerk van de functionele stad, dat bestaat uit een combinatie van een helder grid, een uniek ensemble van ruimtelijke enveloppen en een schakering en gradatie van openbaar groen. Juist dit raamwerk is de afgelopen decennia afgebrokkeld”, zeggen de ontwerpers.

“De eens vloeiende openbare ruimte is verworden tot een verzameling van geïsoleerde plekken zonder betekenis. Door onduidelijke grenzen binnen het aanwezige groen, is de oorspronkelijk heldere gradatie tussen openbaar en privé verdwenen. De structuur van de openbare ruimte is onvoldoende ingericht op de veelzijdige massa, die vraagt om plekken met een eigen identiteit.”

“De gekozen strategie gaat uit van verbindingen en plekken, van bewegen en verblijven. Van Eesterens raamwerk krijgt een nieuwe ordening op basis van uitgangspunten die aansluiten bij de veranderende wereld. Het nieuwe raamwerk is meer georiënteerd op het individu en wordt opgebouwd uit een schakering van verschillende publieke plekken binnen de vloeiende openbare ruimte, als nieuwe representanten van de veelzijdige massa.”

“Het eenzijdig georiënteerde autonetwerk wordt verrijkt met een netwerk dat beter inspeelt op de voetganger of fietser, waarbij beide netwerken in CIAM-traditie van elkaar worden gescheiden.”

“Binnen het nieuwe netwerk worden oude zichtlijnen en assen hersteld en enkele nieuwe worden toegevoegd waardoor Overtoomse veld uit haar isolement wordt gehaald. In structuur van de openbare ruimte wordt de duidelijke gradatie hersteld: de binnenhoven worden geconserveerd als woongroen en worden zichtbaar en functioneel omsloten door het nieuwe raamwerk.”

“Hierdoor krijgen de binnenhoven een besloten karakter en functioneren als tuinen aan de route. Als laatste worden de bebouwingsenveloppen vastgesteld, waarbinnen een gedifferentieerde aanbod opbouw van woningtypologieën mogelijk is en de plinten beter aansluiten op het nieuw ontworpen maaiveld.”

“Het plan is uitgewerkt als een verhalende route door de nieuwe tuinstad. Een route die een verscheidenheid van plekken aandoet binnen het nieuwe publieke landschap en op beschouwende wijze het verhaal van de tuinstad vertelt. De hoofdader van de route vormt de verbinding tussen de oude en nieuwe stad, tussen Rembrandtpark en Sloterplas.”

“Het nieuwe karakter van het August Allebé wordt gevormd door verschillende besloten en open plekken aan de route waarbij het ruggebouw aan de postjesweg de begeleiding vormt. Eindeloze repetitie en oude zichtlijnen worden ingezet om te verbinden, contrasten tussen leegte en omslotenheid zorgen voor een aangenaam spanningsveld binnen de openbare ruimte.”

“De plinten worden weer onderdeel van het publieke landschap en zorgen dat de openbare ruimte vloeit. Eindelijk wordt Van Eesterens droom over groene verbindingen tussen parken en tuinen werkelijkheid en vormt daarbij het fundament, voor een nieuwe massa, voor de nieuwe stad.”

Trefwoorden

prix de rome

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan