Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Exterieur
Copyright: Voss Architecture
Intermediar
Copyright: Jurrit van der Waal
Intermediar
Copyright: Jurrit van der Waal
Asian Fields
Copyright: Jurrit van der Waal
Asian Fields
Copyright: Jurrit van der Waal
Bernardus Wine & Memories
Copyright: Jurrit van der Waal
Bernardus Wine & Memories
Copyright: Jurrit van der Waal
Bernardus Wine & Memories
Copyright: Jurrit van der Waal
Californian Winery
Copyright: Jurrit van der Waal
Californian Winery
Copyright: Jurrit van der Waal
American Industrial
Copyright: Jurrit van der Waal
Dutch Horizons
Copyright: Jurrit van der Waal
Italian Chique
Copyright: Jurrit van der Waal
Japanese Serenity
Copyright: Jurrit van der Waal
Japanese Serenity
Copyright: Jurrit van der Waal
Latin Flavours
Copyright: Jurrit van der Waal
Latin Flavours
Copyright: Jurrit van der Waal
Gym (naast American Industrial)
Copyright: Jurrit van der Waal
Exterieur achterkant
Copyright: Voss Architecture
Gevel met metselwerkverband
Copyright: Jurrit van der Waal
Exterieur
Copyright: Voss Architecture
Intermediar
Copyright: Jurrit van der Waal
Intermediar
Copyright: Jurrit van der Waal
Asian Fields
Copyright: Jurrit van der Waal
Asian Fields
Copyright: Jurrit van der Waal
Bernardus Wine & Memories
Copyright: Jurrit van der Waal
Bernardus Wine & Memories
Copyright: Jurrit van der Waal
Bernardus Wine & Memories
Copyright: Jurrit van der Waal
Californian Winery
Copyright: Jurrit van der Waal
Californian Winery
Copyright: Jurrit van der Waal
American Industrial
Copyright: Jurrit van der Waal
Dutch Horizons
Copyright: Jurrit van der Waal
Italian Chique
Copyright: Jurrit van der Waal
Japanese Serenity
Copyright: Jurrit van der Waal
Japanese Serenity
Copyright: Jurrit van der Waal
Latin Flavours
Copyright: Jurrit van der Waal
Latin Flavours
Copyright: Jurrit van der Waal
Gym (naast American Industrial)
Copyright: Jurrit van der Waal
Exterieur achterkant
Copyright: Voss Architecture
Gevel met metselwerkverband
Copyright: Jurrit van der Waal

Nieuw hoofdkantoor L – founders of loyalty

29 mei
De opdracht
Een oud KPN-gebouw uit 1956, gelegen aan de Prins Bernhardstraat 136 in ’s-Hertogenbosch, moest getransformeerd worden tot het gloednieuwe hoofdkantoor van L-founders of loyalty. De opdracht was helder: ‘Het creëren van het mooiste en fijnste kantoor van Nederland’. Opdrachtgever L-founders of loyalty kocht het gebouw in 2020. Dit culturele erfgoed aan de rand van het centrum van de stad moest her bestemd worden tot een multifunctioneel hoofdkantoor voor internationale werknemers en bezoekers van het bedrijf. Voss Architecture heeft gedurende drie jaar, in nauwe samenwerking met diverse partners en merken, dit project van sloop tot styling ontworpen en begeleid. Het pand, oorspronkelijk gebouwd als telefooncentrale, bestaat uit twee gebouwdelen van rode baksteen en een pannendak. Aan Voss Architecture de taak het gebouw te renoveren en her te bestemmen, de twee gebouwdelen met elkaar te verbinden en de functionaliteiten van onze tijd te integreren in het bestaande pand.
Oorspronkelijk waren de twee gebouwdelen met elkaar verbonden door een gesloten bakstenen intermediair, voorzien van één entreedeur en binnen een glas-in-lood kunstwerk. Het complex omvatte veel gangen, een dicht ogende entree en weinig transparantie. Een grote tegenstelling met de visie van een marketingbedrijf als L-founders of loyalty dat zich juist kenmerkt door zichtbaarheid en transparantie. Als wereldwijde speler is verbinden van alle werknemers over verschillende werelddelen van groot belang, zeker in hun hoofdkantoor. Zo bleek de gemeenschappelijke deler van de vorige en de nieuwe gebruiker het maken van verbinding. Een prachtig aanknopingspunt voor de uitwerking van deze opdracht en zo nieuwe invulling te geven aan het collectief geheugen van de stad op de bijzondere plek.

Exterieur
Voss Architecture heeft het gebouw op een hedendaagse manier gerestaureerd. Hierbij is het bestaande tussendeel geheel gesloopt en vervangen door een nieuw, transparant intermediair dat de twee gebouwdelen met elkaar verbindt. Dit nieuwe intermediair geeft ruimte aan de twee nieuwe entrees van de gebouwdelen en creëert een ruime onderdoorgang naar de achterliggende binnenplaats van het Amadeiro appartementencomplex.
Op een unieke wijze verbindt de tweede huid van het intermediair de beide bakstenen gebouwen: vóór de vliesgevel hangt een metalen frame dat het ritme van de voegen in het metselwerkverband van de aangrenzende gevels volgt. We gebruikten dus de indeling van de oude voorgevel om een transparante metselwerkgevel te ontwerpen, geïnspireerd op het Braziliaanse open metselwerkverband. In dit frame zijn tussen deze stalen ‘voegen’ vervolgens bakstenen gelijmd. Naar het hart van de gevel toe zijn, in een strak ritme, steeds meer stenen weggelaten. Op deze manier ontstaat er steeds meer transparantie.

Deze innovatieve openheid biedt ook zicht op de achterliggende verlichte loopbruggen die tussen de gebouwdelen zijn aangebracht. Omdat de etages van de twee gebouwen niet gelijkvloers zijn, was tussen elke verdieping een creatieve oplossing nodig om het hoogteverschil te overbruggen. Hiervoor zijn verlichte loopbruggen met glazen balustrades gebruikt die door hun verschillende hellingshoeken de verschillende verdiepingen op een dynamische manier verbinden.
Het glas-in-loodkunstwerk uit de oorspronkelijke gevel van het voormalige KPN-telefoongebouw, heeft een prominente plek in het intermediair gekregen. Zo hebben we het kunstwerk heel uit de gevel weten te halen en later in zijn geheel gerestaureerd teruggehangen in de vrije ruimte van het intermediair. Door uitgekiende verlichting komt het kunstwerk niet alleen overdag, maar juist ook in de avond uitstekend tot zijn recht en geeft het kleur en warmte aan het intermediair.

Wens en behoeften gebruiker
De wens en behoeften van de opdrachtgever hebben het gehele project centraal gestaan. In de werkcultuur van L founders of loyalty ligt een sterke nadruk op samenkomen. Door het hele gebouw bevinden zich daarom ontmoetings- en flexplekken. Ergonomische sta-zit werkplekken, grote workbenches, huiselijke vergaderruimten en diverse landplekken zorgen voor een aangename en functionele werkomgeving. Vanaf het moment dat je vanuit het entree de wereld van Californian Winery instapt moet je je welkom voelen. Ook hier is niets standaard. Er is geen balie, maar wel een ruimte met bureaus voor de back-office. Je vindt er geen gebruikelijke koffiecorner, maar wel een volledig uitgeruste keuken met bar waarbij je koffie naar keuze uit een heuse ‘koffie-kraan’ komt in plaats van uit een zichtbare machine. De conventionele wachtruimte ontbreekt, maar in plaats daarvan is er een multifunctionele ruimte met prettige zitjes in het midden van de ruimte. Hier stonden ooit de schakelkasten van het telefoongebouw, die vanwege hun hoogte wat dieper verzonken waren in de grond. We benutten deze diepte voor een ‘moderne, maar knusse zitkuil’ met op maat gemaakte banken, fijne fauteuils en koffietafels, die als vanzelf de wacht- en ontmoetruimte definieert.
De opdrachtgever wenste lichte, toegankelijke ruimtes waar verschillend gebruik mogelijk moet zijn. Er moest plek zijn voor iedereen. Of je als werknemer Nederland als thuisbasis hebt, of bent ingevlogen vanuit een ander werelddeel; klanten, partners, leveranciers of werknemers: iedereen is welkom.

Interieur in verschillende wereldse sferen
Het gebouw bestaat in totaal uit 8 verdiepingsvloeren verdeeld over twee gebouwdelen, waarvan het noordelijke linkerdeel drie en het zuidelijke rechterdeel vijf verdiepingen telt. Met het internationale speelveld van L-founders of loyalty als inspiratie is Voss gaan brainstormen over de sferen van de verschillende verdiepingen. Elke verdiepingsvloer krijgt zijn eigen, unieke sfeer gebaseerd op de eigenschappen van het gekozen wereld thema. Latijnse vurigheid, Californische wijn, maar ook Aziatische en Italiaanse smaken hebben hun plek in het gebouw gevonden. Verder was er ook ruimte voor wat meer ingetogen thema’s als American Industrial, Japanse sereniteit en Hollandse nuchterheid. Voor elke stemming kunnen de werknemers en bezoekers hun passende werkomgeving vinden.

Elk van de 8 verschillende verdiepingen bracht natuurlijk een scala aan uitdagingen met zich mee. Hier is per verdieping steeds thematisch invulling aan gegeven. Zo is er haast geen armatuur hetzelfde, verschillen de akoestische plafonds per verdieping en varieert de vloer- en wandafwerking naar gelang gebruik en sfeer. Daarbij zijn er zo’n 40+ interieurmerken (!) toegepast om invulling te geven aan de diverse sferen.
Zo is het bedrijfsrestaurant, en tevens auditorium, geïnspireerd op de Aziatische rijstvelden. De verschillende toegepaste vloerniveaus doen je bijvoorbeeld denken aan sawa’s, is er veel bamboe gebruikt en is het bestaande getoogde plafond voorzien van houten rasters met akoestische panelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld American Industrial, waar de focus juist meer lag op het creëren van een Amerikaanse loftsfeer. Hier is behoefte aan meubilair dat tegen een stootje kan en kasten waar samples en materialen kunnen worden opgeslagen. We pasten robuuste materialen toe als hout, staal en leder. Geen afgewerkte plafonds, maar zichtbare betonconstructies en leidingen.
De hoogwaardige materialisatie, bekleding, meubels en weggewerkte technische installaties zorgen voor een luxueuze samenhangende beleving. Je zoekt de ruimte die het best bij jouw gemoedrust of werktaak past. Zo heerst er in Latin Flavours een energieke rumoerigheid en ga je in Japanese Serenity bijna vanzelf fluisteren. De sferen onderscheiden zich van elkaar, maar vormen toch één geheel.

De gemene deler van iedere wereldsfeer is gevonden in de materialisatie. Door veelal natuurlijke materialen in te zetten, konden we spelen met sferen die naadloos in elkaar overlopen maar zich toch onderscheiden. Hospitality en een warm thuisgevoel waren hierbij kernaspecten. Zo vind je meubels van hetzelfde ontwerp terug, maar dan uitgevoerd in andere materialen en een andere kleur. Of vloeren van dezelfde houtsoort, maar in een ander patroon gelegd. We speelden met sferen die naadloos in elkaar overgaan maar zich toch onderscheiden.

Details
De invloed van de verschillende verwerkte culturen zit hem in de details. Zo refereert in verdieping Japanese Serenity de houten kastenwand met goudkleurige beschildering naar de Japanse kunstvorm Kintsugi. En diende de herkenbare Japanse kamerschermen als inspiratie voor het ontwerp van het bijzondere akoestisch, verlichte plafond. In etagevloer Dutch Horizons zochten we naar een combinatie van historisch Hollandse charme en moderne functionaliteit. Voor deze verdieping hebben we dan ook met Nederlandse designers samengewerkt en wordt je omringt door tulpen, stoere Hollandse stoelen, Delfts-blauwe bloemen behangen muren en ingestucte armaturen naar Hollands ontwerp. Voor het vloerkleed in de ruimte zijn we nog een stapje verder gegaan. Dit bijzondere kleed met verloop in zowel kleur als textuur is door ons eigen label Meneer Voss ontworpen en zichtbaar geïnspireerd op de zonsondergang aan de Noordzee.

Duurzaamheid
Duurzaamheid vormt de rode draad in dit project. De 70 jaar oude telefooncentrale moest gereed gemaakt worden voor de toekomst. De hoge ruimten, enkelglas raamkozijnen en de steensmuren zonder isolatie zorgden voor torenhoge stookkosten en slechte temperatuur regeling en vochthuishouding. Vanaf de start was het uitgangspunt dat het gebouw na de renovatie weer een state-of-the-art modern kantoorgebouw moest zijn met een bovengemiddeld prettig binnenklimaat.

Tijdens de renovatie zijn alle buitenmuren voorzien van voorzetwanden met hoogwaardige isolatie en zijn de kunststof kozijnen vervangen door geïsoleerde aluminium kozijnen met HR++ glas. De verwarming en koeling van de ruimten gebeurt via de ventilatielucht (uit de WTW-installaties) en de vloerverwarming door een WKO-installatie. Elke verdieping heeft een eigen oplossing voor de toe- en afvoer naar het ventilatie- en verwarmingssysteem, passend bij de unieke sfeer. Zo wilden we de luchtpijpen op de etage American Industrial juist in het zicht houden, terwijl op de verdieping met thema Japanese Serenity alle voorzieningen onzichtbaar zijn weggewerkt tussen de akoestische lichtelementen aan het plafond. Het hart van het ultramodern klimaatbeheersysteem bevindt zich op twee centrale plaatsen: in het souterrain van het nieuwe intermediair en onder het dak boven het restaurant. Zo is het kantoor weer klaar voor de toekomst. 

Meer beeldmateriaal
Bekijk ook vooral de video waarin je het gehele project kunt bekijken en beleven: https://www.youtube.com/watch?v=MXUXtxC_zgE&t=4s. Verder nodigen we je ook nog uit een kijkje te nemen op de projectpagina op onze website. Hier kun je nog meer beschrijvingen en visualisaties vinden over het exterieur, de duurzaamheid en het interieur. Want over zo’n gaaf project raken wij nooit uitgepraat! Bezoek dit via deze link: https://www.vossarchitecture.com/nl/cases/l-founders-of-loyalty. Het interieur per etagevloer vindt je hier: https://www.vossarchitecture.com/nl/cases/het-interieur-hoofdkantoor-l-founders-of-loyalty.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Voss Architecture

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan