Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen

Kleurrijke gevel voor College Da Vinci

4 september 2023
Het Da Vinci College in Perwez ontwikkelt zijn pedagogie rond het principe van “meervoudige intelligenties”. Ze streven naar dynamisch leren op maat van elke leerling. In het nieuwbouw- en renovatieproject wordt deze pedagogie vertaald naar de architectuur en de werking ervan. Architect Nathalie Vigneron (ÁRTER Architecten) en projectleider Ariane Pensis vertellen hoe het nieuwe gebouw tot stand is gekomen en welke speciale plek de materialen van Etex hebben gekregen.  

Download ons gratis nieuw e-book over duurzame schoolontwerpen 

Uitbreiding en renovatiewerken

Het Da Vinci College is de voorbije jaren sterk gegroeid en telt ondertussen meer dan 500 leerlingen. De oude gebouwen werden te klein, dus lanceerde het college in 2017 een ontwerpwedstrijd voor een nieuw schoolgebouw. In haar ontwerp maakte het architectenbureau ÁRTER plaats voor twintig nieuwe klaslokalen, twee labo’s, een artistiek lokaal, een bibliotheek van 250 m² en een multifunctionele sporthal. Ook het bestaande gebouw wordt stevig onder handen genomen. De bestaande gebouwen dateren van 1968 en hebben een bijzondere implementatie in het landschap. Ze liggen in een rustige omgeving, op een vrij laag niveau, midden in een woonwijk. “We hebben goed moeten nadenken over de landschappelijke en stedenbouwkundige integratie van het project in zijn omgeving”, vertelt Nathalie Vigneron. In november 2019 zijn de werken dan van start gegaan. Om het programma te finaliseren, werd het initiële wedstijdontwerp voorgesteld en geëvalueerd tijdens participatieve vergaderingen met leerkrachten, leerlingen, ouders en buurtbewoners.

Ontworpen met oog op bestaande gebouw

“Om een uitbreiding te maken die aansluit bij het gebouw van 1968 neemt het ontwerp de bestaande proporties en afmetingen als uitgangspunt en herinterpreteert ze om zo een homogeen geheel te creëren. Daarom zijn we niet erg in de hoogte gegaan. Er is het gelijkvloers, één verdieping en een dak met dubbele punt. Er zijn drie afzonderlijke gebouwdelen: twee voor klaslokalen en één voor gemeenschappelijke ruimtes. Zo is er eigenlijk een geheel gecreëerd dat lijkt op een campus”, zegt Nathalie Vigneron.

Kleur staat centraal
“Al van bij het begin wilden we met dynamische en kleurrijke gevels werken. Langs de andere kant vonden we het ook erg belangrijk om het gebouw te laten opgaan in het landschap. Daarom hebben we gewerkt met twee verschillende kleurenpaletten: één voor de buitengevels (aan de kant van de buren) en één voor de binnengevels (binnenin het college). De [EQUITONE tectiva] panelen die aan de buitenkant gebruikt worden, zijn veel zachter van kleur. Denk aan beige, lichtbruin, bruin en terracotta. [De EQUITONE pictura] panelen die voor de gevels binnenin de school gebruikt worden, hebben erg felle kleuren. We zijn vertrokken vanuit de kleuren die we in de omgeving tegenkomen (rood, beige en bruin) en hebben dat kleurenpalet aangevuld met hun complementaire kleuren (blauw, geel, groen en oranje). We hebben doelbewust voor kleur gekozen om frisheid en dynamiek in het ontwerp en de gevels te brengen, het geheel op te fleuren en een link te leggen met de actieve onderwijsmethoden van het college. Het gelijkvloers is opvallend kleurrijker dan de verdiepingen. Er is gespeeld met de dynamiek om te voorkomen dat het gebouw er te massief zou uitzien. Om de twee niveaus duidelijk van elkaar te onderscheiden, is er met gebroken lijnen tussen het bovenste en het onderste deel gewerkt. De landschapsarchitectuur respecteert dezelfde vormgeving als de gevels. De gemeenschappelijke buitenruimtes zijn ontworpen in functie van hun toekomstig gebruik, met als doel de verbeelding van de studenten te prikkelen”, legt Nathalie Vigneron uit.

Buitenbekleding uit het Etex-gamma
Nathalie Vigneron: “Voor de buitenbekleding van het gebouw hebben we met verscheidene producten uit het Etex-gamma gewerkt. Voor de hoofdgevels hebben we de EQUITONE [tectiva] en [pictura] gevelpanelen gebruikt. De lichtbeige [tectiva] panelen hebben we in het bovenste gedeelte van het gebouw gebruikt. Op de benedenverdieping hebben we gewerkt met verschillende paneelmaten en -kleuren om zo ritme in de gevel te creëren. Voor de daken hebben we leien van Cedral gebruikt. Het bijzondere aan het dak is dat we voor een grijze zinkkleur hebben gekozen, om te voorkomen dat het een te hard uiterlijk zou krijgen. We hebben erg stilgestaan bij de duurzaamheid van de materialen. Voor scholen gaan we echt op zoek naar materiaal dat mooi evolueert doorheen de tijd, dat er binnen tien jaar nog even goed uitziet als vandaag. Het moet onderhoudsvriendelijk zijn en resistent tegen uv-stralen en regen. Initieel wilden we een gedeelte van het gebouw met hout afwerken, maar dat idee werd al snel afgeketst door het college, omdat ze schrik hadden voor de aantasting van het hout. We hebben daarop samen beslist om alle gevelbekleding met panelen uit vezelcement te doen. Dat materiaal is heel goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, uv-stralen en schokken. Hetzelfde geldt voor de daken, want ook daar hadden we iets nodig dat goed in het landschap zou opgaan, dat tegen een stootje kan en tegelijk gemakkelijk te installeren is. Zo zijn we bij de leien terechtgekomen die Etex in zijn assortiment aanbiedt.”

Fantastische eerste ervaring met Etex
“ Het was de allereerste keer dat ÁRTER met Etex-materiaal werkt. Het was een heel aangename eerste kennismaking, we gaan er zonder twijfel nog mee werken! Voor de uitvoering van het ontwerp hebben we een beroep gedaan op de technische ondersteuning van Etex. Onze contactpersoon heeft ons gedurende het hele traject, van ontwerp tot uitvoering, begeleid en advies gegeven. Dat advies heeft het ontwerp gegarandeerd verbeterd”, besluit Nathalie Vigneron.

Meer inspiratie voor schoolontwerpen met gevelcement? 
Download ons gratis nieuw e-book over duurzame schoolontwerpen 

Staal aanvragen? www.equitone.com 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met EQUITONE gevelpanelen

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan