Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

ANA architecten

ANA bouwt aan een sociale agenda
ANA architecten is een toonaangevend architectenbureau met een sociale inslag, gevestigd in Amsterdam-Noord. Het bureau is in 1997 opgericht door Marcel van der Lubbe en Jannie Vinke. In de kwart eeuw van haar bestaan heeft ANA zich bewezen met prijswinnende ontwerpen voor bijzondere woongebouwen en studies naar innovatieve woningtypologieën. In 2023 werken 15 gedreven medewerkers in een multidisciplinair team aan opgaven in binnen- en buitenland.

ANA bouwt aan een sociale agenda
ANA architecten ontwerpt gebouwen vanuit een duidelijke visie: wij zoeken naar vorm die ruimte geeft aan nieuwe mogelijkheden voor gebruik. Onze ontwerpen gaan voorbij aan voorgeprogrammeerde en gangbare oplossingen en zijn helder, functioneel en sprekend in hun eenvoud. Een eenvoud die bij nadere beschouwing steeds een extra laag onthult. Het bouwen aan een sociale en maatschappelijke agenda behoort tot de kern van ons vakgebied. Onze architectuur is uitdrukking van de veranderende maatschappij en gaat verder dan de waan van de dag.

Wonen in de breedste zin
We ontwerpen innovatieve woningtypes die antwoord geven op nieuwe maatschappelijke condities, met nieuwe doelgroepen en nieuwe leefstijlen. We benaderen de woonopgave van binnenuit, vanuit de beleving van de bewoners. Onze woningen zijn ruimtelijk en functioneel, slim en bijzonder. ANA ontwerpt architectuur die zich in dienst stelt van de context van het wonen. We verbinden de typologie met de context en ontwerpen gebouwen die een relatie aangaan met hun omgeving. We zijn sterk in het verbinden van de kleine met de grote schaal. Dat noemen wij microstedenbouw, waarin we het wonen altijd verbinden met de omgeving. Met onze gebouwen creëren we een prettige en gezonde woon- en leefomgeving waar mensen, samen met andere levende wezens, zich thuis voelen en elkaar kunnen ontmoeten. Onze buurten vormen zo een toekomstbestendige habitat voor mens, plant en dier, voor jong en oud, rijk en arm, zelfstandig en hulpbehoevend.

ANA ontwerpt duurzaam
In het bouwproces is een efficiënt gebruik van grondstoffen en energie een grote uitdaging. Wij lopen voorop in de innovatie die nodig is om te komen tot een volledig circulaire bouw. We beperken het materiaalgebruik en maken gebruik van hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals het door ons ontwikkelde gerecyclede kunststof gevelproduct van het multifunctionele woon-werkgebouw Multifunk in Amsterdam. We gebruikenbiobased bouwmaterialen, zoals hout en duurzaam beton in het woon-werkgebouw Robin Wood (WAF Best Future Residential Project 2022), en onze Houtlofts (nominatie Gouden A.A.P. 2016) zijn volledig van hout gebouwd. Op Texel realiseerden we twaalf ‘nulenergiewoningen’ die volledig zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en gebouwd volgens de passiefhuis-principes ('t Zouteland). Daarnaast zetten we sterk in op een efficiënt en afvalarm bouwproces, onder andere met het gebruik van modulaire prefab units bij Robin Wood. We ontwerpen met groen, zoals het Tiny Forest van Robin Wood en in en om onze natuurinclusieve woongebouwen in de nieuwe klimaatadaptieve stadswijk Bloom Merwede in de Utrechtse Merwedekanaalzone.

ANA werkt slim
ANA werkt SMART en slim. We stellen de vraag achter de vraag, zodat vooraf duidelijk wordt wat de doelstelling precies inhoudt. We zijn slimmer dan het probleem en maken meer met minder. Minder bouwmateriaal, minder energie, minder milieubelasting. Meer flexibiliteit, meer duurzame kwaliteit, meer oog voor de context en de woonwensen van de bewoners. Wij ontwerpen geen starre architectuur, maar willen dat onze gebouwen door de bewoners worden veroverd. Om al vanaf de eerste ontwerpideeën tot een integraal ontwerp te komen maken we voor al onze projecten gebruik van BIM, waarin de schets samenkomt met de technische tekening, stedenbouw aansluit op detail, en kosten en kwaliteit met elkaar in balans zijn.

ANA onderzoekt
In onze werkwijze speelt ontwerpend onderzoek een belangrijke rol. Met onze eigen onderzoeksprojecten, naar onder andere woonkwaliteit, flexibiliteit, bouwen in hout, langer zelfstandig wonen, compact wonen, woningen op maat en gezinnen in de stad, vinden we antwoorden op hedendaagse en toekomstige ruimtelijke vraagstukken. Zo kunnen zowel technische ontwikkelingen als maatschappelijke veranderingen die van belang zijn voor het vak worden ingezet bij de opgaven van nu en in de toekomst. Zo behouden we een voorsprong op toekomstige opgaven en kunnen wij deze voortvarend tegemoet treden.

ANA werkt samen
Goede gebouwen komen tot stand met een goed team. Om tot een integraal ontwerp te komen werkt ANA samen met conculega's, opdrachtgevers, bewoners, adviseurs, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en ecologen. In het proces van ontwerp tot realisatie stellen wij ons op als een kritische vriend. We zijn constructieve teamspelers en richten ons op een ontwerp dat recht doet aan alle belangen, maar zien het ook als onze taak om de lastige vragen te stellen

Actueel
Momenteel werkt ANA architecten in teamverband aan het ontwerp van circa 600 woningen op het voormalig Defensieterrein aan het Merwedekanaal in Utrecht. Begin 2022 werd in de Indische Buurt in Amsterdam een wooncomplex opgeleverd met 42 levensloopbestendige woningen voor ouderen en (grote) gezinnen. Eind 2022 is aan de Slotermeerlaan in Amsterdam-West de bouw gestart van het woongebouw Kop Sloot met 40 gezinswoningen. In de Spoorzone in Delft wordt hard gewerkt aan de realisatie van The Family, met circa 150 woningen. En in 2024 start de bouw van het multi-use houten woongebouw Robin Wood op het Centrumeiland in Amsterdam, een co-creatie van ANA architecten en Marc Koehler Architects. Robin Wood is de winnaar van de WAF 2022 Best Future Project Award (categorie Residential).

Bekijk al onze projecten op www.ana.nl.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ANA architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan