DE LOOIERSHOF

4 oktober 2002
Loftwoningen en kantoren in voormalig huidenpakhuis te Rotterdam

‘De Looiershof’ is een transformatieproject, waarbij een groot complex van gebouwelementen en opslagruimtes wordt aangepast en aangevuld met nieuwbouw met handhaving van het meest karakteristieke gedeelte: een oud pakhuis. De bestaande kolommenconstructie van het pakhuis was de aanleiding om de nieuwbouw in een zelfde open kolommenstructuur in te vullen. Het dak van het oude gebouw gaat gebruikt worden als topwoonlaag, waarbij het nieuwe dak gevuld wordt met patio’s en terrassen. In het midden van het complex loopt een nieuwe straat, die op de bovenste lagen tussen de woningen een ruimte van 15m open laat, op begane grond is deze straat gemiddeld 8 m breed. In de ‘lucht’ van de binnenstraat worden galerijen, luchtbruggen, liften en trappen gemaakt om de woningen boven het nieuwe kantoor van Deelgemeente Delfshaven toegankelijk te maken. Hier ontstaat als het ware een stukje ‘Bovenstad’. In het project is geprobeerd is om met respect voor de monumentale waarden te ontwerpen en tegelijkertijd het contrast van de tweezijdigheid ook in materiaalgebruik en mate van transparantie tussen oudbouw en nieuwbouw te versterken. De binnenstraat is zowel de fysieke als architectonische verbinding tussen al deze aspecten. Bovendien is de binnenstraat een functionele verbindende lijn van het historische Delfshaven met het toekomstige evenemententerrein de nieuwe woongebieden Müllerpier en Lloydkwartier en het water. Het project wordt naar verwachting in oktober 2002 opgeleverd.

Intensief meervoudig ruimtegebruik, bouwen op het dak van de stad
Het project Looiershof is een uniek project, dat vooruitloopt op de huidige ontwikkelingen en innovaties in de bouw. De meest bepalende factoren in dit project zijn intensief ruimtegebruik, verdichting van de bestaande stad, innovaties in het bouwproces en gebruikersinvloeden.

Duurzame stedelijke herontwikkeling:
Het gebouw is vanwege haar ligging in de wijk uniek door haar stedenbouwkundige tweezijdige gerichtheid. Enerzijds met een representatieve gezicht aan een drukke verkeersader en toekomstig evenemententerrein en de Maas aan de Westzeedijk, welke tevens de wijk ontsluit. Anderzijds de ligging aan een levendig wijkplein aan de Delfshavenzijde, waardoor een directe binding met de wijk en haar bewoners ontstaat.

Meervoudig intensief ruimtegebruik:
Intensief ruimtegebruik door de combinatie van functies. Parkeerlaag in de kelder voor zowel de kantoren als woningen, 2 1/2 kantoorverdieping van ruim 5000m² en 28 loftappartementen, gedeeltelijk gesitueerd op het voormalige dakniveau en terrassen op het nieuwe dak, waarbij ‘zwevende’ galerijen en luchtbruggen in de binnenstraat de verschillende lagen en functies verbinden. Een concreet voorbeeld van intensief meervoudig ruimtegebruik, en gebruik van ‘het dak van de stad’.

Herbestemmingsarchitectuur:
De karakteristieke kolomstructuur blijft gehandhaafd en zichtbaar en wordt opgepakt in het nieuwbouwontwerp. De redelijk gesloten pakhuisarchitectuur wordt gecompenseerd met een open transparante architectuur voor de nieuwe gebouwdelen en gevels. In de binnenstraat blijven zowel historische constructieve elementen (zoals houten standvinken) als de nieuwe betonconstructie in het zicht. Oud en nieuw sluit naadloos op elkaar aan, maar blijft het contrast blijft zichtbaar.

Gebruikersinvloed:
Appartementen zijn ontworpen als lofts en zijn volledig door de kopers zelf indeelbaar. De toekomstige huurders van de kantoren hebben ook volledig invloed gehad op de indeling van hun kantoren. De toekomstige gebruikers zijn reeds in de bouwfase betrokken geweest bij het plan en waren opgenomen in het bouwteam. Hierdoor zijn alle gebruikerswensen ook daadwerkelijk in het cascoplan geïntegreerd.

Innovaties in het bouwproces:
Door het consequent doorzetten van de open kolomstructuur van het voormalige pakhuis is een grote mate van vrije indeelbaarheid en (ook toekomstige) flexibiliteit ontstaan. Door deze open structuur en het toepassen van een zg. ‘droog’ inbouwpakket zijn infrastructuur, installaties en bouwtechnische zaken eenvoudig op elkaar af te stemmen. Ook als er later in het proces tot veranderingen besloten wordt. Toekomstige wijzigingen blijven hierdoor eveneens mogelijk. De kantoorlaag op de 1e verdieping is eenvoudig te transformeren tot een woonlaag. Door het zoeken naar toepassing van grote geprefabriceerde elementen, zoals de nieuwe gevels, is een grote flexibiliteit en snelheid van het bouwproces bereikt.

Interieurontwerp:
In dit ontwerp worden in contrast met de rationele structuur van het bestaande gebouw vrije vormen toegepast, die verwijzen naar het multiculturele karakter van de Deelgemeente Delfshaven. Waar mogelijk zijn authentieke elementen zoals houten kolommen in het zicht gelaten. Door middel van een serie van glasstroken in opeenvolgende wanden is in het kantoor van Gemeentewerken de weidsheid van de voormalige pakhuisruimte nog goed zichtbaar. De binnenstraat vervult de functie van openbaar hof en bevordert de toegankelijkheid tot het stadsdeelkantoor.

De Looiershof is in een samenspel tussen oud en nieuw, wonen en werken, rationaliteit en vrije vormen en met een veelheid van ‘spelers’ en betrokkenen samengesmolten tot een uniek bouwproces en origineel voorbeeld van meervoudig intensief ruimtegebruik.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Hulshof Architecten B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Hulshof Architecten B.V.

Hulshof Architecten B.V.
Hulshof Architecten B.V.
Hulshof Architecten B.V.
Hulshof Architecten B.V.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan