Hanwha Headquarters, Seoul, Zuid-Korea, door UNStudio, een van de ambassadeurs van Gevel 2022
Copyright: Rohspace
Copyright: Gevel 2022
Hanwha Headquarters, Seoul, Zuid-Korea, door UNStudio, een van de ambassadeurs van Gevel 2022
Copyright: Rohspace
Copyright: Gevel 2022

Gevel 2022 toont transitie in het denken over gevels

Jaarbeurs Utrecht
De vakbeurs Gevel 2022 vindt plaats van 31 mei tot en met 2 juni in de Jaarbeurs te Utrecht. Overkoepelend thema is ‘Inception’, ontleend aan de gelijknamige film uit 2010. Daarin breekt een team in in de dromen van mensen om ideeën te planten. Nieuwe ideeën plant Gevel 2022 middels een lezingenprogramma, festival, exposities en uiteraard presentaties op de stand van ruim honderd exposanten.

De bouwbranche is in verandering. Verschillende transities hebben impact op de wijze waarop wordt ontworpen. Denk daarbij aan de energietransitie, de transitie naar een circulaire bouweconomie en de digitalisering van ontwikkel-, ontwerp- en bouwprocessen. Ook andere ontwikkelingen, zoals het streven naar biodiversiteit, het gebruik van hernieuwbare materialen en ontwerpprocessen in de vorm van co-creatie, hebben hun invloed op andere het denken over gevels.

In een veranderende wereld is elk idee dat een bijdrage kan leveren aan verdere ontwikkeling een bron van inspiratie. Het overkoepelende thema ‘Inception’ is door de exposanten en ambassadeurs van Gevel 2022 precies zo opgepakt, aldus de organisatie.

Drie dagen lang is Gevel 2022 de plek waar innovaties – op het gebied van techniek, proces én architectuur – worden getoond en besproken+ van kunst (met een primeur van kunstgalerie Gallery Untitled op de beursvloer) tot experiment (exposities, presentaties). Exposanten gaan drie dagen lang het gesprek aan met architecten en bouwkundigen over innovaties en nieuwe projecten.

Internationaal programma in de Gevel Arena
Drie architectenbureaus – de ambassadeurs van Gevel 2022 – hebben het thema ‘Inception’ vertaald naar een programma in de Gevel Arena met een indrukwekkend gezelschap van (internationale) sprekers.

Dinsdag 31 mei trapt UNStudio af met een internationale dag met vier subthema’s: Invisible (over digitalisering), Translucent (vernuft in de gevel), White (circulariteit) en Hot Red (energietransitie, de gebouwschil als energiebron).

Woensdag 1 juni zijn Pieter Sprangers, Tom Bokkers en Guus Blom van Toko Fuze de gastheren en moderators van de Gevel Arena. Hun dag staat in het teken van Inception Interactive: co-creatie, circulariteit en multifunctionele gevels en daken komen aan bod.

Met het Inception Festival op donderdag 2 juni maken Vakwerk Architecten de laatste dag van Gevel 2022 tot een feest met inhoud. Ellen van der Wal, Paul Ketelaars en Francesco Veenstra laten zich door de hoofdredactie van Bouwwereld aan de tand voelen in de sessie ‘What the Vak is going on?”. Drie sessies volgen over minimaal materiaalgebruik, healing environments en identiteit.

Bijzondere plattegrond
De vloer van Gevel 2022 is ruim opgezet met een bijzondere plattegrond, waarin de stands de letters Gevel en cijfers 2022 vormen. Bij binnenkomst wordt de bezoeker meteen geconfronteerd met gevelelementen op ware grootte in de Projecten Expo die in een parkachtige sfeer is opgezet. Een reusachtig videoscherm toont doorlopend fragmenten van het programma en inspirerende projecten.

Rond de stands van de ruim honderd exposanten is een groot aantal exposities ingericht. Brancheverenigingen als KNB, Betonhuis Constructief Prefab en BIPV laten zien welke ideeën zij hebben bij alle transities die in de bouw aan de gang zijn. Dutch Architectural Photographers (DAPh) hebben samen met het innovatieve bedrijf Aectual een expositie ingericht. De eerdergenoemde Gallery Untitled laat werken zien van kunstenaars met een visie op de stad. Studenten van de TU Delft, en van de Academies van Bouwkunst uit Amsterdam en Arnhem tonen hun creativiteit en vooruitstrevend onderzoek. En de exposanten van Gevel hebben meegewerkt aan de Projecten Expo en de Innovation Wall.

Gratis registreren
Bezoekers kunnen zich gratis registreren op www.gevel-online.nl. Daar zijn ook het programma en de lijst van deelnemende bedrijven te vinden. Als bezoeker kun je naast het live event bezoeken ook digitaal kennismaken met exposanten en andere bezoekers dankzij het online platform dat voor Gevel 2022 is ingericht. 

Andere evenementen

Samen bouwen aan de toekomst van Nederland op BouwBeurs 2023
Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht
Ontwerpvisies Stadstheater Arnhem
Kleine Zaal, Stadstheater Arnhem
Heilig Verbond
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Webinar: Acoustics & Design
Online
10e Architectuur Biennale Rotterdam IT’S ABOUT TIME – The Architecture of Change
Ferro (de Keileweg 25)/ Keilezaal (Keilestraat 9F) in Rotterdam
Lezing: 60 jaar groen in New Town Zoetermeer
Forum Zoetermeer, Stadhuisplein 1 Zoetermeer
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan