Copyright: INNODEEN
Copyright: INNODEEN
Copyright: INNODEEN
Copyright: INNODEEN
Copyright: INNODEEN
Copyright: INNODEEN

Circulaire, duurzame renovatie 172 woningen

Vandaag, 00:00
Woningen Dordrecht gerenoveerd met behoud van al het goedeMaar liefst 172 woningen aan onder andere de Eemkerkstraat in Dordrecht krijgen een revitalisatie dankzij duurzame verbeterwerkzaamheden. De kwaliteit van de woningen wordt verbeterd met onderhoudswerk en er worden isolerende maatregelen toegepast. We spreken betrokkenen Perry Rietveld van ELK, Erik Verboom van Polyfilla PRO Nederland en Wim Gotink van Innodeen over de toegepaste verduurzamingsmaatregelen en voordelen van deze renovatie.

In 2022 werd het startschot gegeven voor de renovatie van de woningen, vanuit woningcorporatie Trivire. Ze hadden een E-label of slechter en moesten opgewaardeerd worden naar minimaal B. Daarnaast waren sommige gebouwonderdelen als de kozijnen aan een verbetering toe. Perry, projectleider bij ELK, vertelt: “We deden scenariostudies over hoe we dit konden aanpakken en voerden luchtproeven uit om de stand van zaken van de woningen te ontdekken.” De woningen hebben volgens Perry gevarieerde ontwerpen om rekening mee te houden: “Het zijn eengezinswoningen, benedenwoningen maar ook bovenwoningen die we onder handen nemen. Het zijn miniwoningen van 60 vierkante meter woonoppervlak.”

In het startdocument werd geprikkeld om aan de slag te gaan met duurzaamheid, binnen de beschikbare budgetten. Enerzijds wordt ingezet op het beperken van energieverliezen, door te isoleren. Anderzijds is er de uitdaging om bestaande materialen te verbeteren en te repareren. Perry: “Zo halen we deuren uit het complex die we kaal schaven, waar we nieuwe badkamerramen van maken. Het zijn zo’n 300 deuren die we uit de woningen halen, die we een nieuwe bestemming geven. Ook halen we ongeveer 1300 ramen uit de woningen en onderzoeken we met een oogstpartij of er nieuwe bestemmingen te vinden zijn.” Hier schuilt volgens Perry nog verbeterpotentieel: “Door nóg eerder in het voortraject betrokken te worden, kunnen we die bestemming eerder vinden. Bij nieuwere projecten werken we met oogstkaarten, die in beeld brengen hoe we bestaande materialen opnieuw inzetten.”

Er zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen te benoemen die bij de renovatie horen, naast de dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Zo wordt het bestaande glas in de kozijnen vervangen met nieuw HR++ glas, waar het nodig is. Ook krijgen de woningen CO2-gestuurde mechanische ventilatie, zodat de woning kan ademen aan de hand van data uit sensoren. In een renovatie kun je nieuwe producten toepassen, óf bestaande materialen en grondstoffen optimaal inzetten. Met de klimaatdoelstellingen over de reductie van CO2 en het toepassen van secundaire grondstoffen in het achterhoofd, is het essentieel om beslissingen goed af te wegen. Het produceren van nieuwe producten vergt energie en daardoor stijgt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Circulair renoveren
Een alternatief is om de bestaande materialen en grondstoffen opnieuw in te zetten en te verbeteren: circulair renoveren. Door oude kozijnen niet te slopen en af te danken maar ze te verbeteren, maak je volgens Wim Gotink, commercieel technisch adviseur bij Innodeen, een duurzamere beslissing. “Je voorkomt sloop die niet nodig is, je beperkt de CO2-uitstoot en je bespaart grondstoffen. In dit project hebben we nagedacht over hoe we goede kozijnen kunnen behouden en zelfs kunnen verbeteren, zodat ze de tand des tijds weer decennialang kunnen doorstaan. Perry vult aan: “Hiermee kun je de milieu-impact beperken en binnen budgetten een verduurzaming doorvoeren, zonder afval of sloop. En het is ook nog voordeliger, kijkende naar de exploitatiefase van een gebouw, met de Total Cost of Ownership-gedachte in het achterhoofd.”

Upgrade voor kozijnen
De kozijnen van de woningen zien er nog goed uit, behalve de onderdorpels. Perry vervolgt: “Deze zijn ingemetseld in het steen. We plaatsen er nu een duurzame onderdorpel voor terug, in kunststof uitgevoerd.” Over de verbetering weet Wim meer: “De onderdorpel en onderste hoekverbindingen zijn vaak de meest kwetsbare kozijnonderdelen. Meestal is de neus van de dorpel aangetast. Gelukkig kunnen we bij kozijnen in het detail verbeteren aanbrengen, het materiaal beschermen en een upgrade verzorgen.” Dat beaamt Erik Verboom, werkzaam bij AkzoNobel en als commercieel manager van Polyfilla PRO bekend met de verduurzaming in het project. Hij vertelt meer over de toepassing van de oplossing voor langdurig herstel van houtschade, Polyfilla PRO Plus: “Enkele jaren onderzochten we wat er gebeurt na een houtreparatie. De eerste schade ontstaat al na vier of 5 jaar, bijvoorbeeld door verkeerd materiaalgebruik of toepassing ervan. Daar valt dus nog een wereld te winnen.”

Om slim te renoveren zonder kapitaalvernietiging werd het Polyfilla Pro Plus kozijn ontwikkeld. Met verschillende voordelen, zo illustreert Erik: “We behouden al het goede van een kozijn en repareren de slechte delen op een circulaire en duurzame manier. De bestaande kozijnen krijgen zo een tweede leven. Kenmerken van de oplossing zijn de gegarandeerde budgetzekerheid, het efficiënte onderhoud en een lage milieu-impact. Door de toepassing van het recyclebare materiaal Durodeen Groen verbruiken we minder energie en grondstoffen. Ook is de oplossing vormvast, niet vochtgevoelig en goed te verlijmen. Durodeen staat al langer in de markt bekend door het DTS Reflex systeem voor het duurzaam beschermen, herstellen en upgraden van bestaande kozijnen.” Wim voegt nog een voordeel toe: “Naast een upgrade en het beschermen van materiaal blijft de afwerking aan de binnenkant van het kozijn intact. Je maakt ze hierdoor eenvoudig geschikt voor triple beglazing of draaikiep ramen. In essentie hoef je nooit meer een compleet kozijn te vervangen en pak je houtrot definitief aan.”

Houtrot aanpakken
Om de oplossing op de juiste manier toe te passen in een project wordt een houtrotinventarisatie uitgevoerd. Erik: “Hiermee ontdekken we waar de houtrot precies aanwezig is en hoe groot het probleem is. Met Sikkens stellen we het advies op, om de houtrot aan te pakken. We repareren de delen die aan vervangen toe zijn en dit verschilt natuurlijk per project.” De verwerking van de oplossingen vindt plaats op de bouwplaats, door getrainde applicateurs. Hierover vertelt Erik: “Dit zijn professionals die met een standaard methodiek werken die zij moeten kennen. We maken een proefopstelling bij het project en meten in. We bepalen de juiste detaillering van de Durodeen inzetstukken. De applicateurs zijn gecertificeerd en weten waar ze mee bezig zijn. Naast de toepassing van het Polyfilla Pro Plus kozijn in projecten, innoveren we onder andere op het vlak van het repareren van open verbindingen. Wij zijn ervan overtuigd dat we houtrot op een circulaire en duurzame manier kunnen aanpakken, tegen lagere kosten dan het toepassen van nieuwe producten.”

Renovatie in bewoonde staat
Uitdagend aan het project is dat alle maatregelen in bewoonde staat worden uitgevoerd. De bewoners van de 172 woningen blijven in de woning, terwijl de werkzaamheden worden uitgevoerd. Perry licht toe: “We willen alle bewoners tevreden houden op de momenten dat de woningen worden gerenoveerd. Gedurende vier dagen zijn er tien professionals over de vloer. Dat heeft natuurlijk een impact op de bewoners. We helpen bewoners proactief met het opruimen van de zolders, tijdens de zogenoemde Opruimdagen. Die zetten we ook in bij andere projecten en we merken dat dit positief ervaren wordt.”
 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met INNODEEN

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan