Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen
Copyright: EQUITONE gevelpanelen

Basisschool Het Anker in een kleurrijk jasje

24 oktober 2023
Download het inspirerende e-book over duurzame schoolontwerpen 

Architectenbureau Licence To Build ontwierp het nieuwe gebouw van basisschool Het Anker in Holsbeek, Blegië. Om ritme en een speelse touch toe te voegen aan de gevel, gebruikten ze de EQUITONE [tectiva] en [pictura] gevelpanelen. De oorspronkelijke opdracht dateert al van tien jaar geleden. Na het indienen van het project heeft het nog een tijdje stilgelegen in afwachting van de subsidies van AGION, het agentschap voor investeringen in het onderwijs. In 2017 was het dan zover en startte Licence To Build met het definitieve ontwerp van de school. Architecten Geert Van Wesemael en Sofie De Wolf vertellen over het verloop van dit project. 

Een veilige en groene schoolomgeving
In het ontwerp en de uitvoering van het project is veel rekening gehouden met de binnentuin. “Initieel hadden we het idee om meer parking te voorzien en het gebouw verder van de straat te plaatsen. Maar in die tien jaar zien we toch een shift: duurzaamheid en natuur zijn een pak belangrijker geworden. We hebben onze focus dus verlegd naar het bestaande groen en hebben zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. En we zijn in ons opzet geslaagd: de school is bijna energieneutraal en heeft heel wat groene (speel)ruimte”, zegt architect Geert Van Wesemael. Om een veilige schoolomgeving te creëren, werd er meer ruimte vrijgemaakt voor een ruim voetpad, een veilige kiss en ride zone en een bushalte, dichtbij de ingang van de school.

Gefaseerd project met aandacht voor co-teaching
Het L-vormige project werd in twee fases gebouwd. Daardoor kon de school gedurende de volledige bouw blijven doorwerken. In een eerste fase zijn alle klassen gebouwd en in een tweede fase is het oude gedeelte afgebroken en een nieuw deel opgebouwd met een bewegingsruimte, refter, keuken en gemeenschappelijke inkom, die de twee fases aan elkaar linkt.

Geert Van Wesemael: “Bij de opbouw van de klasgebouwen was het belangrijk om vrijheid te voorzien voor co-teaching. Dankzij grote akoestische vouwschermen kan er snel geschakeld worden tussen kleine en grote klasgroepen. Verder volgt het schoolgebouw een logische opbouw. De twee fases van de gebouwen zijn als een trechtervorm gepositioneerd, waardoor je vanaf de speelplaats naar het schakelpunt tussen de twee fases gezogen wordt. De bewegingsruimte en de refter worden ook door externen gebruikt. Het was daarom belangrijk om de twee delen van het gebouw volledig van elkaar af te sluiten.”

Stapelspel in de gevel
In de gevel is trapsgewijs gewerkt, er zitten drie kroonlijsthoogtes in die geaccentueerd worden. Het lijkt zo wel een stapelspel. Om het geheel wat speelser te maken, zijn de EQUITONE [pictura] en [tectiva] gevelpanelen strak naast elkaar geplaatst en wordt er afgewisseld tussen grijze en gekleurde gevelpanelen. “Binnenin is er vooral gezorgd voor een mooi contact met de binnentuin en de speelplaats, dat zie je ook aan de oppervlakte aan ramen. Elke klas op het gelijkvloers heeft een terras. Dat vonden we een leuk accent voor de kinderen”, vertelt Geert Van Wesemael.

Traditioneel materiaalgebruik

Het gebouw is vrij traditioneel opgetrokken. De structuur en de vloerplaten zijn van massief beton. In de bewegingsruimte werd geopteerd voor geprofileerde metaalplaten in het dak. Het metselwerk is kalkzandsteen en als afwerking werd heel de school bekleed met gevelpanelen van EQUITONE. Binnenin werd er gekozen voor houtaccenten, die een warm gevoel uitstralen. Om het wat vrolijker te maken, zijn sommige vloeren in een kleurig jasje gegoten.

Geert Van Wesemael: “De schroeven van de gevelpanelen zijn duidelijk zichtbaar. Dat ziet er een pak minder strak uit dan wanneer de platen verlijmd worden, maar wel veel eenvoudiger te repareren. En dat is wel handig op een school.”

Gekleurde gevelpanelen maken het geheel af

Bij de bouw van een basisschool moet op zoek gegaan worden naar robuust materiaal, waar kinderen met een bal tegen kunnen sjotten, zonder dat er meteen schade is. “We wilden stevig materiaal dat ritme geeft aan de gevel en kleur toevoegt. Zo zijn we bij het plaatmateriaal van EQUITONE terechtgekomen. De matte textuur van de panelen zorgt voor een zachte aanblik. Wat ook leuk was, zijn de vele verschillende kleuren van de EQUITONE [pictura] panelen. Naast de wat meer standaard grijze EQUITONE [tectiva] panelen, hebben we zo ook oranje, gele en groene panelen gebruikt. Die kleuren komen ook binnen in het gebouw terug. Dat maakt het geheel toch wat speelser en past natuurlijk perfect bij een school”, besluit mede-architect Sofie De Wolf.

gratis montster?  

Download het inspirerende e-book over duurzame schoolontwerpen 


Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met EQUITONE gevelpanelen

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan