Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral
Copyright: Cedral

Fraai schoolgebouw afgewerkt met Cedral sidings

30 juni 2022
In Stadshagen, een recent uitbreidingsgebied ten noordwesten van Zwolle, wordt met Breezicht een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Aan de westrand van deze kersverse residentiële ontwikkeling, omringd door groen en water, ligt een terp met twee basisscholen: Kindcentrum De Paperclip en KBS De Boxem. Deze zien er vijf jaar na hun realisatie nog altijd even aantrekkelijk uit. Met dank aan de verticale Cedral sidings op de gevels van De Paperclip, die het langgerekte gebouw de uitstraling van een houten schuur geven, maar dan wel met de duurzaamheid en de waardevolle functionele troeven van vezelcement.

Een schoolcomplex van circa 4000 m² ontwerpen dat niet al te kolossaal overkomt, maar toch een eigen identiteit heeft die uitstekend past in het groene, waterrijke landschap: dat was de uitdagende opdracht die De Bruin Architecten destijds kreeg voorgeschoteld. Aangezien het architectenbureau al sinds 1966 een begrip is in Zwolle en omstreken, was het de aangewezen partij om deze prestigieuze ‘thuismatch’ tot een goed einde te brengen. “Een school is niet zomaar een gebouw”, weet architect-zaakvoerder Cees de Bruin. “Het is een belangrijke publieke functie die voor sociale cohesie zorgt en die bijgevolg een maatschappelijke waarde heeft die het onderwijsaspect overstijgt. Een hedendaagse school is niet alleen een plek voor ontwikkeling, maar biedt ook ruimte voor dromen, fantasie en invloeden van buitenaf. Ze maakt haar eigen statement en is dus bevrijd van de klassieke ordening van gangen en klaslokalen. Vandaar dat we in het kader van dit project opteerden voor de realisatie van kleinschalige volumes op een terp die gegroepeerd zijn rond een gezamenlijk erf en die op een eigentijdse manier verwijzen naar het agrarische verleden.”

Kleinschalig dorp

De keuze om het schoolterrein aan te leggen op een terp, een verhoogde zone die bebouwing in een waterrijk landschap mogelijk maakt (vaak in de vorm van een cirkel of een ovaal), had ook consequenties voor de architecturale vormgeving. “We hebben het geheel opgevat als een kleinschalig dorp, geïnspireerd op het beeld van karakteristieke terpen uit het verleden, waar vaak verschillende hoofd- en bijgebouwen gecombineerd werden”, legt Cees de Bruin uit. “Voor Kindcentrum De Paperclip ontwierpen we een langwerpig, J-vormig balkvolume met twee bouwlagen en een zadelzak, naar het typische beeld van een houten schuurwoning. KBS De Boxem is op haar beurt iets traditioneler van opzet en is ondergebracht in een bakstenen gebouw met een schoorsteen en een klok. Beide entiteiten hebben dus een verschillende aanblik, maar sluiten aan op een gemeenschappelijk binnengebied, dat is ingericht in de stijl van een boerenerf. Een transparant centraal volume met één bouwlaag fungeert als verbindend element. Ouders en kinderen kunnen er elkaar ontmoeten, er vinden festiviteiten plaats, er kan gekookt worden, er kan gespeeld worden op regenachtige dagen … Het is het kloppend hart van het schoolterrein, waar de filosofie van ‘twee scholen onder één dak’ volledig tot uiting komt.”

Duurzaam, functioneel én esthetisch

Dat dit bijzondere project een architecturaal succesverhaal is, is zeker ook te danken aan de doordachte materiaalkeuze. Vooral de gevelafwerking van Kindcentrum De Paperclip verdient in dit opzicht een speciale vermelding. “We hadden de typologie van een houten schuur voor ogen, inclusief een gevelbekleding met een ‘plankachtige’ uitstraling, maar wilden deze look realiseren met een vormvaster en onderhoudsvriendelijker materiaal dat makkelijk te plaatsen en niet vochtgevoelig was”, zegt Cees de Bruin. “De leisteengrijze Cedral Lap sidings met houtnerftextuurafwerking waren precies wat we zochten! We hadden eerder al een beroep gedaan op andere vezelcementmaterialen van dezelfde fabrikant bij de realisatie van Traffic Support in Zwolle, dus we wisten dat we op een kwalitatief resultaat konden rekenen. We hebben geopteerd voor de alternerende plaatsing om een verticale geleding te creëren. Dat is uitstekend gelukt, me dunkt! En ook de duurzaamheid en de functionaliteit van de Cedral sidings staan buiten kijf, want vijf jaar na datum ziet het gebouw van Kindcentrum De Paperclip er nog altijd piekfijn uit!” 

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Cedral

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan