Copyright: Het publiek van TIEN keer TIEN groen ( Robert Muis)
Copyright: Het publiek ( Robert Muis)
Copyright: Ward Mouwen van A Matter of Space ( Robert Muis)
Copyright: Daan Bruggink van ORGA architect ( Robert Muis)
Copyright: Yukiko Nezu van Nezu Aymo Architects) ( Robert Muis)
Copyright: Tijdens het slotdebat ( Robert Muis)
Copyright: Tijdens het slotdebat ( Robert Muis)

TIEN keer TIEN groen: meer dan energielabels

21 september 2012, 16:30
Duurzaamheid is voor jonge architecten meer dan het energielabel dat op een project past. Zoveel bleek tijdens Architectenweb TIEN keer TIEN groen, donderdagavond in het Materia Inspiration Centre. Bewustwording en inzet van gebruikers en andere betrokkenen wordt bijvoorbeeld minstens zo belangrijk gevonden.

Tekst Ronnie Weessies Ralf van Tongeren, die de eerste van tien bureaupresentaties door jonge architecten gaf, maakte het meteen duidelijk. Duurzaamheid is voor de oprichter van platform m3 veel complexer dan traditioneel bouwen met toepassing van energiebesparende systemen. Als voorbeeld gaf hij onder meer zijn eigen project Huis van Overvloed.

Voor dit gebouw, dat momenteel wordt gerealiseerd bij de Waal in Nijmegen, worden via de website waardeverbinder.nl vrijwilligers en materialen geworven. Doel is om de vaardigheid en kennis van mensen te benutten, en spullen die best nog meekunnen een tweede leven te gunnen. Voor het project worden bijvoorbeeld oude pallets en stoeptegels gebruikt.

Biodiversiteit
Inzet van mensen speelt ook een belangrijke rol bij de 7Seasons-strategie, waarmee A Matter of Space dit jaar de Green Architecture Competition won. Door de inwoners van twee Rotterdamse wijken bewust te maken van de biodiversiteit in hun omgeving, kunnen ze helpen deze te versterken, evenals de leefbaarheid in de buurt.

Gedurende een periode van zeven jaar worden vanuit een wijkcentrum (de ‘Home Base’) initiatieven ontplooid om de aanwezigheid van bepaalde dieren en planten in de wijken te stimuleren. Bewoners worden hierbij actief ingezet, zodat ze niet alleen bewust worden van de biodiversiteit in hun omgeving, maar ook sociaal meer betrokken raken.

Het sociale aspect werd door vrijwel alle deelnemende bureaus aan de TIENkeerTIEN-presentaties als belangrijk aspect voor de duurzaamheid van een project aangestipt. Ook maken veel van deze jonge architecten gebruik van recyclebare, natuurlijke materialen als hout. Opvallend is verder de manier waarop groen wordt ingezet.

De partners van Nezu Aymo Architects gebruiken het bijvoorbeeld in hun ontwerpvoorstel om de befaamde Bloemenmarkt in Amsterdam, waarmee ze onlangs de Living Walls & Roofs-prijsvraag wonnen. Door een van de kramen met bloemen te laten begroeien, wordt het karakter van de markt vanaf de andere kant van de gracht veel zichtbaarder.

Ook eetbaar groen is aan een opmars bezig, getuige de presentaties van De Stuurlui stedenbouw en aayu architecten. Eerstgenoemde bureau toonde onder meer het Eethuis en het vervolg daarop, de Eetfabriek. Nog niet gerealiseerd, maar wel ‘in onderhandeling’; is het kantoor met een dubbele gevel als kas van aayu architecten.

‘Ruimsaam’
Voor fUSE gaat het begrip duurzaam niet ver genoeg. Het bureau van Armand Paardekooper Overman (voorheen actief voor OIII architecten) hanteert ‘ruimsaam’ als uitgangspunt. Het eerste lettergreep staat voor ‘ruimte’ in de breedste opzicht van het woord, in ‘saam’ zijn zaken als co-creatie en het welzijn van de gebruikers (letterlijk) samengevat.

‘Saam’ staat ook voor de samenwerking tijdens de realisatie van een gebouw. Voorbeeld is de nieuwbouw voor Van Helvoirt Groenprojecten door bureau Équipe, die is gerealiseerd door een zogeheten BouwTeam Plus.

Hierbij waren de verschillende medewerkers aan het bouwproces veel meer met elkaar verweven dan traditioneel het geval is, zodat efficiënter en innovatiever gewerkt kon worden. Zo werd bijvoorbeeld het sanitair gekoppeld aan de helofytenfilter van het groendak.

Het publiek wilde tijdens het slotdebat toch weten waarom het aspect ‘energie’ nauwelijks aan bod was gekomen bij de presentaties. “Dit onderdeel is inmiddels zo goed georganiseerd”, antwoordde Huib van Zeijl (Équipe), “Dat we ons kunnen richten op innovatie bij andere zaken.”

Voor de energiezuinigheid zijn de afgelopen jaren verschillende oplossingen bedacht, bedoelt de architect, zoals wko-installaties en betonkernactivering. Om de energiezuinigheid van een gebouw te toetsen, zijn inmiddels verschillende labels als BREEAM ingesteld. De deelnemers aan TIEN keer TIEN groen passen ze wel toe, maar het is duidelijk geen doel op zich.

De losse hantering van een variant op LEED bij een energieneutraal project in India bleek voor Paardekooper Overman bovendien praktischer dan de strikte handhaving van de Frisse School-principes bij een basisschool in Utrecht. De nadruk in dit model op frisse lucht ging volgens hem ten koste van bijvoorbeeld daglicht.

Opdrachtgevers
Voor veel opdrachtgevers houdt het begrip duurzaamheid op bij de energiezuinigheid van het gebouw, merkten architecten in de zaal op. Daan Bruggink (ORGA architect) en Paardekooper Overman benadrukten dat het begrip duurzaamheid in zijn volle breedte aan het begin van het ontwerpproces met de opdrachtgever scherpgesteld moet worden.

De doelstellingen op het gebied van duurzaamheid kunnen het best vastgelegd worden nog voor de eerste schets is gemaakt. De maatschappelijke betrokkenheid, de levenscyclus van de gebruikte materialen, het energiegebruik over de jaren, het sluiten van kringlopen, het onderhoud... Bij duurzaamheid moet met al deze aspecten rekening worden gehouden.

Uiteindelijk vraagt duurzaamheid om een andere manier van kijken. Van architecten, maar ook van opdrachtgevers. Bruggink: "Het is een verhaal dat je moet blijven vertellen."

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

1 uur geleden

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan