De Stuurlui: “Het moet zich verder kunnen ontwikkelen”

11 juni 2013, 17:43
“We moeten af van het idee dat duurzaamheid een soort label is”, vindt Marijke Bruinsma van De Stuurlui stedenbouw. “ Zo van: deze dakpannen zijn ‘groen’, dus die gebruiken we. Het gaat om een andere manier van denken.”

Tekst Kirsten Hannema

Een voorbeeld van de andere manier van denken die Bruinsma bedoelt: oude koffiefilters als basis om paddenstoelen op te kweken. Dat kan; met hun project Mushroom Trees heeft De Stuurlui (in samenwerking met groundcondition) het bewezen. En Bruinsma is ervan overtuigd dat zoiets ook op grotere schaalniveaus mogelijk is, dat je bestaande, basic materialen op andere manieren kunt inzetten. “De kern is dat we op die manier duurzaamheid in de toekomst praktisch en betaalbaar maken; als dat lukt, zul je zien dat het vanzelf gaat lopen.”

Eethuis
De Stuurlui, het bureau dat Bruinsma samen met Frank de Volder oprichtte in 2010, werd bekend met hun Eethuis, het tijdelijke ‘eetbare’ paviljoen dat zij samen met Atelier GRAS ontwierpen voor het Tuinenfestival in Appeltern. Een huisje gemaakt van steigerbuizen, met gevels van plastic kratjes waaruit kruiden en groenten groeien. Supersimpel, maar de reacties waren er niet minder enthousiast om; wereldwijd werd er geblogd over dit ‘frikkin genius idea’ dat iedereen wel in zijn achtertuin zou willen hebben.

“Toen wij uitgenodigd werden voor de prijsvraag voor het Tuinenfestival wisten we meteen dat we iets wilden maken met verticaal groen”, vertelt Bruinsma over het ontwerp van het Eethuis. “Maar die gevelsystemen waren hartstikke duur. Wij besloten daarom een eigen systeem te verzinnen met wat er al was aan materiaal. Het Eethuis heeft er een seizoen gestaan en daarna hebben we al het groen op de composthoop gegooid, de steigerbouwer heeft zijn spullen opgehaald en de kratjes gingen weer terug naar de veiling. Dat flexibele en de tijdelijkheid heeft iets heel sterks.”

Buurtgevoel
Flexibiliteit is volgens de landschapsarchitect ook een must als het aankomt op duurzame stedenbouw. “Wat wij ontwerpen moet zich eenvoudig kunnen aanpassen in de tijd;
wij bouwen niet voor de eeuwigheid.” Daarnaast is in het werk van De Stuurlui de sociale duurzaamheid belangrijk: het betrekken van gebruikers. Bruinsma: ”Ik heb het niet over de klassieke burgerparticipatie; dan blijft het vaak beperkt tot de eigen backyard. Wij willen iets maken dat betekenis heeft voor een grotere groep mensen, een gebouw of plek die op een vanzelfsprekende manier omarmd wordt. Daarmee draag je bij aan maatschappelijke cohesie. Dat klinkt misschien erg zwaar, maar dat buurtgevoel is wel heel belangrijk.”

Hoe dat werkt kun je zien in Capelle aan de IJssel, waar De Stuurlui (ook in samenwerking met Atelier GRAS) vorig jaar een buurttuin bouwde in een jaren zeventig wijk. Bruinsma: “Op initiatief van een van de bewoners zijn we met een klein groepje aan de slag gegaan. We hebben de tuin samen met hen ontworpen en aangelegd. Het leuke was dat je zag dat er ook onder de bewoners iets groeide. We begonnen met drie mensen, op het moment dat de eerste schop de grond in ging kwam de rest erbij en aan het eind was er zelfs een wachtlijst voor een moestuin.”
Omdraaiing
Op dit moment werkt het bureau (in samenwerking met Wolbert van Dijk) onder meer aan een plan in het Overijsselse dorp Genemuiden. De aanleiding voor het ontwerp was dat de dijk verhoogd moest worden. De vraag aan de ontwerpers: wat te doen met het achtergelegen terrein? De Stuurlui draaide die vraag om: de verhoging van de dijk is aangegrepen om de woonwijk erachter te herstructureren en een nieuw waterfront aan de rivier te ontwerpen. Daarmee krijgt het dorp een hele nieuwe uitstraling.

Ook de kracht van dit plan is volgens Bruinsma de omgang met de situatie zoals die er is. “Ik vind het belangrijk dat het eigene van een plek blijft behouden. Bovendien kun je met dit voorstel tot in de verre toekomst op verschillende manieren omgaan met het water. Het water, dat in eerste instantie als een probleem werd gezien, is straks een kwaliteit.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex Nelson View in Amsterdam Zuidoost van start

2 uur geleden

Alternatief plan voor stedelijke 'rafelrand' Baaibuurt

Vandaag, 14:26

Felixx en Witteveen+Bos presenteren Strategisch Groenplan voor Leuven

Vandaag, 13:55

Project Spark op Smakkelaarsveld in Utrecht kan definitief starten

Vandaag, 09:20

BBB heeft nog geen convrete stikstofmaatregelen

3 uur geleden

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

Gisteren, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

Gisteren, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

2 december, 3:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

2 december, 2:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

2 december, 10:09
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan